Reclamă

Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții

Ziua de 9 martie, numită și Ziua Sfinților 40 de Mucenici sau Ziua de Măcinici, este considerată în calendarul popular începutul Anului Agrar. Acesta este sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, marcând trecerea de la zilele geroase și friguroase ale Dochiei la zilele însorite și călduroase ale Moșilor. 

Publicat: 9 martie 2021, 8:01 / Actualizat: 16 aprilie 2021, 14:15

Tot pe 9 martie, creștinii comemorează sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadocia în timpul domniei împăratului roman Licinius. 

Acești soldați au fost torturați până la moarte, drept pedeapsă pentru refuzul lor de a se închina unor idoli păgâni. Curajul și dorința lor de a își păstra neștirbită credința creștină i-au transformat în sfinți martiri. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este considerată de români una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii, alături de sărbătoarea Paștelui. 

Ziua Sfinților 40 de Mucenici: tradiții și semnificații 

Conform tradiției populare, oamenii cred că după Babe, urmează nouă zile călduroase și frumoase, pe care le numesc Zilele Moșilor. Mai blânzi decât Babele, Moșii durează până pe data de 17 martie. 

Mucenicii, o ofrandă adusă celor 40 de soldați creștini din Sevastia

În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, în casele creștinilor se pregătesc mucenici. În funcție de zona geografică, aceste „ofrande” poartă numele de măcenici, sfințișori sau bradoși. 

Reclamă
Reclamă

Mucenicii se pot prepara sub forma de colăcei copți în cuptor, unși cu miere și acoperiți cu nucă sau fierți în apă cu zahăr. 

Mucenicii sunt preparați cu mare grijă și oferiți apoi de pomană apropiaților.

În Muntenia și Dobrogea, acest preparat delicios este fiert în apă cu scorțișoară, zahăr și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În zona Moldovei, mucenicii sunt pufoși și aromați și sunt împletiți în forma literei 8, simbol al echilibrului divin și al infinitului. Aluatul din care sunt realizați mucenicii moldovenești este asemănător celui de cozonac. Mierea și nuca sunt ingrediente de bază în decorarea mucenicilor. 

Mucenici moldovenești însiropați și glazurați cu miere și multă nică
Mucenicii moldovenești sunt cornuri delicioase din aluat de cozonac, însiropate și glazurate cu miere și miez de nucă / Shutterstock

Alte tradiții de Ziua Sfinților 40 de Mucenici

Conform tradiției, bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin pentru a fi sănătoși și puternici tot anul, scrie Digi24.ro

În Bucovina, tradiția spune că în această zi bărbații merg la pescuit. Persoana care va prinde patruzeci de pești și va avea curajul să înghită unul viu va avea noroc tot anul atunci când va merge la pescuit. 

Acesta este și motivul pentru care oamenii din această zonă fierb și mănâncă 40 de peștișori, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici.

În Muntenia, pe 9 martie, femeile stropesc în gospodărie cu agheasmă. Printre obiectele vizate se numără articolele vestimentare și vasele în care se gătesc preparatele de post. În unele case, femeile stropesc și ustensilele de bucătărie în care se gătesc preparatele de sărbători. 

Prin acest ritual, oamenii se asigură că în gospodăria lor va fi hrană și belșug până la recolta următoare. Ceremonialul se încheie cu tămâierea încăperilor casei.  

Credincioșii consideră că în ziua Mucenicilor se deschid mormintele și Porțile Raiului. Spiritele celor trecuți în neființă sunt întâmpinate cu focuri aprinse și mese întinse, conform Mediafax.ro.

Începutul Anului Agrar 

Ziua de 9 martie marchează și începutul Anului Agrar. În ziua Sărbătorii Mucenicilor se face prognoza vremii până la finalul anului. 

Conform tradiției, dacă pe 9 martie plouă, va ploua și în ziua de Paști. În plus, dacă tună în timpul acestei zile, este un semn bun. Se spune că va urma o vară favorabilă agriculturii, iar recoltele vor fi bogate. 

Dacă în ajunul Zilei Sfinților 40 de Mucenici este vreme rece, iar pământul îngheață, se spune că iarna va dura până în ziua de Sfântul Gheorghe, iar toamna va fi una lungă.

Un alt obicei al românilor din zonele rurale este pornirea simbolică a plugului. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este o sărbătoare consacrată agricultorilor. Scoaterea plugului în fața casei simbolizează deschiderea sezonului de agricultură, a muncilor specifice primăverii.

În trecut, acesta era momentul în care plugarii înțelegerile pentru întovărășire. Genul acesta de acorduri tacite erau încheiate cu petreceri de pomină.

Se spune că tot ce e semănat pe 9 martie o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi timp de 40 de zile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×