Reclamă

Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci în această zi

Pe data de 24 februarie sărbătorim în fiecare an Dragobetele. Dragobetele este în spațiul românesc o zi dedicată iubirii. Această zi este în continuare una dintre cele mai frumoase sărbători ale poporului român. În ziua de Dragobete îndrăgostiții celebrează dragostea pe care și-o poartă unul celuilalt. Cu ocazia acestei zile speciale, te invităm să afli mai multe despre tradiții și superstiții de Dragobete.

Publicat: 24 februarie 2023, 6:00

Sentimentul iubirii este adânc înrădăcinat în istoria poporului nostru. An de an românii de pretutindeni celebrează dragostea pe 24 februarie. Deși nu există informații precise cu privire la identitatea personajului Dragobete, în popor se perindă o mulțime de legende despre această zi. Multe povești spun că Dragobete ar fi fost zeul tinereții, în timp ce alte legende susțin că Dragobete este chiar fiul Babei Dochia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și superstiții de Dragobete

Sărbătoarea de Dragobete este ținută an de an de către români. Pe data de 24 februarie oamenii celebrează iubirea. Indiferent de vârstă aceștia au o credință comună în ceea ce privește acest sentiment puternic.

În anumite zone ale țării există ritualuri specifice pentru ziua de Dragobete. Aceste ritualuri asigurau fertilitatea, bucuria și dragostea din gospodării. Cadourile și declarațiile de iubire au devenit mult mai târziu simboluri ale sentimentelor puternice și profunde.

Una dintre principalele tradiții de dragobete spune că fetele și băieții din sat se îmbracă în cele mai frumoase haine și merg împreună la cules de viorele și ghiocei.

Florile culese se pun mai apoi în dreptul unei icoane și se păstrează acolo până în ziua de Sânziene. Află mai multe și despre tradițiile și obiceiurile de Sânziene.

Reclamă

Se spune că dacă un băiat fură un sărut de la alesa lui în ziua de Dragobete, aceasta trebuie să-i fie parteneră pe durata întregului an. Totodată, se spune că fetele care nu întâlnesc niciun băiat în această zi vor rămâne singure întreg anul.

În alte zone ziua de Dragobete este marcată de petreceri și hore. Aici fetele și băieții se întâlnesc și își pot alege o parteneră pentru a nu rămâne singuri.  

Fiecare zonă vine cu propriile obiceiuri, dar și cu multe superstiții. Urmărește mai jos ce nu e recomandat să faci în ziua de Dragobete.

Reclamă

Ce nu este recomandat să faci în această zi

Se spune că dacă nu-ți găsești un partener în ziua de Dragobete, atunci vei rămâne singură tot anul. Fiecare tânără are grijă să nu rămână singură în ziua de Dragobete, deoarece acest lucru ar putea să reprezinte un semn rău.

Se mai spune că în ziua de Dragobete nu trebuie să te cerți cu soția sau cu iubita, altfel îți va merge rău tot anul.

În unele zone ale țării se spune că dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, atunci ouăle se vor strica sub cloșcă și nu vor mai scoate pui.

Dragobetele este numit în unele zone ale țării și Năvalnic, adică fecior frumos care fură inima și mintea fetelor și nevestelor tinere, scrie Digi24.

Unele legende spun că păsările își aleg perechea în această zi. Astfel, oamenii trebuie să se îngrijească de animalele lor din curte și nu au voie să le sacrifice în această zi. Tradițiile și obiceiurile diferă în funcție de fiecare zonă a țării, însă iubirea și dragostea sunt cele care dăinuie pretutindeni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×