Reclamă

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Vopsitul ouălor este una dintre activitățile pascale cele mai distractive. Cu siguranță îți aduci aminte cu plăcere cum pictai cu acuarelă ouăle proaspăt fierte sau experimentai cu bunica decorarea acestora cu frunze din grădină. Nu te gândeai pe atunci că vopsitul ouălor ar fi o chestiune care să ridice probleme. Acum, ani mai târziu, încerci să fii mai atentă la ce produse folosești. De aceea, fii cu băgare de seamă la aceste ingrediente toxice din vopseaua de ouă.   

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:29 / Actualizat: 23 aprilie 2021, 17:14

Vopseaua de ouă conține coloranți alimentari. Multe dintre produsele din comerț, nu numai vopseaua de ouă, conțin coloranți alimentari artificiali. Oamenii folosesc coloranți alimentari de sute de ani, însă consumul acestora a crescut cu 500% în ultimii 50 de ani, potrivit Healthine. Folosirea coloranților artificiali este un lucru extrem de controversat și un subiect intens dezbătut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Coloranții alimentari au fost creați pentru a îmbunătăți aspectul alimentelor. În prezent, aceștia sunt produși din petrol și chiar dacă de-a lungul timpului s-a constatat că unii dintre aceștia sunt toxici, ei sunt folosiți în continuare în industria alimentară.

Există și coloranți naturali precum beta-carotenul sau extractul de sfeclă, însă producătorii de alimente preferă coloranții artificiali deoarece culorile acestora sunt mai intense. Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au concluzionat că mulți dintre coloranții alimentari nu ar prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, există multe persoane care contestă acest fapt.

Unul dintre lucrurile care crează confuzie este faptul că evaluarea unui ingredient și cât de sigur este acesta diferă de la o țară la alta. De exemplu, colorantul alimentar numit Galben de Chinolină sau E104 este utilizat în Uniunea Europeană, dar interzis în Statele Unite.

Cele mai problematice ingrediente

Reclamă

Conform studiilor, cei mai mulți coloranților alimentari nu provoacă efecte adverse în studiile de toxicitate. Există însă îngrijorări în privința unora dintre ei.

În rândul coloranților alimentari problematici se numără E120 – un colorant roșu-portocaliu, numit și Roșu Allura AC, E102 sau tartrazina – un colorant de culoare galbenă, și E110, de culoare galben-auriu.

Deși studiile trebuie aprofundate, există temeri că E120 ar putea accelera apariția tumorilor canceroase în cadrul experimentelor pe șoareci, iar E110 ar fi cauzat tumori suprarenale la animale, informează presa internațională.

Reclamă

O altă îngrijorare ar fi legătura dintre coloranții alimentari și hiperactiviatea copiilor. State precum Marea Britanie au solicitat companiilor din industria alimentară să elimine treptat utilizarea coloranților alimentari.

E133 sau Albastru Indigo este un alt colorant alimentar care a stârnit contradicții. În cadrul unui studiu s-ar fi remarcat creșteri consierabile ale tumorilor cerebrale la animalele respondente care au consumat cantități mari din acest ingredient. Însă nu există dovezi suficiente care să confirme această prespunere.

E127 sau Eritrozina este un colorant alimentar controversat care a crescut riscul de apariție a tumorilor tiroidiene la șobolanii masculi. Inițial, FDA a interzis acest ingredient în 1990, însă ulterior această interdicție a fost eliminată.

Sunt necesare mai multe studii

Consumul de coloranți alimentari artificiali este în creștere. Și încă nu știm dacă acestea ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sănătatea noastră. Multe dintre studiile citate au fost însă efectuate cu zeci de ani în urmă, așa că este necesară reevaluarea și actualizarea acestora.

Unii coloranți alimentari artificiali pot provoca alergii. Studiile demonstrează că tartrazina ar provoca urticarie și simptome de astm. Dacă cel mic are un comportament hiperactiv ar fi indicat să elimini coloranții alimentari artificiali din dieta sa. De asemenea, vopsiți împreună ouăle cu ingrediente naturale. Încearcă pe cât posibi să mănânci sănătos și să pui pe masa de Paște alimente benefice pentru un sistem imunitar puternic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×