Reclamă

Ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect

Ouăle sunt printre cele mai populare ingrediente ale unui mic-dejun perfect. Fie că le preferi prăjite, poșate, omletă, fierte moi sau tari, acestea îți vor oferi o doză esențială de proteine și vitamine pentru a-ți începe dimineața cu bine.

Publicat: 30 ianuarie 2021, 12:28 / Actualizat: 15 martie 2021, 8:56

Oricine crede că știe să facă un ou fiert. Să fie oare adevărat? Deși modul de preparare pare unul banal, dacă anumite aspecte sunt ignorate, putem greși chiar și cu cea mai simplă rețetă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În lipsă de timp, ele se prepară simplu și rapid. Nu este obligatoriu să le servești la micul-dejun. Ouăle fierte sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Pot fi o gustare sățioasă între mese, ori ingredientul esențial dintr-o delicioasă salată orientală, pe care să o savurezi atât la prânz, cât și la cină.

Ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect

Secretul gustului și al texturii pe care ouăle o vor căpăta constă în timpul de preparare. În funcție de preferințe, trebuie să lași oul la fiert între cinci și zece minute. Niciodată mai mult sau mai puțin! Timpul mediu este de șapte minute. În acest caz oul nu va fi nici prea moale, nici prea tare.

Ouă fierte moi

Un ou fiert moale nu înseamnă că este nefăcut. La fel ca în cazul ouălor ochiuri, făcute în tigaie, poate preferi să te bucuri de gustul gălbenușului moale.

Reclamă

În timp ce pentru salate acesta trebuie să fie tare, în combinație cu o mâncare de spanac, spre exemplu, este de preferat ca gălbenușul să se amestece în compoziție.

Timp de fierbere:

  • 5 minute: gălbenuș foarte lichid și strălucitor;
  • 6 minute: gălbenuș lichid, nu la fel de strălucitor;
  • 7 minute: gălbenuș aproape întărit, delicious și lipicios, scrie Bbcgoodfood.com.
Reclamă

Ouă fierte tari

Oul tare perfect nu trebuie să fie fiert excesiv. Cum îți poți da seama că ai depășit timpul de fierbere? Foarte simplu. Sigur ți s-a întâmplat să remarci, măcar odată, că oul prezintă un fel de inel verde-cenușiu în jurul găbenușului. Se întâmplă adesea în cazul ouălor de Paște. Gospodinele au tendința să le fiarbă excesiv pentru a fi sigure că se prinde bine vopseaua și că nu se sparg ușor.

Timp de fierbere:

  • 8 minute: gălbenușul s-a întărit, dar nu foarte tare. Sunt perfecte pentru a face din ele cunoscutele ouă scoțiene;
  • 10 minute: clasicul ou fiert tare, dar care nu are o consistență uscată, ci una cremoasă.

Cât timp pot fi păstrate ouăle fierte

Ouăle fierte nu este obligatoriu să fie consumate imediat. Știm deja acest lucru deoarece le pregătim din timp pentru masa de Paște. De asemenea, ele sunt o variantă foarte bună de luat în pachețel atunci când pleci la drumeții. Bineînțeles, contează și condițiile de depozitare. Ouăle fierte trebuie păstrate la frigider pentru a-și păstra prospețimea.

Ținute la rece, ouăle fierte rămân bune de consumat timp de o săptămână.

Sfaturi utile despre ouă fierte moi sau tari de care să ții cont

Pune oul la fiert odată cu apa. Dacă îl vei adăuga în timp ce apa deja clocotește, coaja se va crăpa.

Pentru a face coaja ușor de îndepărtat, după ce ai fiert ouăle, răcește-le în apă rece ca gheața.

Tot pentru a face ouăle mai ușor de curățat, poți adăuga în apă o jumătate de linguriță de sare sau de bicarbonat de sodiu.

Dacă un ou se crapă în timpul fierberii, adaugă oțet în oală. Acesta ajută la coagularea albușului pentru a nu începe să scurgă din coajă.

Ouăle se fierb la foc mediu-mare. Setează mereu un cronometru pentru a nu depăși timpul de fierbere recomandat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×