Multe modalități creative sunt împărtășite în mediul online pentru utilizarea zațului de cafea în fertilizarea plantelor. Totuși, remediile pentru grădinărit și recomandările anecdotice nu sunt întotdeauna justificate. Când vine vorba de plantele de apartament, lucrurile ar putea sta diferit.
Ar trebui să folosești zațul de cafea pentru plante
Studiile au arătat atât impacturi pozitive, cât și negative ale utilizării zațului de cafea asupra plantelor. Deși zațul de cafea conține nutrienți care pot fi benefici pentru creșterea plantelor, acesta conține și substanțe chimice care inhibă creșterea anumitor specii.
Efectele utilizării zațului de cafea asupra plantelor variază, de asemenea, în funcție de modul de utilizare. Zațul de cafea se aplică cel mai bine indirect pe plantele de apartament, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului.
Atunci când este folosit corect, zațul de cafea furnizează nutrienți care oferă beneficii ce sporesc creșterea plantelor. În general, doar zațul de cafea compostat ar trebui încorporat ca amendament pentru sol. Zațul de cafea compostat contribuie, de asemenea, ca materie organică pentru sol.
Zațul de cafea are o mulțime de beneficii pentru cele mai multe plante de apartament. De exemplu, cafeaua preparată este foarte acidă, dar zațul nu este.
Zațul de cafea conține nutrienți benefici
După ce cafeaua a fost preparată, zațul rămas conține un amestec de proteine, uleiuri și carbohidrați care nu au fost extrași de apă. Proteinele bogate în azot reprezintă aproximativ 10% din zațul de cafea utilizat, iar plantele folosesc mult azot.
Zațul de cafea conține, de asemenea, potasiu, urme de fosfor și micronutrienți utilizați de plante, inclusiv calciu, fier, magneziu și zinc. Utilizarea sa trebuie să se facă de fiecare dată cu mare atenție, recomandă specialiștii.