Reclamă

Cum să reaprinzi dragostea în relația ta, sfaturile cercetătorilor

Cercetătorii în domeniul relațiilor interumane vin cu o serie de sfaturi  prețioase despre cum să reaprinzi dragostea în relația ta.

Publicat: 22 martie 2021, 7:56

Să te îndrăgostești este foarte ușor. Provocarea cuplurilor este să reaprindă pasiunea romantismului din când în când și să cultive iubirea matură, bazată pe încredere, care este semnul distinctiv al unei relații de durată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să reaprinzi dragostea în relația ta

Desigur, nimeni nu știe ce se întâmplă cu adevărat în interiorul unui cuplu, dar decenii de cercetări științifice în ceea ce privește dragostea, sexul și relațiile ne-au învățat că o serie de comportamente pot prezice când o relație este solidă sau când este încercată. 

Forme de atașament

Terry Hatkoff, sociolog al Universității de Stat din California, a identificat șase tipuri distincte de atașament pe care le dezvoltăm în relațiile noastre cele mai apropiate, potrivit The New York Times.

  • Romantic: Bazat pe pasiune și atracție sexuală
  • Prietenie: Dragoste și afecțiune profundă
  • Logică: Sentimente practice bazate pe valori comune, obiective financiare, religie etc.
  • Jucăuș: Flirtul sau provocările
  • Posesiv: Gelozie și obsesie
  • Dezinteresat: Bunătate și sacrificiu
Reclamă

Cercetătorii au descoperit că formele de atașament pe care le dezvoltăm în relațiile cele mai importante din viața noastră este de obicei o combinație de două sau trei forme diferite de dragoste. Dar de multe ori, doi oameni din aceeași relație pot avea versiuni foarte diferite ale modului în care definesc dragostea.

Înțelegerea a ceea ce îl face pe partenerul tău să se simtă iubit te poate ajuta să rezolvi un conflict. Dacă știi că partenerul tău este gelos, asigură-te că observi când cineva flirtează cu el. Dacă abordarea lui în dragoste este mai practică, observă modurile, uneori insesizabile la prima vedere, în care își demonstrează afecțiunea.

Reaprinde romantismul

Reclamă

Iubirea romantică a fost numită „dependență naturală” deoarece activează centrul de recompensare al creierului. Mai precis, crește nivelul de dopamină, asociată dependenței de droguri, alcoolului și jocurilor de noroc. Totodată, dopamina este asociată cu sentimentul de noutate, cu energia, concentrarea, învățarea, motivația, extazul și pofta.

Dar știm cu toții că dragostea romantică și pasională se estompează în timp.

Cercetătorul de relații Arthur Aron, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din New York, ne sfătuiește să facem ceva nou și diferit alături de partenerul nostru. 

Experiențele noi activează sistemul de recompensare al creierului, inundându-l cu dopamină și norepinefrină. Aceleași circuite neuronale care se activează și în stadiul incipient al relațiilor romantice. 

Cultivă încrederea

O serie de studii efectuate atât pe animale, cât și pe oameni sugerează că infidelitatea ar putea fi influențată de o componentă genetică. În timp ce știința susține asta, știm, de asemenea, că genetica nu ne determină destinul.

Există câteva trăsături de personalitate despre care se știe că sunt asociate cu infidelitatea. Un raport din Arhivele Comportamentului Sexual a constatat că două trăsături sunt corelate cu infidelitatea în rândul bărbaților. Bărbații care sunt ușor de fermecat (numită „înclinație spre excitație sexuală”) și bărbații care sunt excesiv de îngrijorați de eșecul performanței sexuale sunt mai predispuși să înșele. Constatările provin dintr-un studiu realizat pe aproape 1.000 de bărbați și femei. În eșantion, 23% dintre bărbați și 19% dintre femei au raportat că și-au înșelat partenerul/partenera.

Pentru femei, principalii predictori ai infidelității au fost absența fericirii în relație și incompatibilitatea sexuală cu partenerul.  

Protejează-ți relația

Într-un sondaj, psihologii de la Universitatea din Vermont au întrebat 349 de bărbați și femei implicați în relații despre fanteziile sexuale. În total, 98% dintre bărbați și 80% dintre femei au raportat că au avut fantezii cu o altă persoană, cel puțin o dată în ultimele două luni. Cu cât relațiile sunt mai lungi, cu atât ambii parteneri aveau mai multe șanse să trăiască fantezii sexuale cu o persoană din afara cuplului

Cea mai bună șansă de a rămâne fidelă într-o relație este să eviți contextele care te-ar putea aduce în situația de a înșela. Bărbații și femeile care se află într-o relație evită situațiile care ar putea duce la decizii proaste – cum ar fi barurile hotelului și nopțile târzii cu colegii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×