Reclamă

Ce poți face cu zațul de la cafea. Oamenii de știință au descoperit o utilizare practică uimitoare

Cafeaua a devenit parte a rutinei zilnice pentru mulți oameni din întreaga lume. Și pentru că de cele mai multe ori boabele râșnite sunt cele mai utilizate pentru a obține licoarea care ne dă energie, află ce poți face cu zațul de la cafea. Oamenii de știință au descoperit o utilizare practică uimitoare.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 12 septembrie 2023, 7:51

Specialiști spun că am putea produce beton mai rezistent. Ei susțin că dacă adaugi zaț de cafea în compoziția lui, acesta devine cu 30 la sută mai puternic prin procesare. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii din Australia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce poți face cu zațul de la cafea

Noua lor rețetă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp. În fiecare an, lumea produce 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea la nivel global. Majoritatea ajung în gropile de gunoi. Și pentru că consumul de cafea te poate ajuta să pierzi și în greutate, află cum te mai poți bucura de beneficiile acestei băuturi magice.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu. Emite cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon. Acestea contribuie la schimbările climatice”, explică inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.

Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global, există, de asemenea, o cerere din ce în ce mai mare de beton cu resurse intensive. Aceasta provoacă și un alt set de provocări de mediu.

„Extracția în curs de desfășurare a nisipului natural din întreaga lume – de obicei luat din albiile și malurile râurilor – pentru a satisface cerințele în creștere rapidă ale industriei construcțiilor are un impact mare asupra mediului”, spune inginerul RMIT Jie Li.

Reclamă

„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei aprovizionări durabile de nisip. Se întâmplă din cauza naturii limitate a resurselor și a impactului asupra mediului ale exploatării lui. Cu o abordare a economiei circulare, am putea păstra deșeurile organice departe de depozitul de gunoi. De asemenea, am putea păstra mai bine și resursele noastre naturale cum ar fi nisipul”.

Produsele organice, cum ar fi zațul de cafea, nu pot fi adăugate direct în beton. Acestea conțin substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Cu toate acestea, folosind niveluri scăzute de energie, echipa de cercetători a încălzit deșeurile de cafea la peste 350 ° C (aproximativ 660 ° F) în timp ce le-a lipsit de oxigen.

Care sunt concluziile cercetătorilor

Reclamă

Acest proces se numește pirolizare. Descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit biochar, care poate forma legături cu matricea de ciment și, prin urmare, se poate încorpora.

Roychand și colegii au încercat, de asemenea, să pirolizeze zațul de cafea la 500 ° C. Cu toate acestea, particulele de biochar rezultate nu au fost la fel de puternice.

Cercetătorii avertizează că trebuie încă să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor de ciment. Acum lucrează la testarea modului în care funcționează hibridul de cafea-ciment. Vor să-i verifice rezistența în timpul ciclurilor de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și mulți alți factori de stres.

Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice. Vor să testeze inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.

„Cercetarea noastră este în stadii incipiente. Dar aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi”, spune inginerul RMIT Shannon Kilmartin-Lynch.

„Inspirația pentru cercetarea mea, dintr-o perspectivă indigenă, care implică îngrijirea țării. Asigură un ciclu de viață durabil pentru toate materialele și evitând ca lucrurile să intre în groapa de gunoi pentru a minimiza impactul asupra mediului.”

Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Cleaner Production.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×