Reclamă

Obiceiurile toxice ale copilului pe social media: semne

Rețelele de socializare sunt mediul în care milioane de oameni se retrag pentru a interacționa cu prietenii și cunoscuții și, totuși, studiile au demonstrat că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare are efecte negative asupra sănătății mentale. Copiii sunt o categorie foarte vulnerabilă când vine vorba de rețelele de socializare. Află cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului pe social media.

Publicat: 31 ianuarie 2021, 9:05 / Actualizat: 7 noiembrie 2021, 13:09

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Journal of Abnormal Child Psychology, adolescenții care folosesc rețelele de socializare pentru validarea propriei persoane și se compară cu prietenii doar pe baza imaginii pe care aceștia și-o creează în spațiul digital sunt mai predispuși să dezvolte simptome depresive. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai mult, o cercetare din 2016 publicată Journal of Adolescence a constatat o corelație între activitatea intensă pe rețelele de socializare și o calitate mai slabă a somnului, stimă de sine scăzută și niveluri ridicate de anxietate.

Cum să recunoști obiceiurile toxice ale copilului tău pe social media

Ce pot face părinții pentru a transmite copiilor un model de comportament sănătos pe social media? La ce trebuie să fie atenție atunci când vine vorba de comportamentul online al copiilor? Citește mai departe pentru a afla cum să recunoști aceste semne și ce trebuie să faci.

Realizările digitale au devenit singura sursă de fericire

Celebrarea câtorva realizări digitale poate fi un lucru bun – mai ales dacă copilul tău folosește internetul ca un instrument pentru a face bine. De exemplu, o petiție online pentru igienizarea parcurilor. Dar dacă singurele realizări de care se bucură provin din spațiul digital, cum ar fi numărul de like-uri pe care le primește pentru fiecare selfie, atunci ar putea fi un semn că apreciază experiențele digitale mai mult decât cele din viața reală.

Reclamă

Dr. Lynda Ulrich, speaker motivațional și autoarea cărții Fericirea este o opțiune, este de părere că ceea ce postează copiii pe rețelele de socializare poate oferi o mulțime de informații despre interesele lor cele mai arzătoare. 

„Ce sărbătoresc? Și ce împărtășesc? Uită-te la acel peisaj și întreabă-te dacă ăsta este felul în care vrei să îți crești copilul. Va trăi o gamă completă de experiențe sau va fi limitat de această viziune îngustă a vieții pe care o trăiește?”, a spus experta pentru PureWow.

Se compară prea mult cu alte persoane

Reclamă

Dacă copilul tău se compară constant cu colegii lui aparent „perfecți”, acest lucru ar putea indica stimă de sine scăzută.

„Două dintre provocările cheie pentru adolescenți sunt dezvoltarea identității și dezvoltarea capacității de gândire critică, dezvoltarea empatiei și cultivarea relațiilor intime, descoperirea sinelui. Dacă sunt scufundați în acest forum public care se bazează pe portrete perfecționiste și ideologice devin dependenți de validarea externă a propriei persoane”, subliniază Dr. Jessica Fortunato, terapeut și specialist în dependența de tehnologie.

Conform informațiilor prezentate în documentarul Netflix, The Social Dilemma, ratele de sinucidere în rândul copiilor au crescut cu până la 150%, iar auto-vătămarea în rândul fetelor tinere (cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani) aproape s-a triplat după ce au fost expuse la rețelele de socializare. Dar, oricât de sumbru pare acest scenariu, părinții pot interveni pentru a întrerupe acest ciclu nesănătos.

„Este foarte important să vă învățați copiii că trebuie să privească întregul context înainte de a începe să facă comparații. Iar rețelele sociale sunt cel mai nepotrivit mediu deoarece nu există literalmente niciun context acolo. Învățați-i pe copii să descopere adevărul profund din peisajul social media. Învățați-i să acorde atenție aspectelor pe care ceilalți le apreciază și de care le pasă.”, spune Dr. Lynda Ulrich.

Imaginea lui online este foarte diferită de cea reală

Dacă un copil dependent de rețelele de socializare se compară constant cu ceilalți, atunci este foarte probabil să își fi creat o imagine online care nu seamănă aproape deloc cu cea reală. Acest lucru ar putea însemna că nu este mulțumit de sinele real.

„Copiii au nevoie de timp pentru a se deconecta. Au nevoie de timp pentru solitudine, de liniște pentru a reflecta. Trebuie să înțelegem și să ne uităm înauntrul nostru pentru a ști ce credem despre un lucru sau altul. Cum mă simt în legătură cu asta? Aș face asta dacă aș fi în această poziție? Așa aș rezolva problema? Validarea și stimularea exterioară ne sunt furnizate atât de ușor încât atât de mult din consumul nostru este pasiv, este reactiv și nu proactiv”, este de părere specialistul în dependența tehnologică Dr. Jessica Fortunato.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×