Reclamă

Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci în această zi

Pe data de 24 februarie sărbătorim în fiecare an Dragobetele. Dragobetele este în spațiul românesc o zi dedicată iubirii. Această zi este în continuare una dintre cele mai frumoase sărbători ale poporului român. În ziua de Dragobete îndrăgostiții celebrează dragostea pe care și-o poartă unul celuilalt. Cu ocazia acestei zile speciale, te invităm să afli mai multe despre tradiții și superstiții de Dragobete.

Publicat: 24 februarie 2023, 6:00

Sentimentul iubirii este adânc înrădăcinat în istoria poporului nostru. An de an românii de pretutindeni celebrează dragostea pe 24 februarie. Deși nu există informații precise cu privire la identitatea personajului Dragobete, în popor se perindă o mulțime de legende despre această zi. Multe povești spun că Dragobete ar fi fost zeul tinereții, în timp ce alte legende susțin că Dragobete este chiar fiul Babei Dochia.

Tradiții și superstiții de Dragobete

Sărbătoarea de Dragobete este ținută an de an de către români. Pe data de 24 februarie oamenii celebrează iubirea. Indiferent de vârstă aceștia au o credință comună în ceea ce privește acest sentiment puternic.

În anumite zone ale țării există ritualuri specifice pentru ziua de Dragobete. Aceste ritualuri asigurau fertilitatea, bucuria și dragostea din gospodării. Cadourile și declarațiile de iubire au devenit mult mai târziu simboluri ale sentimentelor puternice și profunde.

Una dintre principalele tradiții de dragobete spune că fetele și băieții din sat se îmbracă în cele mai frumoase haine și merg împreună la cules de viorele și ghiocei.

Florile culese se pun mai apoi în dreptul unei icoane și se păstrează acolo până în ziua de Sânziene. Află mai multe și despre tradițiile și obiceiurile de Sânziene.

Reclamă

Se spune că dacă un băiat fură un sărut de la alesa lui în ziua de Dragobete, aceasta trebuie să-i fie parteneră pe durata întregului an. Totodată, se spune că fetele care nu întâlnesc niciun băiat în această zi vor rămâne singure întreg anul.

În alte zone ziua de Dragobete este marcată de petreceri și hore. Aici fetele și băieții se întâlnesc și își pot alege o parteneră pentru a nu rămâne singuri.  

Fiecare zonă vine cu propriile obiceiuri, dar și cu multe superstiții. Urmărește mai jos ce nu e recomandat să faci în ziua de Dragobete.

Reclamă

Ce nu este recomandat să faci în această zi

Se spune că dacă nu-ți găsești un partener în ziua de Dragobete, atunci vei rămâne singură tot anul. Fiecare tânără are grijă să nu rămână singură în ziua de Dragobete, deoarece acest lucru ar putea să reprezinte un semn rău.

Se mai spune că în ziua de Dragobete nu trebuie să te cerți cu soția sau cu iubita, altfel îți va merge rău tot anul.

În unele zone ale țării se spune că dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, atunci ouăle se vor strica sub cloșcă și nu vor mai scoate pui.

Dragobetele este numit în unele zone ale țării și Năvalnic, adică fecior frumos care fură inima și mintea fetelor și nevestelor tinere, scrie Digi24.

Unele legende spun că păsările își aleg perechea în această zi. Astfel, oamenii trebuie să se îngrijească de animalele lor din curte și nu au voie să le sacrifice în această zi. Tradițiile și obiceiurile diferă în funcție de fiecare zonă a țării, însă iubirea și dragostea sunt cele care dăinuie pretutindeni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×