Reclamă

Rusalii 2024. Care sunt tradițiile zilei de 23 iunie

Creștinii ortodocși sărbătoresc în această perioadă sărbătoarea de rusalii 2024. Rusaliile fac referire la pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli. Evenimentul sfânt a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Cincizecimea mai este cunoscută sub numele de Duminica Mare sau Rusalii.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 22 iunie 2024, 6:35 / Actualizat: 23 iunie 2024, 9:48
O femeie frumoasă în costum popular românesc care ține în mână un mănunchi de spice de grâu pentru a ilustra câteva tradiții de Rusalii 2024
Creștinii ortodocși sărbătoresc în această perioadă sărbătoarea de rusalii 2024. Rusaliile fac referire la pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli / Shutterstock

Rusaliile în 2024 sunt sărbătorite pe data de 23 și 24 iunie, atunci când se împlinesc 50 de zile de la Învierea Domnului. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători și este respectată an de an de creștinii de pretutindeni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rusalii 2024

Pogorârea Duhului Sfânt a constituit un moment de o importanță aparte pentru Biserică. Se spune că Sfinții Apostoli au fost martori, iar mai apoi au devenit vestitorii Învierii lui Iisus Hristos.

Aceștia au mers să răspândească învățătura sa pretutindeni. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli și este amintită de Sfântul Apostol Pavel și Luca.

Cincizecimea a marcat o dublă sărbătoare până la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. În acea perioadă marca Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt.

Lucrurile s-au schimbat și s-a stabilit că sărbătoarea de Rusalii ar trebui să aibă loc la 50 de zile după Paște.

Reclamă

Cu ocazia unei astfel de sărbători au loc și o mulțime de tradiții și obiceiuri, spun cei de la Observator.ro.

Care sunt tradițiile zilei de 23 iunie

Pogorârea Duhului Sfânt este numită și Rusalii, care vine de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană. Această sărbătoare era consacrată cultului morților, motiv pentru care creștinii au preluat obiceiul, iar în sâmbătat de dinaintea Rusaliilor au loc zilele de pomenire a morților.

Reclamă

Fiecare zonă a țării este marcată de propriile tradiții și obiceiuri. În unele zone se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra pentru pomenirea morților. Totodată, se spune că în duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În unele zone ale țării, la finalul Sfintei Liturghii, sunt binecuvântate frunzele de nuc sau de tei, care sunt un simbol al limbilor de foc care s-au pogorât deasupra capetelor Sfinților Apostoli de Rusalii. Nucul și teiul au un simbolism important în creștinism.

Totodată, se spune că nucul are efecte terapeutice, așa cum Duhul Sfânt are asupra sufletului nostru, spune A1.ro. În unele zone din țară, oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei, nuc sau stejar. Aceste ramuri sunt aduse din pădure, iar mai apoi sunt sfințite la biserică.

De această sărbătoare sunt legate și alte tradiții și obiceiuri. În unele regiuni ale țării se spune că ramurile sfințite de Rusalii au puteri tămăduitoare până la Sânziene.

De asemena, se spune că în unele zone din țară se dansează „Jocul Călușarilor”. Există și zone în care femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, în timp ce în unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor pentru a le spori laptele.

În zona Ardealului se spune că de Rusalii are loc „udatul nevestelor”, când soțiile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și luminoase pe tot parcursul anului.

Fiecare zonă a țării vine cu propriile tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Rusaliilor. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, una secționată
Rețete
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională
Rețeta de gogoși pufoase cu cartofi în aluat este una dintre acele rețete tradiționale care surprind prin simplitate și rezultat spectaculos. Cartofii adăugați în aluat le conferă o textură aparte, făcându-le incredibil de moi...
2
Un bărbat care plantează
Timp liber
Ce să pui la rădăcina copacilor în luna martie. E important să le oferi îngrijirea necesară
Luna martie este ideală pentru plantarea și îngrijirea copacilor, arbuștilor și plantelor din grădină, pe măsură ce zilele devin mai lungi și mai calde. În această perioadă, este important să oferi copacilor și arbuștilor...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 10 martie – 16 martie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de schimbări odată cu Eclipsa de Lună din Fecioară și Mercur retrograd. Citește horoscopul săptămânii 10 martie – 16 martie 2025 și vezi ce se întâmplă cu toate zodiile. Această...
4
Gisele Bündchen în timp ce se pozeză în costum de baie
Divertisment
Gisele Bündchen s-a pozat în costum de baie pentru prima dată de când a devenit mamă. Cum a fost surprinsă partenera lui Joaquim Valente
Gisele Bündchen s-a pozat în costum de baie pentru prima dată de când a devenit mamă. Partenera lui Joaquim Valente a fost surprinsă în timp ce se bucura de soare. Supermodelul a ales un...
5
fată frumoasă ține în mână o lampă în forma lunii pe un fundal închis la culoare
Horoscop
Cum afectează Eclipsa Lunară și Mercur retrograd zodiile până pe 16 martie 2025. Ce spun astrele
Relațiile nativilor se vor schimba în această perioadă grație mișcărilor astrale. Află cum afectează Eclipsa Lunară și Mercur retrograd zodiile până pe 16 martie 2025. Ce spun astrologii în acest sens și care va...
PARTENERI
×