Reclamă

Ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect

Ouăle sunt printre cele mai populare ingrediente ale unui mic-dejun perfect. Fie că le preferi prăjite, poșate, omletă, fierte moi sau tari, acestea îți vor oferi o doză esențială de proteine și vitamine pentru a-ți începe dimineața cu bine.

Publicat: 30 ianuarie 2021, 12:28 / Actualizat: 15 martie 2021, 8:56

Oricine crede că știe să facă un ou fiert. Să fie oare adevărat? Deși modul de preparare pare unul banal, dacă anumite aspecte sunt ignorate, putem greși chiar și cu cea mai simplă rețetă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În lipsă de timp, ele se prepară simplu și rapid. Nu este obligatoriu să le servești la micul-dejun. Ouăle fierte sunt potrivite pentru orice moment al zilei. Pot fi o gustare sățioasă între mese, ori ingredientul esențial dintr-o delicioasă salată orientală, pe care să o savurezi atât la prânz, cât și la cină.

Ouă fierte moi sau tari: cum și în cât timp se gătesc corect

Secretul gustului și al texturii pe care ouăle o vor căpăta constă în timpul de preparare. În funcție de preferințe, trebuie să lași oul la fiert între cinci și zece minute. Niciodată mai mult sau mai puțin! Timpul mediu este de șapte minute. În acest caz oul nu va fi nici prea moale, nici prea tare.

Ouă fierte moi

Un ou fiert moale nu înseamnă că este nefăcut. La fel ca în cazul ouălor ochiuri, făcute în tigaie, poate preferi să te bucuri de gustul gălbenușului moale.

Reclamă

În timp ce pentru salate acesta trebuie să fie tare, în combinație cu o mâncare de spanac, spre exemplu, este de preferat ca gălbenușul să se amestece în compoziție.

Timp de fierbere:

  • 5 minute: gălbenuș foarte lichid și strălucitor;
  • 6 minute: gălbenuș lichid, nu la fel de strălucitor;
  • 7 minute: gălbenuș aproape întărit, delicious și lipicios, scrie Bbcgoodfood.com.
Reclamă

Ouă fierte tari

Oul tare perfect nu trebuie să fie fiert excesiv. Cum îți poți da seama că ai depășit timpul de fierbere? Foarte simplu. Sigur ți s-a întâmplat să remarci, măcar odată, că oul prezintă un fel de inel verde-cenușiu în jurul găbenușului. Se întâmplă adesea în cazul ouălor de Paște. Gospodinele au tendința să le fiarbă excesiv pentru a fi sigure că se prinde bine vopseaua și că nu se sparg ușor.

Timp de fierbere:

  • 8 minute: gălbenușul s-a întărit, dar nu foarte tare. Sunt perfecte pentru a face din ele cunoscutele ouă scoțiene;
  • 10 minute: clasicul ou fiert tare, dar care nu are o consistență uscată, ci una cremoasă.

Cât timp pot fi păstrate ouăle fierte

Ouăle fierte nu este obligatoriu să fie consumate imediat. Știm deja acest lucru deoarece le pregătim din timp pentru masa de Paște. De asemenea, ele sunt o variantă foarte bună de luat în pachețel atunci când pleci la drumeții. Bineînțeles, contează și condițiile de depozitare. Ouăle fierte trebuie păstrate la frigider pentru a-și păstra prospețimea.

Ținute la rece, ouăle fierte rămân bune de consumat timp de o săptămână.

Sfaturi utile despre ouă fierte moi sau tari de care să ții cont

Pune oul la fiert odată cu apa. Dacă îl vei adăuga în timp ce apa deja clocotește, coaja se va crăpa.

Pentru a face coaja ușor de îndepărtat, după ce ai fiert ouăle, răcește-le în apă rece ca gheața.

Tot pentru a face ouăle mai ușor de curățat, poți adăuga în apă o jumătate de linguriță de sare sau de bicarbonat de sodiu.

Dacă un ou se crapă în timpul fierberii, adaugă oțet în oală. Acesta ajută la coagularea albușului pentru a nu începe să scurgă din coajă.

Ouăle se fierb la foc mediu-mare. Setează mereu un cronometru pentru a nu depăși timpul de fierbere recomandat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×