Reclamă

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Vopsitul ouălor este una dintre activitățile pascale cele mai distractive. Cu siguranță îți aduci aminte cu plăcere cum pictai cu acuarelă ouăle proaspăt fierte sau experimentai cu bunica decorarea acestora cu frunze din grădină. Nu te gândeai pe atunci că vopsitul ouălor ar fi o chestiune care să ridice probleme. Acum, ani mai târziu, încerci să fii mai atentă la ce produse folosești. De aceea, fii cu băgare de seamă la aceste ingrediente toxice din vopseaua de ouă.   

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:29 / Actualizat: 23 aprilie 2021, 17:14

Vopseaua de ouă conține coloranți alimentari. Multe dintre produsele din comerț, nu numai vopseaua de ouă, conțin coloranți alimentari artificiali. Oamenii folosesc coloranți alimentari de sute de ani, însă consumul acestora a crescut cu 500% în ultimii 50 de ani, potrivit Healthine. Folosirea coloranților artificiali este un lucru extrem de controversat și un subiect intens dezbătut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Coloranții alimentari au fost creați pentru a îmbunătăți aspectul alimentelor. În prezent, aceștia sunt produși din petrol și chiar dacă de-a lungul timpului s-a constatat că unii dintre aceștia sunt toxici, ei sunt folosiți în continuare în industria alimentară.

Există și coloranți naturali precum beta-carotenul sau extractul de sfeclă, însă producătorii de alimente preferă coloranții artificiali deoarece culorile acestora sunt mai intense. Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au concluzionat că mulți dintre coloranții alimentari nu ar prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, există multe persoane care contestă acest fapt.

Unul dintre lucrurile care crează confuzie este faptul că evaluarea unui ingredient și cât de sigur este acesta diferă de la o țară la alta. De exemplu, colorantul alimentar numit Galben de Chinolină sau E104 este utilizat în Uniunea Europeană, dar interzis în Statele Unite.

Cele mai problematice ingrediente

Reclamă

Conform studiilor, cei mai mulți coloranților alimentari nu provoacă efecte adverse în studiile de toxicitate. Există însă îngrijorări în privința unora dintre ei.

În rândul coloranților alimentari problematici se numără E120 – un colorant roșu-portocaliu, numit și Roșu Allura AC, E102 sau tartrazina – un colorant de culoare galbenă, și E110, de culoare galben-auriu.

Deși studiile trebuie aprofundate, există temeri că E120 ar putea accelera apariția tumorilor canceroase în cadrul experimentelor pe șoareci, iar E110 ar fi cauzat tumori suprarenale la animale, informează presa internațională.

Reclamă

O altă îngrijorare ar fi legătura dintre coloranții alimentari și hiperactiviatea copiilor. State precum Marea Britanie au solicitat companiilor din industria alimentară să elimine treptat utilizarea coloranților alimentari.

E133 sau Albastru Indigo este un alt colorant alimentar care a stârnit contradicții. În cadrul unui studiu s-ar fi remarcat creșteri consierabile ale tumorilor cerebrale la animalele respondente care au consumat cantități mari din acest ingredient. Însă nu există dovezi suficiente care să confirme această prespunere.

E127 sau Eritrozina este un colorant alimentar controversat care a crescut riscul de apariție a tumorilor tiroidiene la șobolanii masculi. Inițial, FDA a interzis acest ingredient în 1990, însă ulterior această interdicție a fost eliminată.

Sunt necesare mai multe studii

Consumul de coloranți alimentari artificiali este în creștere. Și încă nu știm dacă acestea ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sănătatea noastră. Multe dintre studiile citate au fost însă efectuate cu zeci de ani în urmă, așa că este necesară reevaluarea și actualizarea acestora.

Unii coloranți alimentari artificiali pot provoca alergii. Studiile demonstrează că tartrazina ar provoca urticarie și simptome de astm. Dacă cel mic are un comportament hiperactiv ar fi indicat să elimini coloranții alimentari artificiali din dieta sa. De asemenea, vopsiți împreună ouăle cu ingrediente naturale. Încearcă pe cât posibi să mănânci sănătos și să pui pe masa de Paște alimente benefice pentru un sistem imunitar puternic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×