Reclamă

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Vopsitul ouălor este una dintre activitățile pascale cele mai distractive. Cu siguranță îți aduci aminte cu plăcere cum pictai cu acuarelă ouăle proaspăt fierte sau experimentai cu bunica decorarea acestora cu frunze din grădină. Nu te gândeai pe atunci că vopsitul ouălor ar fi o chestiune care să ridice probleme. Acum, ani mai târziu, încerci să fii mai atentă la ce produse folosești. De aceea, fii cu băgare de seamă la aceste ingrediente toxice din vopseaua de ouă.   

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:29 / Actualizat: 23 aprilie 2021, 17:14

Vopseaua de ouă conține coloranți alimentari. Multe dintre produsele din comerț, nu numai vopseaua de ouă, conțin coloranți alimentari artificiali. Oamenii folosesc coloranți alimentari de sute de ani, însă consumul acestora a crescut cu 500% în ultimii 50 de ani, potrivit Healthine. Folosirea coloranților artificiali este un lucru extrem de controversat și un subiect intens dezbătut.

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Coloranții alimentari au fost creați pentru a îmbunătăți aspectul alimentelor. În prezent, aceștia sunt produși din petrol și chiar dacă de-a lungul timpului s-a constatat că unii dintre aceștia sunt toxici, ei sunt folosiți în continuare în industria alimentară.

Există și coloranți naturali precum beta-carotenul sau extractul de sfeclă, însă producătorii de alimente preferă coloranții artificiali deoarece culorile acestora sunt mai intense. Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au concluzionat că mulți dintre coloranții alimentari nu ar prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, există multe persoane care contestă acest fapt.

Unul dintre lucrurile care crează confuzie este faptul că evaluarea unui ingredient și cât de sigur este acesta diferă de la o țară la alta. De exemplu, colorantul alimentar numit Galben de Chinolină sau E104 este utilizat în Uniunea Europeană, dar interzis în Statele Unite.

Cele mai problematice ingrediente

Reclamă
Reclamă

Conform studiilor, cei mai mulți coloranților alimentari nu provoacă efecte adverse în studiile de toxicitate. Există însă îngrijorări în privința unora dintre ei.

În rândul coloranților alimentari problematici se numără E120 – un colorant roșu-portocaliu, numit și Roșu Allura AC, E102 sau tartrazina – un colorant de culoare galbenă, și E110, de culoare galben-auriu.

Deși studiile trebuie aprofundate, există temeri că E120 ar putea accelera apariția tumorilor canceroase în cadrul experimentelor pe șoareci, iar E110 ar fi cauzat tumori suprarenale la animale, informează presa internațională.

O altă îngrijorare ar fi legătura dintre coloranții alimentari și hiperactiviatea copiilor. State precum Marea Britanie au solicitat companiilor din industria alimentară să elimine treptat utilizarea coloranților alimentari.

E133 sau Albastru Indigo este un alt colorant alimentar care a stârnit contradicții. În cadrul unui studiu s-ar fi remarcat creșteri consierabile ale tumorilor cerebrale la animalele respondente care au consumat cantități mari din acest ingredient. Însă nu există dovezi suficiente care să confirme această prespunere.

E127 sau Eritrozina este un colorant alimentar controversat care a crescut riscul de apariție a tumorilor tiroidiene la șobolanii masculi. Inițial, FDA a interzis acest ingredient în 1990, însă ulterior această interdicție a fost eliminată.

Sunt necesare mai multe studii

Consumul de coloranți alimentari artificiali este în creștere. Și încă nu știm dacă acestea ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sănătatea noastră. Multe dintre studiile citate au fost însă efectuate cu zeci de ani în urmă, așa că este necesară reevaluarea și actualizarea acestora.

Unii coloranți alimentari artificiali pot provoca alergii. Studiile demonstrează că tartrazina ar provoca urticarie și simptome de astm. Dacă cel mic are un comportament hiperactiv ar fi indicat să elimini coloranții alimentari artificiali din dieta sa. De asemenea, vopsiți împreună ouăle cu ingrediente naturale. Încearcă pe cât posibi să mănânci sănătos și să pui pe masa de Paște alimente benefice pentru un sistem imunitar puternic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×