Pe de altă parte, este posibil ca emoțiile tale să fie mai puternice, de fiecare dată când vă strângeți în brațe, după o lungă perioadă de timp în care ați fost separați. Din punct de vedere emoțional, creierul tău traversează o serie de suișuri și coborâșuri.
Ce spune psihologia despre o relație la distanță
Potrivit psihologului Aimee Daramus, ce se întâmplă în creierul tău când ești într-o relație la distanță, depinde în mare măsură de etapa pe care o traversezi în relație. Cu alte cuvinte, dacă nu ți-ai mai văzut partenerul de o săptămână, experiența ta psihologică va fi semnificativ diferită față de cineva care pe parcursul unui an s-a intersectat cu iubitul doar de câteva ori. În cazul ultimului exemplu, sentimentul de noutate nu se epuizează la fel de repede.
În prima fază a îndrăgostelii totul este foarte intens, pentru că nu știi la ce să te aștepți creierul tău este invadat de serotonină și dopamină. În relațiile pe termen lung, creierul și corpul tău au învățat să reacționeze într-un mod foarte specififc la persoana iubită. În cazul unei relații de durată, în care nu te îndepărtezi niciodată prea mult de partenerul tău, momentele în care corpul tău eliberează dopamina sunt mai puține decât dacă l-ai vedea mai rar pe iubitul tău. Nu te mai entuziasmezi doar dacă auzi vocea sa la telefon sau îți trimite o fotografie, potrivit Elite Daily.
Însă în cazul unei relații la distanță, lipsesc efectele pozitive ale moleculei dragostei, feniletilamina, a oxitocinei, care este eliberată atunci când îmbrățișezi pe cineva și a dopaminei, hormonul care se eliberează atunci când ești recompensată. Acest lucru poate conduce la sentimente de singurătate, depresie și te pot face să tânjești după apropiere fizică.
În pofida efectelor psihologice, cercetările au demonstrat că relațiile la distanță nu sunt cu totul dezavantajate, deoarece acestea provoacă o activitate cerebrală destul de intensă.
Sfaturile psihologilor pentru o relație reușită, la distanță
Relațiile la distanță se înmulțuesc cu puțin ajutor din partea tehnologiei actuală. Psihologii recomandă o serie de sfaturi pentru a menține relația la distanță, în ciuda distanței.
- Programează din timp timpul pe care urmează să îl petreci cu partenerul. Indiferent dacă vă vedeți la fiecare două săptămâni sau la fiecare trei luni. În felul acesta, vei evita acumularea tensiunii în relație. Este necesar să știți când vă veți revedea și că nu vă veți pierde unul pe celălalt.
- Fă-i cunoștință cu prietenii tăi. Când partenerul tău este în oraș, este firesc să vrei să renunți la planurile tale pentru a fi împreună. Încearcă însă să îți schimbi această atitudine. Arată-i rutina ta normală. Prezintă-l prietenilor tăi. Acest lucru îi va oferi o mai bună înțelegere a vieții tale atunci când nu este în vizită.
- Vorbește despre lucrurile mărunte. Micile conversații sunt omise când sunteți la distanță mare. Împărtășirea acestor detalii aparent nesemnificative poate crește însă sentimentele de intimitate. În mod similar, nu ezita însă nici să porți conversații uneori incomode.
- Programați-vă întâlniri online. Timpul de calitate este valoros. Fie virtual, fie la telefon, nu trebuie să eliminați distracțiile din viața voastră de cuplu. Nu anula cu ușurință dacă a intervenit ceva, doar pentru că întâlnirea cu el era în mediul online. Arată-i partenerului tău că timpul vostru petrecut împreună chiar contează, te sfătuiesc specialiștii.