Reclamă

Istoria sărbătorii Valentine’s Day. Cine a fost Sfântul Valentin

Valentine’s Day este sărbătoarea anuală care celebrează iubirea la fiecare dată de 14 februarie. Această zi este marcată de declarații de dragoste, gesturi de tandrețe și cadouri. Istoria sărbătorii Valentine’s Day datează din Antichitate.

Publicat: 2 februarie 2021, 17:24 / Actualizat: 14 februarie 2023, 10:15
Două inimi modelate dintr-o panglica rosie
Valentine’s Day este sărbătoarea anuală care celebrează iubirea la fiecare dată de 14 februarie. Această zi este marcată de declarații de dragoste, gesturi de tandrețe și cadouri / Shutterstock

În fiecare an, pe 14 februarie, bărbații oferă celor mai importante femei din viața lor bomboane, flori sau cadouri. Sărbătoare dragostei își are originea în sărbătoarea romană Lupercalia, dar a fost denumită după un martir creștin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Istoria sărbătorii Valentine’s Day

Dacă ești într-o relație, probabil că aștepți cu nerăbdare ziua de 14 februarie, gândindu-te la gesturile de tandrețe și apreciere pe care persoana iubită le va face doar pentru tine. Ceea ce se întâmplă în zilele noastre diferă foarte mult de obiceiurile care au inspirat tradițiile de Valentine’s Day. Iubirea, cel mai nobil sentiment, este sărbătorită din Antichitate.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți, numiți Valentin sau Valentinus, toți fiind martirizați. O legendă spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, a interzis căsătoria în rândul bărbaților tineri, potrivit History. Valentin, realizând nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să oficieze ceremonii de căsătorie în secret pentru tineri.

Când au fost descoperite acțiunile lui Valentin, Claudius a ordonat omorârea sa. Alte voci susțin că Sfântul Valentin de Terni, un episcop, a fost adevăratul omonim al sărbătorii. Și el a fost decapitat de Claudius al II-lea în afara Romei.

Reclamă

Alte povești sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape de închisorile romane, unde erau adesea bătuți și torturați. Potrivit unei legende, un prizonier numit Valentin i-a trimis, înainte de moarte, o scrisoare de dragoste unei fete tinere, semnată cu expresia „De la Valentine-ul tău”, care este folosită și astăzi.

Până în Evul Mediu, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.

Originile Valentine’s Day

Reclamă

Se crede că Valentine’s Day este sărbătorit la mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau înmormântării lui Valentin. Alte voci susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze ziua sărbătorii Sf. Valentin la mijlocul lunii februarie într-un efort de „creștinare” a sărbătorii păgâne a Lupercaliei.

Sărbătorită pe 15 februarie, Lupercalia a fost un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și fondatorilor Romei, Romulus și Remus. 

Pentru a începe festivalul, membrii Luperci, un ordin de preoți romani, se adunau într-o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus, fondatorii Romei au fost îngrijiți de o lupoaică. Aceștia sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. Apoi dezbrăcau pielea caprei în fâșii, o scufundau în sângele ei și ieșeau în stradă, plesnind ușor atât femeile, cât și recoltele cu pielea de capră, pentru a fi mai fertile anul următor.

În cursul zilei, toate tinerele din oraș își scriau numele pe un bilețel pe care îl așezau într-o urnă. Burlacii orașului trăgeau la sorți numele fetelor cu care aveau să formeze o pereche pentru tot restul anului. De cele mai multe ori, cuplurile ajungeau să se căsătorească.

În Evul Mediu, în Franța și Anglia se credea că data de 14 februarie marchează începutul sezonului de împerechere a păsărilor, ceea ce a întărit ideea că în luna februarie se celebrează iubirea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×