Cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări ale lumii
În România, sărbătorile de iarnă înseamnă familie, tradiții și obiceiuri, dar te-ai întrebat vreodată cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări? Sărbătorile de iarnă reprezintă poate cele mai frumoase momente din an. Oamenii se adună acasă, alături de cei dragi, și petrec în liniște în locuințe frumos decorate, alături de bucate alese.
Cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări. Află care sunt cele mai interesante obiceiuri pe care le au oamenii din alte zone ale lumii / Shutterstock
Sărbătorile sunt însă celebrate diferit, în funcție de fiecare regiune în parte. Fiecare țară are tradiții frumoase, care sunt demne de admirat.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări
Află care sunt cele mai interesante obiceiuri pe care oamenii din alte țări le au în zilele de sărbătoare. Unii se uită la filme de Crăciun, alții merg la biserică, alții pun accent pe decorațiuni și preparate gustoase. Indiferent de zonă, zilele acestea, oamenii se întorc la tradiții și stau alături de cei dragi. Ești curios să afli ce înseamnă Crăciunul în alte țări ale lumii?
Norvegia, zona tradițiilor de Crăciun
Crăciunul în Norvegia este plin de tradiții. În Ajunul Crăciunului, copiii ridică darurile de sub pomul de Crăciun și citesc cu voce tare scrisorile care le însoțesc. Până când vine Moș Crăciun sau „Julenissen”, cum spun norvegienii, pe tot parcursul lunii decembrie, sunt oferite mici cadouri în fiecare zi.
Acestea sunt cunoscute sub numele de „Adventsgave” sau „Kalendergave”. Ca și în Finlanda, se păstrează din străbuni tradiția de a lăsa puțin de grâu afară pentru ca păsările să mănânce în ziua de Crăciun, potrivit visitoslo.com.
În unele părți ale Norvegiei copiilor le place să cânte colinde. Ei se costumează în diverse personaje, precum Păstorii și merg să cânte din casă în casă în cartierul lor local, ținând în mână stele de hârtie.
O altă tradiție în Norvegia este aceea că familiile aprind o lumânare în fiecare seară din Ajunul Crăciunului până în ziua de Anul Nou.
Reclamă
Australia, țara cu un Crăciun ce durează 3 luni
În Australia, Crăciunul se sărbătorește la începutul vacanței de iarnă, de la mijlocul lunii decembrie până la începutul lunii februarie. Poate că temperaturile ridicate, cangurii și surfingul nu reprezintă cadrul ideal pentru Crăciun, însă australienii profită la maximum de această perioadă a anului.
Pe ușa fiecărei case din Australia vei vedea coroane de flori și copii care se pregătesc cu entuziasm să colinde. De asemenea, australienii sunt pasionați de arta decorării de Crăciun. Ei se întrec în podoabe care mai de care mai strălucitoare, ducând pasiunea lor la nivel de competiție între vecini.
Africa de Sud și faimosul desert de Crăciun, Malva Pudding
Dacă te-ai întrebat cum arată Crăciunul în alte țări, află că în Africa de Sud acesta este sărbătorit într-un mod cu totul inedit. Pentru că Africa de Sud se află în emisfera sudică, sărbătoarea Crăciunului sosește pe timp de vară. Așadar, nu vei vedea zăpadă, ci mult soare și plante înflorite. Școlile sunt închise în această perioadă, iar cei mai mulți preferă să plece în camping cu cortul. Printre principalele tradiții și obiceiuri de Crăciun în Africa de Sud se numără participarea la slujbele bisericești în dimineața zilei de Crăciun și împodobirea bradului, scrie Elite Daily.
Copiii așteaptă darurile Moșului în șosetele pe care le pun sub pomul de Crăciun. Preparatele nelipsite de pe masa de Crăciun, servită cel mai adesea afară, sunt carnea de curcan, carnea de rață, friptura de vită și desertul tradițional sud-african numit „Malva Pudding”.
Venezuela, țara unde Crăciunul se sărbătorește pe role
Crăciunul în Venezuela înseamnă spectacol de lumini și culori. Spectacolele cu artificii sunt populare în întreaga lume. De Crăciun în Venezuela se aud ritmuri de „Gaita”, un tip de muzică populară din statul Zulia, care se cântă cu ajutorul mai multor instrumente. Cântăreții sunt cunoscuți sub numele de „Gaiteros”.
Pentru că în Venezuela nu cresc brazi și pini, puține case vor avea un pom de Crăciun. În schimb, Scenele Nașterii Domnului, numite „Nacimiento” sunt foarte populare.
Fiind un popor credincios, Liturghia de la miezul nopții (Misas de Aguinaldo) adună un număr foarte mare de oameni. În Caracas, capitala Venezuelei, există o tradiție inedită. Oamenii merg pe role la slujbele bisericii dimineața, în perioada 16-24 decembrie. Drumurile sunt adesea închise circulației până la ora 8 seara, pentru ca oamenii să patineze în voie.
