Aceasta are numeroase întrebuințări și poate fi extrem de folositore atunci când pregătești și alte preparate, potrivit Huffpost.com.
Deoarece pastele sunt realizate din făină, acestea eliberează amidon în apă, pe măsură ce fierb. Rezultatul este un lichid albicios, cu aspect ușor neplăcut, pe care majoritatea îl aruncă direct în chiuvetă.
De ce nu e bine să arunci apa în care ai fiert pastele
Ei bine, unul dintre motive este acela că ajută la închegarea și îngroșarea sosurilor sau, așa cum spun chefii cu experiență, emulsionarea sosului.
Poate că acum te întrebi cui îi pasă dacă sosul pastelor este sau nu emulsionat? Editorii de la Huffpost.com susțin că acest proces acccentuează gustul porției de paste pe care o ai în farfurie.
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să așezi pastele în farfurie, iar la scurt timp să observi cum pe marginea vasului apare un lichid tulbure, inestetic.
Aici intervine emulsionarea despre care scriam anterior. Procesul presupune amestecarea a două lichide care, în caz contrar, s-ar separa. În cazul pastelor, vorbim despre apă și ulei.
Ideal este să reușești să încorporezi aceste două ingrediente într-un amestec unitar. Amidonul prezent în apa în care au fiert pastele este agentul emulsifiant de care ai nevoie. Dacă adaugi puțină apă și apoi amesteci încet ingredientele preferate, rezultatul va fi un sos cremos, dens, care nu se va separa.
Acesta este și motivul pentru care nu se recomandă spălarea pastelor după fierbere. Este indicat să scurgi apa, însă nu în totalitate. Aceasta ajută elementele din farfurie să se armonizeze și să capete un gust mai pronunțat.