Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Abnormal Child Psychology, adolescenții care folosesc rețelele de socializare pentru validarea propriei persoane și se compară cu prietenii doar pe baza imaginii pe care aceștia și-o creează în spațiul digital sunt mai predispuși să dezvolte simptome depresive.
Mai mult, o cercetare din 2016 publicată Journal of Adolescence a constatat o corelație între activitatea intensă pe rețelele de socializare și o calitate mai slabă a somnului, stimă de sine scăzută și niveluri ridicate de anxietate.
Cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului tău pe social media
Ce pot face părinții pentru a transmite copiilor un model de comportament sănătos pe social media? La ce trebuie să fie atenție atunci când vine vorba de comportamentul online al copiilor? Citește mai departe pentru a afla cum să recunoști aceste semne și ce trebuie să faci.
Realizările digitale au devenit singura sursă de fericire
Celebrarea câtorva realizări digitale poate fi un lucru bun – mai ales dacă copilul tău folosește internetul ca un instrument pentru a face bine. De exemplu, o petiție online pentru igienizarea parcurilor. Dar dacă singurele realizări de care se bucură provin din spațiul digital, cum ar fi numărul de like-uri pe care le primește pentru fiecare selfie, atunci ar putea fi un semn că apreciază experiențele digitale mai mult decât cele din viața reală.
Dr. Lynda Ulrich, speaker motivațional și autoarea cărții Fericirea este o opțiune, este de părere că ceea ce postează copiii pe rețelele de socializare poate oferi o mulțime de informații despre interesele lor cele mai arzătoare.
„Ce sărbătoresc? Și ce împărtășesc? Uită-te la acel peisaj și întreabă-te dacă ăsta este felul în care vrei să îți crești copilul. Va trăi o gamă completă de experiențe sau va fi limitat de această viziune îngustă a vieții pe care o trăiește?”, a spus experta pentru PureWow.