Reclamă

Mucenici umpluți cu nucă și cacao, simpli și gustoși

Rețetele de mucenici diferă de la o zonă la alta, iar una dintre acestea este rețeta de mucenici umpluți cu nucă și cacao.

Publicat: 2 martie 2021, 15:14 / Actualizat: 7 martie 2022, 17:34

Mucenicii sunt de fapt cornuri pufoase din aluat de pâine, sau de cozonac. Se pregătesc pentru a fi împărțiți pe 9 Martie în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta mucenicilor umpluți este destul de simplă, cu ingrediente puține și la îndemână. Timpul de pregătire este puțin mai lung decât la mucenicii moldovenești, clasici. Aluatul trebuie umplut cu o compoziție din nuci și cacao, apoi împletit frumos, în forma cifrei 8. Urmăriți mai jos care sunt ingredientele necesare pentru a prepara și voi acești minunați mucenici.

Mucenici umpluți cu nucă și cacao – Ingrediente

Ingredientele necesare acestor mucenici, cu siguranță se găsesc în orice cămară. Iar puținele care probabil lipsesc se pot achiziționa de la orice magazin alimentar.

Ingrediente pentru aluat de mucenici:

  • 1 kg făină tip 650
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 450 ml  lapte
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 gr zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • extract de vanilie
  • 7 gr sare
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 300 ml lapte
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr pesmet
  • 150 gr nucă măcinată fin
  • 25 gr cacao
  • 15-20 ml esență de rom

Pentru sirop:

Reclamă
  • 700 ml apă
  • 150 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie și portocală

Pentru glazură și decor:

  • 50 gr miere
  • 150 gr nucă măcinată grosier

Rețetă de mucenici umpluți cu nucă și cacao – Mod de preparare

Pentru a prepara delicioasele cornuri umplute trebuie doar să urmăm câțiva pași importanți. Aducem mai întâi toate ingredientele pe masa de lucru.

Cum preparăm aluatul de mucenici

Cernem făina într-un vas, de două ori, pentru a fi aerată. Încălzim laptele, dar fără a-l lăsa să atingă punctul de fierbere. În 1/4 din cantitatea de lapte dizolvăm drojdia împreună cu o lingură de zahăr. O turnăm la mijlocul făinii din vas și o lăsăm să se activeze.

În restul de lapte cald dizolvăm zahărul și sarea și adăugăm toate aromele. Încălzim ușor și uleiul.

Când drojdia este activată, începem să picurăm din lapte, alternând cu ulei și amestecăm totul cu făina din vas. Frământăm un aluat ușor ferm, ca de cozonac. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră.

Cum preparăm umplutura de nucă și cacao

Amestecăm nuca măcinată cu cacaua și pesmetul. Punem laptele la fiert și îl lăsăm până aproape atinge punctul de fierbere. Adăugăm zahărul în el, apoi îl turnăm fierbinte peste amestecul de ingrediente. Amestecăm bine pentru omogenizare și adăugăm esența de rom. Acoperim vasul și lăsăm crema de nuci să se tempereze, timp în care se va îngrășa consistent.

Asamblăm și coacem delicioșii mucenici umpluți cu nucă și cacao

Când aluatul și-a dublat volumul îl împărțim în 15 bucăți aproximativ egale.

Pe masa presărată cu făină întindem câte o bucată de aluat într-o foaie subțire, dreptunghiulară. O ungem cu un strat subțire de umplutură și o rulăm. Apoi o împletim în formă de opt. Procedăm la fel cu fiecare bucată de aluat.

Aluat de mucenici umplut cu nucă și cacao
Aluatul se întinde în foi subțiri și se unge cu umplutură / Rețetefeldefel
Asamblare mucenici umpluți
Aluatul se unge cu un strat de umplutură, se rulează și se împletește în formă de 8 / Rețetefeldefel.ro

Cornurile umplute și împletite se transferă în tavă, pe hârtie de copt. Se coc pentru 25-30 de minute la 180 de grade, în cuptorul deja încălzit.

Cum pregătim siropul pentru mucenici umpluți cu nucă și cacao

Punem apa într-un vas, pe foc. Adăugăm zahărul și coaja de lămâie și portocală. Amestecăm până se topește zahărul și mai lăsăm siropul 2-3 minute pe foc.

Cu acest sirop, cald, însiropăm mucenicii după coacere și după ce se mai temperează 5-6 minute.

Ungem mucenicii reci cu miere și presărăm peste ei nuca măcinată grosier.

Mucenici umpluți cu nucă și cacao, glazurați și decorați cu nucă măcinată
Mucenici dintr-un aluat simplu, umplut cu nucă și cacao / Rețetefeldefel.ro
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
2
Chrissy Teigen, într-o ținută casual, pe stradă
Divertisment
Ce părere are Chrissy Teigen despre cei care îi lasă comentarii pline de ură: „Ce s-a întâmplat?”
Soția lui John Legend și-a amintit cu nostalgie de vremurile în care oamenii nu aveau la dispoziție rețelele sociale pentru a-și exprima fiecare gând răutăcios. Ce părere are Chrissy Teigen despre cei care îi...
3
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
4
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
5
Papricaș de vită în cratiță cu lingură, alături de roșii cherry
Rețete
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Pentru un prânz delicios și consistent, rețeta de papricaș de vită poate fi una dintre alegerile potrivite. Este un preparat emblematic al bucătăriei ungurești. Rețeta este caracterizată printr-un sos bogat și catifelat, aromatizat cu...
PARTENERI
×