Reclamă

Alimentele pentru stimularea metabolismului, un mit

Dacă ai început să te interesezi despre metodele prin care poți să slăbești, ideea alimentelor care stimulează metabolismul poate părea soluția potrivită. Acest lucru se datorează faptului că, de multe ori, considerăm că probleme cu pierderea în greutate sunt cauzate de un metabolism lent. Alimentele pentru stimularea metabolismului sunt un mit, explică specialiștii.

Publicat: 5 februarie 2021, 19:11 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:45

Poate erai pe punctul de a căuta pe Google ce alimente contribuie la accelerarea metabolismului. Din păcate, alimentele promovate intens ca soluții pentru pierderea în greutate precum ceaiul verde, ardeiul iute sau cacao nu sunt atât de eficiente pe cât se crede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce alimentele pentru stimularea metabolismului sunt un mit

Alimentele care stimulează metabolismul într-un mod accelerat  nu sunt cu adevărat o soluție. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știi ce este de fapt metabolismul.

„Metabolismul este termenul utilizat pentru multitudinea de reacții chimice și fiziologice necesare transformării alimentelor în energie pe care organismul o folosește pentru a se susține”, explică dieteticianul Liz Wyosnick pentru InStyle.

Ideea din spatele alimentelor care stimulează metabolismul este că acestea accelerează procesul descris anterior. În realitate, un metabolism sănătos se referă mai mult la eficiență decât la „viteză”. Mâncarea este doar unul dintre multele aspecte care influențează eficiența metabolismului, spune Wyosnick.

Unele dintre acestea, explică ea, sunt genele, hormonii, condițiile cronice de sănătate, deficiența de nutrienți, masa musculară redusă, greutatea, istoricul alimentar, nivelul de stres, somnul, nivelul de activitate fizică și lista continuă.

Reclamă

Efecte secundare

Există studii care concluzionează că o multitudine de alimente contribuie la accelerarea procesului de ardere a caloriilor.

În principiu, arderea caloriilor prin consumul acestor alimente poate ajuta la pierderea în greutate. Dar nu este un proces extraordinar de eficient. „Chiar dacă cosumi mai multe alimente picante, cafea și ceai verde într-o anumită zi, probabil vei arde nu mai mult de 20 de calorii”, spune Wyosnick.

Reclamă

Așadar, ar trebui să mănânci multe astfel de alimente pentru a obține un deficit caloric semnificativ. Însă, efectele secundare ale tuturor alimentelor picante și ale cofeinei probabil că nu vor merita, subliniază dieteticianul.

Ce ar trebui să mănânci dacă vrei să slăbești?

Există câteva alimente care te pot ajuta să slăbești, parțial prin creșterea metabolismului.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care putem să le facem este să optăm pentru alimente care sunt ușor de digerat, de asimilat și de eliminat”, spune Wyosnick.

Asta înseamnă, în principiu, alegerea alimentelor pe care corpul tău le tolerează bine. Asta înseamncă că ele nu trebuie să îngreuneze procesul digestiv sau să provoace inflamație. De exemplu, dacă suferi de intoleranță la lactoză, evitarea produselor lactate poate contribui la funcționarea mai eficientă a organismului. Alimentele neprocesate sunt un punct de pornire.

O altă opțiune sunt alimentele bogate în proteine. Proteinele oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce s-ar putea concretiza în reducerea numărului gustările dintre mese sau în porții mai mici de mâncare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×