Home // Lifestyle // Timp liber // Cum arată cina de Crăciun în alte părți ale lumii. Bucătari renumiți au dezvăluit meniul lor
Cum arată cina de Crăciun în alte părți ale lumii. Bucătari renumiți au dezvăluit meniul lor
Din India până în Uganda, iată cum bucătarii din întreaga lume își aduc propriile arome pe masa de sărbători. Dacă ești curioasă să afli cum arată cina de Crăciun în alte părți ale lumii, ai mai jos informații care ți-ar putea răspunde la toate întrebările.
Oameni din întreaga lume și din medii culturale diferite sărbătoresc cu același spirit de recunoștință Crăciunul / Shutterstock
În timp ce multe tradiții de Crăciun își au originea în țările occidentale, oameni din întreaga lume și din medii culturale diferite sărbătoresc cu același spirit de recunoștință. Indiferent de loc, rețetele transmise de-a lungul generațiilor sunt esențiale pentru adunările de familie.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
De la callaloo la chicken tikka masala, află ce gătesc bucătarii renumiți din întreaga lume în Ajunul Crăciunului.
Mexic
Martha Ortiz Chapa este bucătarul șef la Tuch de Luna din Riviera Maya. Ea a fost proprietar al Dulce Patria, care fusese numit unul dintre cele mai bune 50 de restaurante din America Latină și cel mai bun restaurant din Mexico City înainte de a se închide în pandemia de COVID-19. Ea a fost, de asemenea, desemnată în 2020 unul dintre cei mai buni 40 de bucătari din lume.
Tradițiile din Mexic în luna decembrie încep cu Posadas, un festival religios care se desfășoară în perioada 16-24 decembrie. În acest timp, mexicanii atârnă piñate cu șapte colțuri (vârfurile reprezentând un păcat capital diferit, inclusiv lăcomia) făcute cu hârtie colorată și umplute cu bucăți de trestie de zahăr, tejocotes (un fruct), felii de portocale, alune, bomboane și migdale acoperite cu zahăr.
„Legăm la ochi oaspeții, care lovesc pe rând piñata până când cineva o rupe, pentru a sărbători predominanța virtuții și abundenței”.
În Noche Buena, Ajunul Crăciunului, cele mai bune preparate stau la loc de cinste pe masă. De obicei se folosește o față de masă închisă la culoare pe post de pânză și se decoraează cu ustensile de bucătărie din lemn, precum râșnițe, linguri și cratițe, înconjurate de flori colorate. „Personalizez locul fiecărui oaspete cu o piñata mică. Aceasta are în interior un dulce tradițional sau o bomboană și un mesaj de prietenie și dragoste, în speranța că o vor lua acasă cu ei și, când o vor sparge, își vor aminti de iubire și prietenie”.
Mâncărurile tradiționale de pe masa de Crăciun sunt romeritos (crenguțe fragede de seepweed) cu fâșii de cactus și aluniță (făcută cu cel puțin 50 de ingrediente) asezonată cu creveți uscați.
Reclamă
O salată numită Noche Buena, care se prepară cu cubulețe de jicama, măr, sfeclă, felii de portocale și alune crocante. Pentru felul principal, mexicanii au pulpă de porc în marinată de pulque picant.
Herve Palmieri (care se numește Hervé Cuisine) este un videograf din Paris, blogger alimentar și autor al cărților „Deserturi ușoare și uimitoare” și „Aperitive ușoare cu prietenii”. Canalul său de YouTube, care oferă tutoriale de gătit, are peste 1 milion de abonați.
„Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la Ajunul Crăciunului este familia mea. Toți locuim în Provence, în partea de sud-est a Franței. Am un fiu, două surori și șase nepoți și nepoate. În Franța, Crăciunul este un moment cu totul special în care familiile se reunesc, uită, iartă și dăruiesc. Întotdeauna încercăm să ne întâlnim în Ajunul Crăciunului, fie să ne vizitîm, fie să închiriem un loc în Alpi sau în parcul național Queyras.”
„Toată lumea participă la planificarea mesei de Ajunul Crăciunului. Copiii ajută la pregătirea deliciilor de foietaj pentru aperitive pe care le decupăm în formă de brad și le umplem cu brânză, nuci, miere și stafide. De asemenea, le place să facă tapenade, pastă de măsline care este populară în Provence și amestec de brânză de capră. Apoi, expunem totul pe masă ca un bufet, astfel încât toată lumea să poată gusta din toate.”
