Piureul de cartofi este garnitura perfectă pentru orice fel de friptură și nu numai. Se poate combina cu diverse sosuri, cu salate proaspete, sau salate de murături, cu legume la grătar și multe altele. În plus, se prepară extrem de ușor, din ingrediente puține și la îndemâna tuturor.
Rețeta piureului de cartofi se poate adapta în funcție de gusturi și imaginația fiecăruia. Se pot adăuga în compoziție brânzeturi, diferite verdețuri, sau condimentele preferate. Însă, înainte de a testa aceste combinații, rămâne de bază rețeta clasică, pe care o detaliem mai jos cu lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Rețeta piureului de cartofi – Ingrediente
- 1 kg cartofi albi
- apă
- sare, după gust
- 75-80 gr unt
- 200 ml lapte fierbinte
- 1-2 linguri de smântână
- puțin piper proaspăt măcinat, opțional
- verdeață, pentru decor
Piure de cartofi – Mod de preparare
Cureți cartofii, îi speli bine și îi toci în cuburi mai mari. Îi pui într-o oală încăpătoare și torni apă peste ei, atât cât să fie bine acoperiți. Pune oala cu cartofi la foc mediu și lasă-i să fiarbă până se formează spumă deasupra. Cu o spumieră adună toată spuma și îndepărteaz-o. Acum poți să adaugi în apa fierbinte și o linguriță de sare. Amestecă până aceasta se dizolvă.
Pune și laptele la fiert, în alt vas. Lasă cartofii să fiarbă până când încep să se sfărâme, dovadă că s-au pătruns bine. Scurge apa și pasează cartofii cu dispozitivul special. Nu arunca apa pentru că vei mai folosi din ea la final.
După ce ai pasat toți cartofi, amestecă-i cu untul tăiat în cuburi și cu laptele fierbinte. Toarnă laptele în fir subțire în timp ce amesteci cu o spatulă, sau cu un tel în formă de pară. Omogenizează bine compoziția de cartofi și mai adaugă puțină supă, dacă este prea consistentă. Pentru un plus de cremozitate, adaugă și 1-2 linguri de smântână. Potrivește gustul piureului de cartofi cu sare și puțin piper, proaspăt măcinat.