Reclamă

Superstiții de Sânziene. Ce nu e recomandat să faci în ziua de Drăgaică

Sânzienele sunt sărbătorite de români în fiecare an pe data de 24 iunie. Este una dintre cele mai frumoase sărbători de vară și aduce cu sine multe tradiții, dar și o mulțime de superstiții. Descoperă principalele superstiții de Sânziene. Iată ce nu e recomandat să faci în ziua de Drăgănică.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 24 iunie 2023, 7:13

Fetele culeg în fiecare an flori de sânziene și împletesc din acestea coronițe frumoase pe care le pun sub pern. Se spune că în noaptea aceea ele își vor visa ursitul. În ciuda acestor tradiții, există și câteva superstiții pe care nu ar trebui să le ignori. Sânzienele se pot transforma oricând și îți pot aduce probleme în viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Superstiții de Sânziene

În popor, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drănănica. În această zi există multe tradiții, dar și mai multe superstiții. Dacă Sânzienele nu sunt celebrate și onorate așa cum se cuvine, acestea vor încerca să-i pedepsească pe cei din jur.

Se spune că atunci când sunt furioase, Sânzienele aduc boala și neputința peste oameni. Sânzienele pot provoca furtuni distrugătoare care pot pune la pământ recoltele gospodarilor. La origine această sărbătoare era una păgână, având de cele mai multe ori elemente din mitologia daco-romană.

În noaptea de 23 spre 24 cerurile se deschid iar Sânzienele ies la dans. Însă există și lucruri pe care nu ar trebui să le faci în această seară. Se spune că cine nu crede în puterea lor, atunci va fi lovit de neputință și va suferi de blestemul lor.

O tradiție veche vorbește despre alte lucruri pe care nu ai voie să le faci în ziua de Sânziene. Se spune că în această zi nu ar trebui să faci curățenie, altfel vei avea ghinion tot anul.

Reclamă

Se mai spune că oamenii ar trebui să folosească roua care se găsește pe plante dimineața pentru a avea parte de sănătate tot anul.

Roua are puteri tămăduitoare și ajută în vindecarea bolilor, conform tradiției. Însă dacă roua nu este folosită, Sânzienele se vor înfuria și vor blestema oamenii care nu se bucură de darul lor.

Obiceiurile de Sânziene sunt extrem de frumoase și au în farmec aparte. Te invităm să afli mai multe despre acestea și să sărbătorești și tu ziua Sânzienelor.

Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Tot legat de superstiții, oamenii ar trebui să aprindă focuri pe ce mai înalt deal și să joace în jurul acestuia pentru a alunga spiritele rele. O ultimă superstiție vorbește despre cântecul cucului. Dacă auzi cucul înainte de Sânziene, atunci vara va fi la început călduroasă, iar spre sfârșit secetoasă.

Însă, dacă îl auzi după Sânziene, atunci va fi foamete peste pământ. Cele mai multe superstiții au legătură cu recoltele gospodarilor, dar și cu bunăstarea oamenilor pe parcursul anului.

Deși există multe superstiții de Sânziene, există și multe tradiții frumoase. Sânzienele vin să danseze dansul ielelor și să aducă bucurie pentru gospodari. Totuși, ielele nu trebuie văzute în noaptea de Sânziene, altfel acesta vor pune blesteme în jurul lor.

Cele mai multe tradiții spun că fetele ar trebui să împletească multe coronițe din flori de Sânziene Aceste plante capăt puteri tămăduitoare, iar dacă le pui sub pernă în acea noapte,atunci îți poți visa alesul. Sânzienele sunt celebrate în întreaga țară, iar tradițiile diferă de la o regiune la alta.

Sânzienele sunt sărbătorit și la nivel internațional, în anumite țări, precum Suedia, se organizează o mulțime de festivaluri cu această ocazie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 iulie – 14 iulie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Urmează o perioadă plină de gesturi romantice pentru nativii din zodiac. Citește horoscopul săptămânii 8 iulie – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Iubirea plutește în aer și asta pentru că...
2
O femeie frumoasă, într-o rochie lungă, din voal,într-un cadru feeric
Horoscop
Singurătatea se termină pentru trei zodii pe 10 iulie 2024. Nativii care sunt sfătuiți să-și deschidă inima
Singurătatea se termină pentru trei zodii pe 10 iulie 2024. Astrologii au făcut lista cu nativii care sunt sfătuiți să-și deschidă inima și să primească dragostea care vine către ei. Pentru trei zodii norocoase...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024. Balanțele se întorc în trecut
Vara continuă cu succes pentru câteva dintre zodii. Citește horoscopul dragostei pentru luna iulie 2024 și află despre ce este vorba. Cele 12 semne își vor găsi locul special alături de cei dragi. Leii...
4
Chec cu vișine secționat pe un tocător de lemn, alături de un bol cu zahăr și două felii de chec pe hârtie de copt
Rețete
Chec cu vișine. Rețeta unui desert simplu, cu gust dulce-acrișor
Acest chec cu vișine nu este doar un desert delicios, ci este și ușor de preparat, fiind perfect pentru începători și experți deopotrivă. Este ideal pentru a fi servit la micul dejun, ca gustare...
5
O femeie frumoasă care aleargă printr-o pădure pentru a arăta cum arată puterea manifestării
Horoscop
Afirmații care te pot ajuta să atragi norocul în viața ta. Cum poți să folosești manifestarea în favoarea ta
Descoperă și tu lista cu afirmații care te pot ajuta să atragi norocul în viața ta. Dacă ești atrasă de puterea manifestării, atunci acest articol te poate ajuta să o folosești în favoarea ta....
PARTENERI
×