Spania, țara cu cele mai renumite dulciuri de Crăciun
Majoritatea oamenilor din Spania merg la Liturghia de la miezul nopții sau „La Misa Del Gallo” (Liturghia cocoșului). Se numește așa pentru că se presupune că un cocoș a cântat în noaptea în care s-a născut Iisus. Ajunul Crăciunului este cunoscut sub numele de „Nochebuena”. În zilele de dinainte de Nochebuena, copiii iau parte la „piden el aguinaldo”, tradiția de a cânta colinde vecinilor, sperând să fie răsplătiți cu bani în schimb, scrie spanishsabores.com.
Majoritatea familiilor servesc masa festivă de Crăciun în ajunul Crăciunului, înainte de slujbă. La cina tradițională de Crăciun, cele mai întâlnite preparate culinare sunt „Pavo Trufado de Navidad”, curcan umplut cu trufe sau „Pularda asada” (o găină tânără prăjită). În Galicia (o regiune din nord-vestul Spaniei, înconjurată de apă), fructele de mare sunt specialitatea care se servește în Ajunul Crăciunului.
Pe lista deserturile și dulciurilor populare sunt „mazapán” (din migdale, zahăr și ouă), „turrón” (din miere și migdale prăjite) și „polvorones” (din făină, unt și zahăr).
India, acolo unde Crăciunul este celebrat la biserică
Comparativ cu alte festivaluri religioase, Crăciunul este o sărbătoare destul de mică în India, datorită procentului redus al oamenilor care sunt creștini (aproximativ 2,3%), în comparație cu oamenii care aparțin altor religii.
În cel mai mic stat al Indiei, Goa, care se află în vestul Indiei, aproximativ 26% dintre oameni sunt creștini. Statele Manipur, Meghalaya, Nagaland și Mizoram (toate aflate chiar în estul Indiei) au și ele o populație mare de creștini, potrivit site-ului whychristmas.com.
Liturghia de la miezul nopții este o activitate foarte importantă pentru creștinii din India, în special pentru catolici. Întreaga familie va merge la Liturghie, slujbă urmată de servirea meselor bogate și de nelipsitele cadouri. Bisericile din India sunt decorate cu flori de Poinsettia și lumânări în Ajunul Crăciunului.
Irlanda, țara tradițiilor
Crăciunul este sărbătorit diferit în alte țări față de România. La fel este și în Cazul Irlandei. În Irlanda, oamenii sărbătoresc Crăciunul la fel ca cei din Marea Britanie și SUA, dar au și propriile lor tradiții și obiceiuri de Crăciun.
Crăciunul pentru irlandezi, care sunt catolici, durează din Ajunul Crăciunului până la sărbătoarea Bobotezei din 6 ianuarie, pe care unii irlandezi o numesc „Micul Crăciun”.
Există o veche tradiție conform căreia în unele case irlandeze, oamenii pun o lumânare înaltă și groasă pe pervazul celei mai mari ferestre, după apusul soarelui, în ajunul Crăciunului. Lumânarea este lăsată să ardă toată noaptea și reprezintă o lumină călăuzitoare pentru Maria și Iosif.
Japonia, țara unde Crăciunul este considerat sărbătoare romantică
În Japonia, Crăciunul nu are o semnificație religioasă, deoarece populația de creștini în Japonia este foarte redusă. În schimb, sunt populare câteva obiceiuri preluate de la americani, cum ar fi cadourile și felicitările de Crăciun.
Japonezii văd Crăciunul ca pe un prilej de a aduce zâmbete pe buze. În Ajunul Crăciunului, cuplurile petrec timpul împreună, fac schimb de cadouri și admiră împreună luminile de Crăciun. Crăciunul în Japonia se aseamănă în multe privințe cu sărbătorile de Ziua Îndrăgostiților din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, fiind mai degrabă o sărbătoare romantică.
SUA, țara cu cele mai multe tradiții de Crăciun
În Statele Unite ale Americii vei da peste o multitudine de culturi și religii. De aceea, aici există multe tradiții și moduri diferite prin care oamenii sărbătoresc Crăciunul. Multe obiceiuri sunt similare cu cele din Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Polonia și Mexic.
Familiile care provin din Europa de Vest pun pe masa tradițională de Crăciun curcan sau șuncă cu sos de afine. Familiile de origini est-europene preferă curcanul cu garnituri, keilbasi (un cârnat polonez), preparate cu varză și supe, iar unele familii italiene preferă lasagna.
Casa de turtă dulce este cel mai popular desert de Crăciun în SUA, iar „Eggnog” este o băutura tradițională.
Rockefeller Center din New York este cu siguranță locul care atrage foarte mulți turiști în preajma sărbătorilor. În fiecare an de Crăciun, bradul imens și patinoarul public din fața lui sunt atracțiile principale.
Așa cum era de așteptat, Crăciunul în alte țări înseamnă bucurie, veselie, familie. Magia acestei sărbători se regăsește în toate colțurile lumii, iar fiecare o interiorizează așa cum crede de cuvință.