Reclamă

Alimentele pentru stimularea metabolismului, un mit

Dacă ai început să te interesezi despre metodele prin care poți să slăbești, ideea alimentelor care stimulează metabolismul poate părea soluția potrivită. Acest lucru se datorează faptului că, de multe ori, considerăm că probleme cu pierderea în greutate sunt cauzate de un metabolism lent. Alimentele pentru stimularea metabolismului sunt un mit, explică specialiștii.

Publicat: 5 februarie 2021, 19:11 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:45
O femeie își măsoară talia
Alimentele promovate intens ca soluții pentru pierderea în greutate precum ceaiul verde, ardeiul iute sau cacao, nu sunt atât de eficiente pe cât se crede / Shutterstock

Poate erai pe punctul de a căuta pe Google ce alimente contribuie la accelerarea metabolismului. Din păcate, alimentele promovate intens ca soluții pentru pierderea în greutate precum ceaiul verde, ardeiul iute sau cacao nu sunt atât de eficiente pe cât se crede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce alimentele pentru stimularea metabolismului sunt un mit

Alimentele care stimulează metabolismul într-un mod accelerat  nu sunt cu adevărat o soluție. Pentru a înțelege de ce, trebuie să știi ce este de fapt metabolismul.

„Metabolismul este termenul utilizat pentru multitudinea de reacții chimice și fiziologice necesare transformării alimentelor în energie pe care organismul o folosește pentru a se susține”, explică dieteticianul Liz Wyosnick pentru InStyle.

Ideea din spatele alimentelor care stimulează metabolismul este că acestea accelerează procesul descris anterior. În realitate, un metabolism sănătos se referă mai mult la eficiență decât la „viteză”. Mâncarea este doar unul dintre multele aspecte care influențează eficiența metabolismului, spune Wyosnick.

Unele dintre acestea, explică ea, sunt genele, hormonii, condițiile cronice de sănătate, deficiența de nutrienți, masa musculară redusă, greutatea, istoricul alimentar, nivelul de stres, somnul, nivelul de activitate fizică și lista continuă.

Reclamă

Efecte secundare

Există studii care concluzionează că o multitudine de alimente contribuie la accelerarea procesului de ardere a caloriilor.

În principiu, arderea caloriilor prin consumul acestor alimente poate ajuta la pierderea în greutate. Dar nu este un proces extraordinar de eficient. „Chiar dacă cosumi mai multe alimente picante, cafea și ceai verde într-o anumită zi, probabil vei arde nu mai mult de 20 de calorii”, spune Wyosnick.

Reclamă

Așadar, ar trebui să mănânci multe astfel de alimente pentru a obține un deficit caloric semnificativ. Însă, efectele secundare ale tuturor alimentelor picante și ale cofeinei probabil că nu vor merita, subliniază dieteticianul.

Ce ar trebui să mănânci dacă vrei să slăbești?

Există câteva alimente care te pot ajuta să slăbești, parțial prin creșterea metabolismului.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care putem să le facem este să optăm pentru alimente care sunt ușor de digerat, de asimilat și de eliminat”, spune Wyosnick.

Asta înseamnă, în principiu, alegerea alimentelor pe care corpul tău le tolerează bine. Asta înseamncă că ele nu trebuie să îngreuneze procesul digestiv sau să provoace inflamație. De exemplu, dacă suferi de intoleranță la lactoză, evitarea produselor lactate poate contribui la funcționarea mai eficientă a organismului. Alimentele neprocesate sunt un punct de pornire.

O altă opțiune sunt alimentele bogate în proteine. Proteinele oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce s-ar putea concretiza în reducerea numărului gustările dintre mese sau în porții mai mici de mâncare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×