Reclamă

Psihologia unei relații la distanță. De ce are nevoie ca să funcționeze

Nu este un secret că relațiile la distanță vin la pachet cu un set special de dificultăți. În absența prezenței partenerului, este posibil să fii mai predispusă la singurătate, dor și chiar gelozie ocazională, dacă nu te simți în siguranță în relația ta. Care este psihologia unei relații la distanță.

Publicat: 21 iunie 2021, 7:00

Pe de altă parte, este posibil ca emoțiile tale să fie mai puternice, de fiecare dată când vă strângeți în brațe, după o lungă perioadă de timp în care ați fost separați. Din punct de vedere emoțional, creierul tău traversează o serie de suișuri și coborâșuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce spune psihologia despre o relație la distanță

Potrivit psihologului Aimee Daramus, ce se întâmplă în creierul tău când ești într-o relație la distanță, depinde în mare măsură de etapa pe care o traversezi în relație. Cu alte cuvinte, dacă nu ți-ai mai văzut partenerul de o săptămână, experiența ta psihologică va fi semnificativ diferită față de cineva care pe parcursul unui an s-a intersectat cu iubitul doar de câteva ori. În cazul ultimului exemplu, sentimentul de noutate nu se epuizează la fel de repede.

În prima fază a îndrăgostelii totul este foarte intens, pentru că nu știi la ce să te aștepți creierul tău este invadat de serotonină și dopamină. În relațiile pe termen lung, creierul și corpul tău au învățat să reacționeze într-un mod foarte specififc la persoana iubită. În cazul unei relații de durată, în care nu te îndepărtezi niciodată prea mult de partenerul tău, momentele în care corpul tău eliberează dopamina sunt mai puține decât dacă l-ai vedea mai rar pe iubitul tău. Nu te mai entuziasmezi doar dacă auzi vocea sa la telefon sau îți trimite o fotografie, potrivit Elite Daily.

Însă în cazul unei relații la distanță, lipsesc efectele pozitive ale moleculei dragostei, feniletilamina, a oxitocinei, care este eliberată atunci când îmbrățișezi pe cineva și a dopaminei, hormonul care se eliberează atunci când ești recompensată. Acest lucru poate conduce la sentimente de singurătate, depresie și te pot face să tânjești după apropiere fizică.

În pofida efectelor psihologice, cercetările au demonstrat că relațiile la distanță nu sunt cu totul dezavantajate, deoarece acestea provoacă o activitate cerebrală destul de intensă.

Reclamă

Sfaturile psihologilor pentru o relație reușită, la distanță

Relațiile la distanță se înmulțuesc cu puțin ajutor din partea tehnologiei actuală. Psihologii recomandă o serie de sfaturi pentru a menține relația la distanță, în ciuda distanței.

  • Programează din timp timpul pe care urmează să îl petreci cu partenerul. Indiferent dacă vă vedeți la fiecare două săptămâni sau la fiecare trei luni. În felul acesta, vei evita acumularea tensiunii în relație. Este necesar să știți când vă veți revedea și că nu vă veți pierde unul pe celălalt.
  • Fă-i cunoștință cu prietenii tăi. Când partenerul tău este în oraș, este firesc să vrei să renunți la planurile tale pentru a fi împreună. Încearcă însă să îți schimbi această atitudine. Arată-i rutina ta normală. Prezintă-l prietenilor tăi. Acest lucru îi va oferi o mai bună înțelegere a vieții tale atunci când nu este în vizită.
  • Vorbește despre lucrurile mărunte. Micile conversații sunt omise când sunteți la distanță mare. Împărtășirea acestor detalii aparent nesemnificative poate crește însă sentimentele de intimitate. În mod similar, nu ezita însă nici să porți conversații uneori incomode.
  • Programați-vă întâlniri online. Timpul de calitate este valoros. Fie virtual, fie la telefon, nu trebuie să eliminați distracțiile din viața voastră de cuplu. Nu anula cu ușurință dacă a intervenit ceva, doar pentru că întâlnirea cu el era în mediul online. Arată-i partenerului tău că timpul vostru petrecut împreună chiar contează, te sfătuiesc specialiștii.
Reclamă

Sexul într-o relație la distanță

Lipsa intimității fizice într-o relație la distanță duce la frustrări. Unele cupluri continuă însă să fie împreună chiar și după ce nu s-au mai văzut luni, sau poate chiar ani de zile. Lipsa intimității fizice poate fi însă o mare problemă într-o relație romantică.

Psihologia unei relații la distanță sugerează că la începutul unei relații romantice, tânjești după apropiere fizică. Îți dorești îmbrățișări, sărutări. Pentru a menține legătura cu un partener, ai nevoie de intimitate emoțională și fizică. Când ești departe de partenerul tău, poți menține intimitatea emoțională prin comunicarea cu ajutorul dispozitivelor tehnologice.

Dacă dorești să vorbiți despre lucruri semnificative, cum ar fi sentimentele sau relația voastră, cel mai bine este să faceți acest lucru prin apeluri video pentru a vă putea vedea. Mesajele text și apelurile telefonice sunt suficiente pentru a informa partenerul că te gândești la el și că îl iubești.

În cazul unei relații la distanță ajută foarte mult să lucrezi constant la modul în care comunici. Este posibil să nu-ți vezi partenerul atât de des, dar îi poți vorbi cu multă dragoste și înțelegere, conform experților.

Cât poate să reziste o relație la distanță

În timp ce durata medie a unei relații este de aproximativ 7,3 ani, potrivit unui studiu german relațiile la distanță tind să dureze puțin sub trei ani. Chiar dacă relațiile la distanță ar putea fi mai stabile, datorită unei bune comunicări, o treime din cupluri se despart în termen de trei luni în cazul în care se mută aproape unul de celălalt, după ce au avut o relație la distanță. Un alt lucru ce poate destrăma cuplurile sunt așteptările nerealiste.

Cu instrumentele și mentalitatea potrivită însă, o relație la distanță ar putea ajunge să fie relația vieții tale, pentru totdeauna – dacă tu și partenerul tău lucrați pentru a o „hrăni”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×