Reclamă

Semnificațiile vâscului. Motivul pentru care ne sărutăm sub el de Crăciun

Semnificațiile vâscului în folclorul european sunt extrem de importante. Cunoscut și sub numele de „creanga de aur”, vâscul este recunoscut drept un simbol al sărbătorilor de iarnă. Vâscul semnifică armonia, curățenia spirituală și dragoste. Se spune că atârnată deasupra ușii, „creanga de aur” aduce noroc, fericire și bunăstare.

Publicat: 11 decembrie 2022, 6:39

Tradițiile despre această plantă datează de mii de ani. În Grecia Antică, crenguțele de vâsc erau folosite în lecuirea crampelor menstruale și în tratarea afecțiunilor splinei. De asemenea, utilizată și în Roma Antică, planta era transformată într-un balsam folosit pentru tratarea oamenilor împotriva epilepsiei, a ulcerelor sau a otrăvurilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt semnificațiile vâscului

Semnificațiile vâscului datează încă din secolul I d. Hr. Pe atunci, celții foloseau această plantă pentru tratarea infertilității oamenilor și a animalelor.

Se credea că avea proprietăți deosebite deoarece doar vâscul putea să înflorească în timpul unor ierni geroase. Așadar, era considerat un simbol sacru al vitalității.

Asocierile vâscului cu simbolul fertilității și vitalității au continuat și în Evul Mediu, scrie History.

Abia în secolu al XVIII-lea semnficiațiile vâscului au fost incluse în Sărbătorile de Crăciun. Se spune că planta sacră era folosită pe post decorativ iar tradiția sărutului sub vâsc a apărut în Anglia. Servitorii credeau în acest obicei, iar mai târziu, s-a răspândit și în interiorul clasei mijlocii.

Reclamă

Sărutul și semnficiațiile vâscului în Ajunul Crăciunului

Obiceiurile timpurii le-au oferit bărbaților șansa de a fura un sărut oricărei femei care se află sub crenguțele unui vâsc. Se spunea că dacă aceasta refuza sărutul, ar fi avut parte numai de ghinioane în noul an.

O altă tradiție a sărutului sub „creanga de aur” a pornit dintr-o joacă. Boabele de vâsc culese una câte una reprezentau numărul de săruturi pe care femeia trebuie să i le acorde bărbatului. După ce toate boabele erau culese, se opreau și sărutările.

Reclamă

Semnificațiile vâscului sunt în continuare învăluite în incertitudini. Însă scrierile vechi susțin că grecii antici au fost primii care au adus la viață acest simbol vechi al tradițiilor europene.

Așadar, alături de obiceiuri și tradiții de Crăciun, îți recomandăm și o serie de filme romantice cu specific de sărbători.

Semnificațiile negative ale vâscului

În mitologia nordică, planta era considerată elementul negativ din povestea zeului Balder, ucis de fratele său orb, Hoor.

Se spune că Hoor ar fi tras înspre fratele său cu ajutorul unei arme realizate din vâsc. Se spune că, la aflarea veștii, mama celor doi bărbați, Frigg a început să plângă. Lacrimile vărsate de aceasta s-ar fi transformat în boabe de vâsc.

Astfel s-a considerat că acesta este un simbol al dragostei. De aici și semnificațiile vâscului drept o formă sinceră de iubire.

De asemenea, vâscul este o plantă periculoasă pentru păsări. Fructele din vâsc sunt folosite drept un soi de adeziv pentru a le captura. Bobițele conțin o substanță lipicioasă care se întind pe ramurile copacilor. Când păsările aterizează pe crengi, acestea se blochează.

Această metodă de capturare a păsărilor este strict ilegală în anumite părți ale lumii. Din păcate, unele țări încă mai folosesc vâscul pentru a captura păsările sălbatice.

Unele specii ale acestei plante sunt extrem de toxice pentru oameni. În cazul în care bobițele sunt ingerate, acestea pot deveni fatale pentru organismul uman. În cazurile grave, anumite specii ale vâscului pot să provoace decesul consumatorului, fiind otrăvitoare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×