Obiceiurile toxice ale copilului pe social media: semne

Rețelele de socializare sunt mediul în care milioane de oameni se retrag pentru a interacționa cu prietenii și cunoscuții și, totuși, studiile au demonstrat că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare are efecte negative asupra sănătății mentale. Copiii sunt o categorie foarte vulnerabilă când vine vorba de rețelele de socializare. Află cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului pe social media.

31 ianuarie 2021 la 9:05

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Abnormal Child Psychology, adolescenții care folosesc rețelele de socializare pentru validarea propriei persoane și se compară cu prietenii doar pe baza imaginii pe care aceștia și-o creează în spațiul digital sunt mai predispuși să dezvolte simptome depresive. 

Mai mult, o cercetare din 2016 publicată Journal of Adolescence a constatat o corelație între activitatea intensă pe rețelele de socializare și o calitate mai slabă a somnului, stimă de sine scăzută și niveluri ridicate de anxietate.

Cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului tău pe social media

Ce pot face părinții pentru a transmite copiilor un model de comportament sănătos pe social media? La ce trebuie să fie atenție atunci când vine vorba de comportamentul online al copiilor? Citește mai departe pentru a afla cum să recunoști aceste semne și ce trebuie să faci.

Realizările digitale au devenit singura sursă de fericire

Celebrarea câtorva realizări digitale poate fi un lucru bun – mai ales dacă copilul tău folosește internetul ca un instrument pentru a face bine. De exemplu, o petiție online pentru igienizarea parcurilor. Dar dacă singurele realizări de care se bucură provin din spațiul digital, cum ar fi numărul de like-uri pe care le primește pentru fiecare selfie, atunci ar putea fi un semn că apreciază experiențele digitale mai mult decât cele din viața reală.

Dr. Lynda Ulrich, speaker motivațional și autoarea cărții Fericirea este o opțiune, este de părere că ceea ce postează copiii pe rețelele de socializare poate oferi o mulțime de informații despre interesele lor cele mai arzătoare. 

„Ce sărbătoresc? Și ce împărtășesc? Uită-te la acel peisaj și întreabă-te dacă ăsta este felul în care vrei să îți crești copilul. Va trăi o gamă completă de experiențe sau va fi limitat de această viziune îngustă a vieții pe care o trăiește?”, a spus experta pentru PureWow.

Se compară prea mult cu alte persoane

Dacă copilul tău se compară constant cu colegii lui aparent „perfecți”, acest lucru ar putea indica stimă de sine scăzută.

„Două dintre provocările cheie pentru adolescenți sunt dezvoltarea identității și dezvoltarea capacității de gândire critică, dezvoltarea empatiei și cultivarea relațiilor intime, descoperirea sinelui. Dacă sunt scufundați în acest forum public care se bazează pe portrete perfecționiste și ideologice devin dependenți de validarea externă a propriei persoane”, subliniază Dr. Jessica Fortunato, terapeut și specialist în dependența de tehnologie.

Conform informațiilor prezentate în documentarul Netflix, The Social Dilemma, ratele de sinucidere în rândul copiilor au crescut cu până la 150%, iar auto-vătămarea în rândul fetelor tinere (cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani) aproape s-a triplat după ce au fost expuse la rețelele de socializare. Dar, oricât de sumbru pare acest scenariu, părinții pot interveni pentru a întrerupe acest ciclu nesănătos.

„Este foarte important să vă învățați copiii că trebuie să privească întregul context înainte de a începe să facă comparații. Iar rețelele sociale sunt cel mai nepotrivit mediu deoarece nu există literalmente niciun context acolo. Învățați-i pe copii să descopere adevărul profund din peisajul social media. Învățați-i să acorde atenție aspectelor pe care ceilalți le apreciază și de care le pasă.”, spune Dr. Lynda Ulrich.

Imaginea lui online este foarte diferită de cea reală

Dacă un copil dependent de rețelele de socializare se compară constant cu ceilalți, atunci este foarte probabil să își fi creat o imagine online care nu seamănă aproape deloc cu cea reală. Acest lucru ar putea însemna că nu este mulțumit de sinele real.

„Copiii au nevoie de timp pentru a se deconecta. Au nevoie de timp pentru solitudine, de liniște pentru a reflecta. Trebuie să înțelegem și să ne uităm înauntrul nostru pentru a ști ce credem despre un lucru sau altul. Cum mă simt în legătură cu asta? Aș face asta dacă aș fi în această poziție? Așa aș rezolva problema? Validarea și stimularea exterioară ne sunt furnizate atât de ușor încât atât de mult din consumul nostru este pasiv, este reactiv și nu proactiv”, este de părere specialistul în dependența tehnologică Dr. Jessica Fortunato.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
5
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
PARTENERI
×