Reclamă

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Vopsitul ouălor este una dintre activitățile pascale cele mai distractive. Cu siguranță îți aduci aminte cu plăcere cum pictai cu acuarelă ouăle proaspăt fierte sau experimentai cu bunica decorarea acestora cu frunze din grădină. Nu te gândeai pe atunci că vopsitul ouălor ar fi o chestiune care să ridice probleme. Acum, ani mai târziu, încerci să fii mai atentă la ce produse folosești. De aceea, fii cu băgare de seamă la aceste ingrediente toxice din vopseaua de ouă.   

Publicat: 23 aprilie 2021, 13:29 / Actualizat: 23 aprilie 2021, 17:14

Vopseaua de ouă conține coloranți alimentari. Multe dintre produsele din comerț, nu numai vopseaua de ouă, conțin coloranți alimentari artificiali. Oamenii folosesc coloranți alimentari de sute de ani, însă consumul acestora a crescut cu 500% în ultimii 50 de ani, potrivit Healthine. Folosirea coloranților artificiali este un lucru extrem de controversat și un subiect intens dezbătut.

Ingrediente toxice din vopseaua de ouă

Coloranții alimentari au fost creați pentru a îmbunătăți aspectul alimentelor. În prezent, aceștia sunt produși din petrol și chiar dacă de-a lungul timpului s-a constatat că unii dintre aceștia sunt toxici, ei sunt folosiți în continuare în industria alimentară.

Există și coloranți naturali precum beta-carotenul sau extractul de sfeclă, însă producătorii de alimente preferă coloranții artificiali deoarece culorile acestora sunt mai intense. Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au concluzionat că mulți dintre coloranții alimentari nu ar prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, există multe persoane care contestă acest fapt.

Unul dintre lucrurile care crează confuzie este faptul că evaluarea unui ingredient și cât de sigur este acesta diferă de la o țară la alta. De exemplu, colorantul alimentar numit Galben de Chinolină sau E104 este utilizat în Uniunea Europeană, dar interzis în Statele Unite.

Cele mai problematice ingrediente

Reclamă

Conform studiilor, cei mai mulți coloranților alimentari nu provoacă efecte adverse în studiile de toxicitate. Există însă îngrijorări în privința unora dintre ei.

În rândul coloranților alimentari problematici se numără E120 – un colorant roșu-portocaliu, numit și Roșu Allura AC, E102 sau tartrazina – un colorant de culoare galbenă, și E110, de culoare galben-auriu.

Deși studiile trebuie aprofundate, există temeri că E120 ar putea accelera apariția tumorilor canceroase în cadrul experimentelor pe șoareci, iar E110 ar fi cauzat tumori suprarenale la animale, informează presa internațională.

Reclamă

O altă îngrijorare ar fi legătura dintre coloranții alimentari și hiperactiviatea copiilor. State precum Marea Britanie au solicitat companiilor din industria alimentară să elimine treptat utilizarea coloranților alimentari.

E133 sau Albastru Indigo este un alt colorant alimentar care a stârnit contradicții. În cadrul unui studiu s-ar fi remarcat creșteri consierabile ale tumorilor cerebrale la animalele respondente care au consumat cantități mari din acest ingredient. Însă nu există dovezi suficiente care să confirme această prespunere.

E127 sau Eritrozina este un colorant alimentar controversat care a crescut riscul de apariție a tumorilor tiroidiene la șobolanii masculi. Inițial, FDA a interzis acest ingredient în 1990, însă ulterior această interdicție a fost eliminată.

Sunt necesare mai multe studii

Consumul de coloranți alimentari artificiali este în creștere. Și încă nu știm dacă acestea ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sănătatea noastră. Multe dintre studiile citate au fost însă efectuate cu zeci de ani în urmă, așa că este necesară reevaluarea și actualizarea acestora.

Unii coloranți alimentari artificiali pot provoca alergii. Studiile demonstrează că tartrazina ar provoca urticarie și simptome de astm. Dacă cel mic are un comportament hiperactiv ar fi indicat să elimini coloranții alimentari artificiali din dieta sa. De asemenea, vopsiți împreună ouăle cu ingrediente naturale. Încearcă pe cât posibi să mănânci sănătos și să pui pe masa de Paște alimente benefice pentru un sistem imunitar puternic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie lungă, neagră stă pe un tron de culoare neagră
Horoscop
Luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022. Cum sunt influențate zodiile
Începe iarna din punct de vedere astronomic și astrologic, iar luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022 este un semn că timp de o lună nativii vor fi mai retrași și dornici să...
2
Încărcător lăsat în priză
Timp liber
Cât consumă încărcătorul lăsat în priză. Câți bani dai în plus la factura lunară
Dacă vrei să știi cât consumă încărcătorul lăsat în priză și dacă un încărcător conectat folosește energie, răspunsul direct este „Da”. Cu toate acestea, se pare că nu trebuie să te îngrijorezi prea tare...
3
Rita Ora în timp ce prezintă un spectacol de modă
Divertisment
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața a participat la British Fashion Awards 2022
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața internațională a participat la British Fashion Awards 2022. Diva și-a făcut apariție într-o ținută care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta a fost încântată de toată...
4
Meghan și Harry se sărută pe blatul din bucătărie
Divertisment
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. A apărut primul trailer pentru noua serie documentară despre viața Ducilor de Sussex
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. Documentarul despre Ducii de Sussex spune atât povestea de dragoste dintre cei doi, dar și retragerea lor din Familia Regală. Tensiunile care au urmat...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022. Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022 spune că Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Comunicarea va decurge fără niciun fel de probleme în relația de cuplu. Pe zona intimității...
PARTENERI
×