Tot pe 9 martie, creștinii comemorează sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadocia în timpul domniei împăratului roman Licinius.
Acești soldați au fost torturați până la moarte, drept pedeapsă pentru refuzul lor de a se închina unor idoli păgâni. Curajul și dorința lor de a își păstra neștirbită credința creștină i-au transformat în sfinți martiri. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este considerată de români una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii, alături de sărbătoarea Paștelui.
Ziua Sfinților 40 de Mucenici: tradiții și semnificații
Conform tradiției populare, oamenii cred că după Babe, urmează nouă zile călduroase și frumoase, pe care le numesc Zilele Moșilor. Mai blânzi decât Babele, Moșii durează până pe data de 17 martie.
Mucenicii, o ofrandă adusă celor 40 de soldați creștini din Sevastia
În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, în casele creștinilor se pregătesc mucenici. În funcție de zona geografică, aceste „ofrande” poartă numele de măcenici, sfințișori sau bradoși.
Mucenicii se pot prepara sub forma de colăcei copți în cuptor, unși cu miere și acoperiți cu nucă sau fierți în apă cu zahăr.
Mucenicii sunt preparați cu mare grijă și oferiți apoi de pomană apropiaților.
În Muntenia și Dobrogea, acest preparat delicios este fiert în apă cu scorțișoară, zahăr și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.