Kamala Harris a fost aleasă în august 2020 de candidatul democratic la președinția SUA, Joe Biden, să-i devină partener de guvernare. Cu câteva luni înainte, își suspendase propria candidatură la prezidențiale.
Origini
Kamala Harris este fiică a doi imigranți: un tată afro-american și o mamă cu origini indiene. Mama ei, Shyamala Gopalan, a fost cercetător în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.
După ce părinții au divorțat, a fost crescută doar de mama ei. Kamala Harris a dezvăluit că mama ei a adoptat cultura afro-americană pe care a transmis-o cu ardoare fiicelor ei, Kamala și Maya. În copilărie, Harris a îmbrățișat cultura indiană și s-a mândrit cu originile afro-americane.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
A aflat la o vârstă fragedă că țara pe care o numește acasă nu este întotdeauna prietenoasă cu cetățenii afro-americani.
Într-un interviu pentru Los Angeles Times, Harris a povestit cum unul dintre vecinii tatălui ei, care a locuit în Palo Alto după divorț, nu își lăsa copiii să se joace cu ea și cu sora ei din cauza originii lor afro-americane.
Educația
Kamala Harris s-a născut în Oakland și a crescut în Berkeley. Și-a petrecut anii de liceu în Canada unde mama ei preda la Universitatea McGill din Montreal. A studiat patru ani la Universitatea Howard din S.U.A., pe care a descris-o drept una dintre cele mai formative experiențe din viața ei. După Howard, a obținut o diplomă în drept la Universitatea din California și și-a început cariera în Procuratura Districtului Alameda, potrivit The Economic Times.
În 2003, a devenit procuror șef în San Francisco. În 2010, a fost aleasă prima femeie și prima persoană afro-americană în funcția de procuror general al Californiei.
În cele aproape două mandate de procuror general, Harris și-a câștigat reputația de vedetă în devenire a Partidului Democrat. În 2017, a fost aleasă ca senator junior al statului California.
Cele două religii care îi ghidează viața
Kamala Harris a crescut într-o familie tolerantă atât la practicile religioase hinduse, cât și la cele creștine. Numele ei, „Kamala Devi” înseamnă „zeița Kamala” – unul dintre numeroasele nume ale zeiței hinduse a bogăției, Lakshmi.
Când a candidat pentru funcția de procuror general al Californiei, Harris i-a cerut mătușii sale din India să spargă 108 nuci de cocos – un ritual hindus de bun augur – la un templu local.
Kamala Harris are și un nume chinezesc: He Jinli, a cărui traducere este „complex și frumos”, conform South China Morning Post.
Candidatura la președinția Statelor Unite
Pe 21 ianuarie 2019, Harris a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2020. „Îmi iubesc țara”, a spus ea atunci, informează Flare.
Și acesta este un moment în care simt responsabilitatea să lupt pentru ce avem mai bun în noi.
A început în forță campania prezidențială cu o primă dezbatere în iunie 2019 alături de nimeni altul decât Joe Biden.
Popularitatea ei a început să scadă după ce contra-candidații au adus în prim plan deciziile controversate pe care aceasta le-a luat în calitate de procuror general. În decembrie 2019, Kamala Harris a anunțat că se retrage din cursa prezidențială.
Prima femeie vicepreședinte al SUA
Kamala Harris și-a asigurat un loc de cinste în paginile de istorie ale Statelor Unite ale Amercii după ce a devenit prima femeie, prima persoană din Asia de Sud și prima persoană afro-americană care să dețină funcția de vicepreședinte al SUA.
Kamala Harris le-a spus apropiaților că vrea să-și contureze mandatul de vicepreședinte după modul în care Biden a lucrat cu președintele Barack Obama timp de opt ani, potrivit CNN.
O poziție secundă va fi un rol nou pentru Kamala Harris. De când a devenit procurorul districtului San Francisco în 2004, a ocupat numai poziții de top în toate instituțiile în care a lucrat.