Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Vopsitul ouălor este una dintre activitățile pascale cele mai distractive. Cu siguranță îți aduci aminte cu plăcere cum pictai cu acuarelă ouăle proaspăt fierte sau experimentai cu bunica decorarea acestora cu frunze din grădină. Nu te gândeai pe atunci că vopsitul ouălor ar fi o chestiune care să ridice probleme. Acum, ani mai târziu, încerci să fii mai atentă la ce produse folosești. De aceea, fii cu băgare de seamă la aceste ingrediente toxice din vopseaua de ouă.   

23 aprilie 2021 la 13:29

Vopseaua de ouă conține coloranți alimentari. Multe dintre produsele din comerț, nu numai vopseaua de ouă, conțin coloranți alimentari artificiali. Oamenii folosesc coloranți alimentari de sute de ani, însă consumul acestora a crescut cu 500% în ultimii 50 de ani, potrivit Healthine. Folosirea coloranților artificiali este un lucru extrem de controversat și un subiect intens dezbătut.

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Coloranții alimentari au fost creați pentru a îmbunătăți aspectul alimentelor. În prezent, aceștia sunt produși din petrol și chiar dacă de-a lungul timpului s-a constatat că unii dintre aceștia sunt toxici, ei sunt folosiți în continuare în industria alimentară.

Există și coloranți naturali precum beta-carotenul sau extractul de sfeclă, însă producătorii de alimente preferă coloranții artificiali deoarece culorile acestora sunt mai intense. Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au concluzionat că mulți dintre coloranții alimentari nu ar prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, există multe persoane care contestă acest fapt.

Unul dintre lucrurile care crează confuzie este faptul că evaluarea unui ingredient și cât de sigur este acesta diferă de la o țară la alta. De exemplu, colorantul alimentar numit Galben de Chinolină sau E104 este utilizat în Uniunea Europeană, dar interzis în Statele Unite.

Cele mai problematice ingrediente

Conform studiilor, cei mai mulți coloranților alimentari nu provoacă efecte adverse în studiile de toxicitate. Există însă îngrijorări în privința unora dintre ei.

În rândul coloranților alimentari problematici se numără E120 – un colorant roșu-portocaliu, numit și Roșu Allura AC, E102 sau tartrazina – un colorant de culoare galbenă, și E110, de culoare galben-auriu.

Deși studiile trebuie aprofundate, există temeri că E120 ar putea accelera apariția tumorilor canceroase în cadrul experimentelor pe șoareci, iar E110 ar fi cauzat tumori suprarenale la animale, informează presa internațională.

O altă îngrijorare ar fi legătura dintre coloranții alimentari și hiperactiviatea copiilor. State precum Marea Britanie au solicitat companiilor din industria alimentară să elimine treptat utilizarea coloranților alimentari.

E133 sau Albastru Indigo este un alt colorant alimentar care a stârnit contradicții. În cadrul unui studiu s-ar fi remarcat creșteri consierabile ale tumorilor cerebrale la animalele respondente care au consumat cantități mari din acest ingredient. Însă nu există dovezi suficiente care să confirme această prespunere.

E127 sau Eritrozina este un colorant alimentar controversat care a crescut riscul de apariție a tumorilor tiroidiene la șobolanii masculi. Inițial, FDA a interzis acest ingredient în 1990, însă ulterior această interdicție a fost eliminată.

Sunt necesare mai multe studii

Consumul de coloranți alimentari artificiali este în creștere. Și încă nu știm dacă acestea ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sănătatea noastră. Multe dintre studiile citate au fost însă efectuate cu zeci de ani în urmă, așa că este necesară reevaluarea și actualizarea acestora.

Unii coloranți alimentari artificiali pot provoca alergii. Studiile demonstrează că tartrazina ar provoca urticarie și simptome de astm. Dacă cel mic are un comportament hiperactiv ar fi indicat să elimini coloranții alimentari artificiali din dieta sa. De asemenea, vopsiți împreună ouăle cu ingrediente naturale. Încearcă pe cât posibi să mănânci sănătos și să pui pe masa de Paște alimente benefice pentru un sistem imunitar puternic.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Alex Rodriguez, zâmbitor, îmbrăcat în cămașă cu cravată, la o conferință cu tematică sportivă
Divertisment
Cum a fost fotografiat Alex Rodriguez după ce JLo și Ben Affleck s-au împăcat
Vestea că Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au împăcat a ținut primele pagini ale tabloidelor. Cei doi au fost fotografiați în Montana, iar împăcarea lor este un subiect intens discutat. Nici faptul că fostul...
2
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor și este îmbrăcat într-un tricou negru și o cămașă gri desfăcută, cu părul prins într-o bandană albă în timp ce în spatele său apare publicul plin de lumini
Divertisment
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor. Cum arată noul look al cântărețului
Artistul a fost fotografia recent alături de soția sa Hailey Bieber în Miami. Fanii săi au fost surprinși să vadă cum Justin Bieber s-a lăsat din nou pe mâinile stiliștilor. Ultimele sale apariții au...
3
O căpușă, alături de o pensetă specială de extracție
Sănătate
Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă
Căpușele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea se hrănesc cu sângele organismului parazitat în fiecare ciclu de viață. În întrega lume există peste 800 de specii de căpușe, iar în România doar 27, dintre...
4
Arnold Schwarzenegger și Joseph Baena sunt îmbrăcați sport și se plimbă cu bicicletele
Divertisment
Joseph Baena s-a angajat. În ce domeniu va lucra
Joseph Baena s-a angajat și a ales un domeniu foarte dinamic, dar și foarte interesant. Fiul lui Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 23 de ani, a anunțat că va intra în domeniul imobiliar....
5
Adele pe scenă îmbrăcată într-o rochie albastră cu paiete în timp ce zâmbește și îndreaptă microfonul către public
Divertisment
Adele, muzica poate trece dincolo de orice aparență
Copilăria, tărâmul magic în care Adele și-a întalnit pasiunea care avea să o transforme într-una dintre cele mai apreciate interprete muzicale. De la pereții camerei acoperiți cu posterele fetelor de la Spice Girls, la...
PARTENERI
×