Reclamă

Superstiții de Sânziene. Ce nu e recomandat să faci în ziua de Drăgaică

Sânzienele sunt sărbătorite de români în fiecare an pe data de 24 iunie. Este una dintre cele mai frumoase sărbători de vară și aduce cu sine multe tradiții, dar și o mulțime de superstiții. Descoperă principalele superstiții de Sânziene. Iată ce nu e recomandat să faci în ziua de Drăgănică.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 24 iunie 2023, 7:13

Fetele culeg în fiecare an flori de sânziene și împletesc din acestea coronițe frumoase pe care le pun sub pern. Se spune că în noaptea aceea ele își vor visa ursitul. În ciuda acestor tradiții, există și câteva superstiții pe care nu ar trebui să le ignori. Sânzienele se pot transforma oricând și îți pot aduce probleme în viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Superstiții de Sânziene

În popor, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drănănica. În această zi există multe tradiții, dar și mai multe superstiții. Dacă Sânzienele nu sunt celebrate și onorate așa cum se cuvine, acestea vor încerca să-i pedepsească pe cei din jur.

Se spune că atunci când sunt furioase, Sânzienele aduc boala și neputința peste oameni. Sânzienele pot provoca furtuni distrugătoare care pot pune la pământ recoltele gospodarilor. La origine această sărbătoare era una păgână, având de cele mai multe ori elemente din mitologia daco-romană.

În noaptea de 23 spre 24 cerurile se deschid iar Sânzienele ies la dans. Însă există și lucruri pe care nu ar trebui să le faci în această seară. Se spune că cine nu crede în puterea lor, atunci va fi lovit de neputință și va suferi de blestemul lor.

O tradiție veche vorbește despre alte lucruri pe care nu ai voie să le faci în ziua de Sânziene. Se spune că în această zi nu ar trebui să faci curățenie, altfel vei avea ghinion tot anul.

Reclamă

Se mai spune că oamenii ar trebui să folosească roua care se găsește pe plante dimineața pentru a avea parte de sănătate tot anul.

Roua are puteri tămăduitoare și ajută în vindecarea bolilor, conform tradiției. Însă dacă roua nu este folosită, Sânzienele se vor înfuria și vor blestema oamenii care nu se bucură de darul lor.

Obiceiurile de Sânziene sunt extrem de frumoase și au în farmec aparte. Te invităm să afli mai multe despre acestea și să sărbătorești și tu ziua Sânzienelor.

Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Tot legat de superstiții, oamenii ar trebui să aprindă focuri pe ce mai înalt deal și să joace în jurul acestuia pentru a alunga spiritele rele. O ultimă superstiție vorbește despre cântecul cucului. Dacă auzi cucul înainte de Sânziene, atunci vara va fi la început călduroasă, iar spre sfârșit secetoasă.

Însă, dacă îl auzi după Sânziene, atunci va fi foamete peste pământ. Cele mai multe superstiții au legătură cu recoltele gospodarilor, dar și cu bunăstarea oamenilor pe parcursul anului.

Deși există multe superstiții de Sânziene, există și multe tradiții frumoase. Sânzienele vin să danseze dansul ielelor și să aducă bucurie pentru gospodari. Totuși, ielele nu trebuie văzute în noaptea de Sânziene, altfel acesta vor pune blesteme în jurul lor.

Cele mai multe tradiții spun că fetele ar trebui să împletească multe coronițe din flori de Sânziene Aceste plante capăt puteri tămăduitoare, iar dacă le pui sub pernă în acea noapte,atunci îți poți visa alesul. Sânzienele sunt celebrate în întreaga țară, iar tradițiile diferă de la o regiune la alta.

Sânzienele sunt sărbătorit și la nivel internațional, în anumite țări, precum Suedia, se organizează o mulțime de festivaluri cu această ocazie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×