Reclamă

7 semne că ești într-o relație toxică: care e sfatul specialiștilor

Există semne că ești într-o relație toxică pe care ar trebui să le recunoști rapid. Sunt de fapt cele care te vor salva dacă ești împreună cu un partener nepotrivit. Specialiștii au făcut o listă a celor mai frecvente comportamente care ar trebui să tragă un semnal de alarmă.

Publicat: 16 martie 2021, 8:55

Există o linie subțire între o relație frumoasă de iubire și una care a devenit abuzivă din punct de vedere psihic sau fizic. Deși este posibil să nu recunoști o astfel de situație din cauza obișnuinței, pentru persoanele care privesc din exterior devine mai mult decât evident.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

7 semne că ești într-o relație toxică

Cel mai dificil lucru după ce ajungi în punctul să recunoaști abuzurile este să iei măsuri. Dacă te afli printre persoanele care se tem să facă acest pas, îți prezentăm câteva motive care să-ți ofere impulsul necesar.

Lipsa de încredere

Primul dintre acele semne că ești într-o relație toxică este încrederea, cel mai important lucru într-o relație. Partenerul ar trebui să fie acea persoană pe care te poți baza la nevoie și pe care poți conta în situații limită. Însă acest lucru nu va fi niciodată posibil dacă încrederea lipsește. Stabilitatea se construiește pe o bază solidă, iar fiecare partener este responsabil să contribuie la asta.

Comunicare dificilă sau ostilă

Reclamă

Potrivit publicației Insider, un terapeut specializat în problemele de cuplu din California a realizat o listă cu principalele deficiențe în materie de comunicare în relație. Acesta spune că dacă se țipă, se aduc injurii sau se aruncă și se sparg lucrurile, relația a ajuns într-un punct toxic. Iar la apariția violențelor fizie sau a abuzului psihic, despărțirea ar trebui să fie cea mai logică mutare.

Nevoia de a controla comportamentul partenerului

Nimeni nu ar trebui să aibă atâta putere încât să-ți poată controla comportamentul și acțiunile. Dacă te-ai confruntat amenințări legate de ce ai putea să pierzi sau ce ai putea să pățești dacă faci ceva anume, este un semn al unei relații toxice. Limitarea timpului pe care-l petreci cu prietenii este un motiv de șantaj. Chiar și tutela copiilor sau situația financiară sunt subiecte despre care se discută de obicei într-o relație abuzivă. Însă și îngrădirea alegerilor legate de ce să porți sau să mănânci intră tot în categoria acelor semne că ești într-o relație toxică.

Reclamă

Minciuna perpetuă

Indiferent de mărimea sau importanța lor, minciunile tot minciuni rămân. Când încep să apară în relație este un prim semn care atestă că partenerul tău nu te respectă. Acest comportament denotă o atitudine detașată de relație și un comportament egoist al celui cu care îți împarți viața.

Doar dorințele lui primează

Dacă relația ta se învârte mai mult în jurul dorințelor și nevoilor pe care le are partenerul tău, înseamnă că a apărut unul dintre acele semne că ești într-o relație toxică. Specialiștii au punctat câteva comportamente care descriu acest comportament abuziv. Lipsa de interes în momentul comunicării manifestată prin pauze lungi în conversație este unul dintre cele mai importante aspecte. Altele se referă la repetarea constantă a faptului că este nevoie de o schimbare în relație. Aceasta trebuie să vină însă din partea lui. Iar lipsa de responsabilitate și implicare sunt și ele de luat în seamă.

Starea constantă de epuizare

Dacă ești tot timpul dedicată doar nevoilor și cerințelor venite din partea partenerului tău, uiți să mai ai grijă de tine. Să uiți de propria persoană în favoarea relației și a binelui partenerului tău te poate duce adesea în situații în care să rămâi fără energie. Încercând să-l mulțumești constant dai impresia că tu nu contezi. Acest lucru va perpetua un comportament abuziv pe viitor.

Găsești tot timpul scuze pentru comportamentul toxic

Ultimul din acele semne că ești într-o relație toxică se referă și la apărarea frecventă a partenerului tău. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când limitele sunt întrecute cu mult. Este ușor să-i scuzi mereu acțiunile și să găsești motive să-l ierți. Trebuie însă să te detașezi și să privești situația din exterior.

Dacă întâmpini cele unul dintre semnele de mai sus și vrei totuși să o salvezi, poți recurge la terapie de cuplu. Bineînțeles, partenerul tău trebuie să fie și el de acord. Atâta timp cât există o minimă comunicare și deschidere din partea ambelor părți, lucrurile ar putea intra pe un făgaș normal. În cazul în care îți dai seama că te izolezi și dezvolți o teamă față de partener, cel mai indicat ar fi să cauți ajutor de specialitate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×