Cartofii noi sunt mai sănătoși decât cartofii maturi, pentru că sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, întrucât se consumă cu coajă. Coaja cartofilor noi conține peste 50 de fitonutrienți cu efecte benefice asupra sănătății organismului. Dintre nutrienți, flavonoidele sunt cele care protejează sistemul cardiovascular și inima, iar conținutul bogat de vitamin din complexul B protejează pereții arterelor și reglează tensiunea arterială.
Consumați copți, cartofii pot proteja stomacul si intestinele, calmând simptomele de gastrită sau de ulcer. Cartofii noi conțin glucide care se absorb lent, iar acestea au rol de a proteja pancreasul, și a regla nivelul glicemiei, dar și secreția de insulină.
Au un conținut bogat în fibre, potasiu, calciu și magneziu, dar și în vitamina C și vitamina B6. Aceste substanțe au rol în a echilibra tensiunea arterială, în scăderea valorii colesterolului din sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al uneia dintre cele mai simple rețete de cartofi noi.
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi – Ingrediente
Cu doar câteva ingrediente simple și la îndemână, poți pregăti o garnitură excelentă pentru orice tip de friptură.
Ingrediente pentru prepararea cartofilor:
- 750 gr cartofi noi
- 25 gr unt sau 20 ml ulei de măsline
- sare și piper
- boia de ardei dulce
- 1 crenguță de rozmarin
- 2-3 căței de usturoi
- 1/2 legătură de mărar verde
Pentru sos de usturoi:
- 1 căpățână de usturoi
- 200 gr iaurt cremos
- 1 lingură unt, sau ulei de măsline
- sare și piper
- 1/2 legătură de mărar verde