Obiceiurile toxice ale copilului pe social media: semne

Rețelele de socializare sunt mediul în care milioane de oameni se retrag pentru a interacționa cu prietenii și cunoscuții și, totuși, studiile au demonstrat că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare are efecte negative asupra sănătății mentale. Copiii sunt o categorie foarte vulnerabilă când vine vorba de rețelele de socializare. Află cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului pe social media.

Publicat: 31 ianuarie 2021, 9:05 / Actualizat: 11 February 2021, 18:57

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Abnormal Child Psychology, adolescenții care folosesc rețelele de socializare pentru validarea propriei persoane și se compară cu prietenii doar pe baza imaginii pe care aceștia și-o creează în spațiul digital sunt mai predispuși să dezvolte simptome depresive. 

Mai mult, o cercetare din 2016 publicată Journal of Adolescence a constatat o corelație între activitatea intensă pe rețelele de socializare și o calitate mai slabă a somnului, stimă de sine scăzută și niveluri ridicate de anxietate.

Cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului tău pe social media

Ce pot face părinții pentru a transmite copiilor un model de comportament sănătos pe social media? La ce trebuie să fie atenție atunci când vine vorba de comportamentul online al copiilor? Citește mai departe pentru a afla cum să recunoști aceste semne și ce trebuie să faci.

Realizările digitale au devenit singura sursă de fericire

Celebrarea câtorva realizări digitale poate fi un lucru bun – mai ales dacă copilul tău folosește internetul ca un instrument pentru a face bine. De exemplu, o petiție online pentru igienizarea parcurilor. Dar dacă singurele realizări de care se bucură provin din spațiul digital, cum ar fi numărul de like-uri pe care le primește pentru fiecare selfie, atunci ar putea fi un semn că apreciază experiențele digitale mai mult decât cele din viața reală.

Dr. Lynda Ulrich, speaker motivațional și autoarea cărții Fericirea este o opțiune, este de părere că ceea ce postează copiii pe rețelele de socializare poate oferi o mulțime de informații despre interesele lor cele mai arzătoare. 

„Ce sărbătoresc? Și ce împărtășesc? Uită-te la acel peisaj și întreabă-te dacă ăsta este felul în care vrei să îți crești copilul. Va trăi o gamă completă de experiențe sau va fi limitat de această viziune îngustă a vieții pe care o trăiește?”, a spus experta pentru PureWow.

Se compară prea mult cu alte persoane

Dacă copilul tău se compară constant cu colegii lui aparent „perfecți”, acest lucru ar putea indica stimă de sine scăzută.

„Două dintre provocările cheie pentru adolescenți sunt dezvoltarea identității și dezvoltarea capacității de gândire critică, dezvoltarea empatiei și cultivarea relațiilor intime, descoperirea sinelui. Dacă sunt scufundați în acest forum public care se bazează pe portrete perfecționiste și ideologice devin dependenți de validarea externă a propriei persoane”, subliniază Dr. Jessica Fortunato, terapeut și specialist în dependența de tehnologie.

Conform informațiilor prezentate în documentarul Netflix, The Social Dilemma, ratele de sinucidere în rândul copiilor au crescut cu până la 150%, iar auto-vătămarea în rândul fetelor tinere (cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani) aproape s-a triplat după ce au fost expuse la rețelele de socializare. Dar, oricât de sumbru pare acest scenariu, părinții pot interveni pentru a întrerupe acest ciclu nesănătos.

„Este foarte important să vă învățați copiii că trebuie să privească întregul context înainte de a începe să facă comparații. Iar rețelele sociale sunt cel mai nepotrivit mediu deoarece nu există literalmente niciun context acolo. Învățați-i pe copii să descopere adevărul profund din peisajul social media. Învățați-i să acorde atenție aspectelor pe care ceilalți le apreciază și de care le pasă.”, spune Dr. Lynda Ulrich.

Imaginea lui online este foarte diferită de cea reală

Dacă un copil dependent de rețelele de socializare se compară constant cu ceilalți, atunci este foarte probabil să își fi creat o imagine online care nu seamănă aproape deloc cu cea reală. Acest lucru ar putea însemna că nu este mulțumit de sinele real.

„Copiii au nevoie de timp pentru a se deconecta. Au nevoie de timp pentru solitudine, de liniște pentru a reflecta. Trebuie să înțelegem și să ne uităm înauntrul nostru pentru a ști ce credem despre un lucru sau altul. Cum mă simt în legătură cu asta? Aș face asta dacă aș fi în această poziție? Așa aș rezolva problema? Validarea și stimularea exterioară ne sunt furnizate atât de ușor încât atât de mult din consumul nostru este pasiv, este reactiv și nu proactiv”, este de părere specialistul în dependența tehnologică Dr. Jessica Fortunato.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
2
O zână frumoasă, în rochie roșie, elegantă, care se află pe lista cu zodii care se vor îndrăgosti de un prieten pe data de 14 octombrie 2021
Horoscop
Zodii care se vor îndrăgosti de un prieten pe data de 14 octombrie 2021. 3 nativi care dau frâu liber sentimentelor
Odată ce Luna e în Vărsător, talentul, bunătatea, individualitatea și compasiunea sunt cuvintele de ordine pentru anumiți nativi ai zodiacului. Acest lucru înseamnă că sunt zodii care simt nevoia să aibă pace și dragoste...
3
Hailey Bieber a participat la evenimentul organizat de Tiffany & Co, din anul 2018. A purtat o rochie albă, fără bretele. Fundal albastru deschis
Divertisment
Hailey Bieber a făcut o greșeală vestimentară faimoasă. Cum a fost surprinsă pe stradă
Hailey Bieber a făcut o greșeală vestimentară faimoasă. Soția lui Justin Bieber a fost surprinsă de paparazzi pe stradă, într-o ținută cu un detaliu care a atras atenția fotografilor. Hailey Bieber (Hailey Rhode Baldwin...
4
Cântărața Halsey cu părul roz prins într-o coadă lejeră, după ce a purtat o ținută all black, cu papion la gât și cămașă albă
Divertisment
Halsey a purtat o ținută all black. Ce imagini a distribuit cântăreața pe rețelele sociale
Halsey a purtat o ținută all black și a atras atenția tuturor. Cântăreața a fost surprinsă pe străzile din New York în timp ce se îndrepta la un show de televiziune, Saturday Night Live,...
5
Jennifer Lopez într-o rochie albă în brațele lui Ben Affleck la costum la Festivalul de Film de la Veneția 2021
Divertisment
Jennifer Lopez a adoptat un trend nou. Ce a purtat vedeta la întâlnirea cu Ben Affleck
Jennifer Lopez și Ben Affleck au ieșit la o nouă întâlnire. După ce și-au făcut apariția pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel din New York, cei doi au decis să mai...
PARTENERI
×