Ce se servește la masa de Crăciun
În mod tradițional, la masa de Crăciun se servește carne de pasăre și mai multe garnituri. De exemplu, garnitura constă în legume la grătar, cum ar fi morcovi și varza trase la tigaie, păstârnac pasat sau cartofi dulci cu condimente. La desert se sevesc două prăjituri: Pădurea Neagră și un buche, care este o rețetă mai tradițională făcută adesea cu piure de castane și ciocolată.
Pentru cina de Crăciun, de obicei se face o supă de ceapă tipic franțuzească din ceapă galbenă sau albă, ulei de măsline, bulion de legume și o crustă de brânză topită și crutoane cu ierburi precum cimbru și rozmarin. Este foarte simplă, gustoasă și ar trebui să ajute la digestie după o masă consistentă.
Cum arată cina de Crăciun în Uganda
Sophia Musoki este o scriitoare de carți de bucate și fotograf din Uganda. Ea este autoarea „A Kitchen in Uganda”. E unul dintre cele mai notabile bloguri culinare din țară, și a trei cărți electronice. Una dintre ele a primit un premiu Gourmand World Cookbook. Musoki produce de asemenea, podcastul „Poveștile noastre despre mâncare”, în care ugandezii împărtășesc experiențele lor culinare.
„Ajunul Crăciunului este mai mult o zi de pregătire pentru mine și familia mea. Avem 15-20 de persoane înghesuite în bucătăria mică, care se află la aproximativ 5 metri de casa principală. Fiecare dintre noi are o sarcină atribuită. Rudele mai în vârstă amenajează un colț pentru a sacrifica o capră matură pentru masă, în timp ce femeile curăță cartofi, banane și igname. Într-un alt colț al bucătăriei, verii, nepoatele și nepoții mei decojesc fasole proaspătă pentru a face supă, folosind fasolea pe care mătușile mele le aduc fie din grădinile lor, fie din piață. Îmi place să mă implic în tăierea, curățarea și felierea tuturor ingredientelor, cum ar fi roșiile, ceapa, usturoiul”.
„Bunica pune pe foc o oală mare de banane verzi și fasole neagră katogo pentru masa de seară.”
În general, în Ajun de Crăciun, vizitatorilor li se servesc fructe proaspete. Katogo este servit pe tăvi mari, la comun, și se consumă foarte târziu în noapte.
India
Vikas Khanna este un bucătar indian american, restaurator, autor de cărți de bucate, realizator de film. A crescut în Amritsar, India. Vikas a primit o stea Michelin timp de șase ani consecutivi pentru restaurantul său din New York, Junoon. A scris multe cărți și a regizat și produs mai multe filme.
„Ajunul Crăciunului este sărbătorit în India cu la fel de multă fervoare ca toate celelalte festivaluri religioase. Mai ales în statul nordic Punjab, de unde provin. Pentru noi, punjabii, este încă o ocazie de a sărbători și de a ne ospăta cu mâncare bună.”
„De obicei, plănuim o cină elaborată cu cei apropiați și dragi. Invitații mei speciali în Ajunul Crăciunului sunt toți bunicii în vârstă pentru care aștept cu nerăbdare să gătesc. Majoritatea mâncărurilor pe care le gătesc țin cont de gustul și preferințele lor. Este o cină de Crăciun în stil indian. Este și modul meu de a-mi exprima recunoștința față de bunica mea, care a fost prima mea profesoară în bucătărie”.
Vremea în Punjab este rece în această perioadă a anului, așa că preparatele sunt servite calde și picante.
Pentru masa de Ajun se fac mai multe feluri de mâncare folosind paneer (brânză de vaci indiană). Se prepară paneer tikka masala pentru aperitive, paneer paratha umplut, paneer și legume amestecate și un curry.
Pentru cei care mănâncă carne, se prepară mai multe mâncăruri cu pui.
„De asemenea, în locul popularului fel de mâncare regională punjabi chole bhature, care se servește la majoritatea ocaziilor festive, prefer să fac bo wale kulche, pe care non-amritsarienii îl consideră mirositor pentru că aluatul este dublu fermentat. Unele dintre aceste rețete sunt în cartea mea, Amritsar – Aromele orașului de aur. „
Singurul desert care este obligatoriu la cina de Ajun este frișca de fructe cu fructe proaspete de sezon.