Nu sunt căsătoriți în mod oficial, însă de-a lungul timpului a demonstrat că-i este sprijin în fiecare acțiune. Absolventă a Facultății de Geografie din cadrul Universității București, Mirabela l-a cunoscut pe Nicușor Dan în 2005.
Cine este Mirabela Grădinaru, „prima doamnă” a României
„Prima doamnă” a României are o poziție de conducere la o companie auto din România. Se implică în acțiuni civice, pe lângă îndatoririle de mamă, soție și angajată. Cu toate că Nicușor Dan se află de mai mulți ani în viața publică, Mirabela Grădinaru a ales să trăiască într-un mod mult mai discret, departe de lumina reflectoarelor.
Originară din Vaslui, actuala Primă Doamnă a României a ales să-și croiască drum în Capitală pentru a-și începe studiile, specializarea Geografie – Franceză. Chiar în timpul Facultății l-a cunoscut pe Nicușor Dan, actualul Președinte al României. De-a lungul campaniei partenerului său, ea a participat la mai multe dezbateri TV și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor atunci când a fost nevoie.
A devenit mamă pentru prima oară în anul 2016, atunci când Nicușor Dan se afla în plină campanie electorală pentru Primăria Capitalei. În anul 2022, Mirabela Grădinaru a adus pe lume cel de-al doilea copil al familiei.
Care este statutul de Prima Doamnă a României
Statutul de „prima doamnă” a României îi va aduce de acum înainte mai multe atribuții, unele dintre ele neoficiale. Printre acestea se numără participarea la evenimente oficiale și ceremonii. Va însoți președintele în vizite de stat, dar și recepții oficiale, parade sau comemorări. În ceea ce privește întâlnirile cu alte Prime Doamne, sau în cadrul unor vizite externe, aceasta va juca un rol de imagine pentru țară.
Implicarea în cauze sociale, educaționale sau culturale nu îi sunt străine. În general, Prima Doamnă alege să susține astfel de situații, cum ar fi educația, sănătatea sau drepturile copiilor. Rolul său public va fi de exemplu personal, arată cei de la Romania.europalibera.org. Adesea este văzut ca un model de eleganță, discreție și conduită. Reflectă astfel imaginea Președintelui și indirect a instituției prezidențiale.
Prima Doamnă a României nu are funcție politică, dar nici putere de decizie. De asemenea, nu este plătită din bugetul de stat și nu semnează documente oficiale, dar nici nu are acces la puterea executivă.