Reclamă

Ce poți face cu zațul de la cafea. Oamenii de știință au descoperit o utilizare practică uimitoare

Cafeaua a devenit parte a rutinei zilnice pentru mulți oameni din întreaga lume. Și pentru că de cele mai multe ori boabele râșnite sunt cele mai utilizate pentru a obține licoarea care ne dă energie, află ce poți face cu zațul de la cafea. Oamenii de știință au descoperit o utilizare practică uimitoare.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 12 septembrie 2023, 7:51

Specialiști spun că am putea produce beton mai rezistent. Ei susțin că dacă adaugi zaț de cafea în compoziția lui, acesta devine cu 30 la sută mai puternic prin procesare. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii din Australia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce poți face cu zațul de la cafea

Noua lor rețetă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp. În fiecare an, lumea produce 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea la nivel global. Majoritatea ajung în gropile de gunoi. Și pentru că consumul de cafea te poate ajuta să pierzi și în greutate, află cum te mai poți bucura de beneficiile acestei băuturi magice.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu. Emite cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon. Acestea contribuie la schimbările climatice”, explică inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.

Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global, există, de asemenea, o cerere din ce în ce mai mare de beton cu resurse intensive. Aceasta provoacă și un alt set de provocări de mediu.

„Extracția în curs de desfășurare a nisipului natural din întreaga lume – de obicei luat din albiile și malurile râurilor – pentru a satisface cerințele în creștere rapidă ale industriei construcțiilor are un impact mare asupra mediului”, spune inginerul RMIT Jie Li.

Reclamă

„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei aprovizionări durabile de nisip. Se întâmplă din cauza naturii limitate a resurselor și a impactului asupra mediului ale exploatării lui. Cu o abordare a economiei circulare, am putea păstra deșeurile organice departe de depozitul de gunoi. De asemenea, am putea păstra mai bine și resursele noastre naturale cum ar fi nisipul”.

Produsele organice, cum ar fi zațul de cafea, nu pot fi adăugate direct în beton. Acestea conțin substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Cu toate acestea, folosind niveluri scăzute de energie, echipa de cercetători a încălzit deșeurile de cafea la peste 350 ° C (aproximativ 660 ° F) în timp ce le-a lipsit de oxigen.

Care sunt concluziile cercetătorilor

Reclamă

Acest proces se numește pirolizare. Descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit biochar, care poate forma legături cu matricea de ciment și, prin urmare, se poate încorpora.

Roychand și colegii au încercat, de asemenea, să pirolizeze zațul de cafea la 500 ° C. Cu toate acestea, particulele de biochar rezultate nu au fost la fel de puternice.

Cercetătorii avertizează că trebuie încă să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor de ciment. Acum lucrează la testarea modului în care funcționează hibridul de cafea-ciment. Vor să-i verifice rezistența în timpul ciclurilor de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și mulți alți factori de stres.

Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice. Vor să testeze inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.

„Cercetarea noastră este în stadii incipiente. Dar aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi”, spune inginerul RMIT Shannon Kilmartin-Lynch.

„Inspirația pentru cercetarea mea, dintr-o perspectivă indigenă, care implică îngrijirea țării. Asigură un ciclu de viață durabil pentru toate materialele și evitând ca lucrurile să intre în groapa de gunoi pentru a minimiza impactul asupra mediului.”

Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Cleaner Production.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×