Anul acesta, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 22 septembrie. Conform Observatorului Astronomic momentul se va întâmpla la ora 22:21.
După sărbătorirea echinocțiului de toamnă, zilele vor deveni din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. La Polul Nord începe noaptea polară, iar la Polul Sud, zilele vor fi scurte până la momentul echinocțiului de primăvară.
Echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă are foarte multe conotații în tradiția populară. Conform tradiției, se spune că în această zi vara se pregătește de plecare, iar toamna se așterne peste pământ. Serile de vară, lungi și călduroase vor fi de acum înlocuite cu nopțile scurte și reci.
Treptat, temperaturile se schimbă, iar oamenii trebuie să se pregătească pentru iarna care va veni. Echinocțiul poate fi și un moment simbolic al echilibrului. Așa cum am spus anterior, ziua va deveni egală cu noaptea, iar lumina cu întunericul.
Oamenii trebuie să se pregătească și să încheie muncile sătești. Aceștia trebuie să strângă ultimile provizii și să se pregătească temeinic pentru iarnă. Multe tradiții spun că o parte din recoltă trebuie dusă la biserică pentru a fi sfințită de către preot.
Tradiții și obiceiuri de la noi din țară
Există câteva tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă în diferitele părți ale țării. Echinocțiul de toamnă este sărbătorit pe întreg teritoriul tății în funcție de fiecare regiune. Una din tradițiile populare spune că așa cum va fi ziua echinocțiului va fi și restul anului după sărbătorirea echinocțiului de primăvară.
O altă tradiție spune că cei mai mari gospodari pregătesc în această zi mustul din recolta de struguri. Tot acum nucii sunt scuturați pentru a se pune la adăpost recoltele. Merele, gutuile și toate fructele sezonului sunt pregătite de gospodari pentru iarna ce va urma.