Contează foarte mult să ai grijă de părul tău fie că este deja vopsit, fie că este încă natural. Folosește produsele potrivite.
De exemplu, dacă tu ai părul fin și deshidratat, nu te va ajuta foarte mult un șampon destinat părului gras. Sunt șanse mici să îți afecteze podoaba capilară, însă nici nu îți va remedia problema. Ai grijă și la accesoriile pe care le folosești: placa de păr, elasticele, agrafele. Și acestea pot afecta firul de păr.
Cât de des trebuie să te speli de fapt pe cap
Dermatologii sunt de părere că două spălări pe săptămână sunt suficiente în cele mai multe dintre cazuri.
Totuși, există și cazuri care fac excepție de la această regulă. În situația în care te confrunți cu mătreața, unii medici recomandă spălarea zilnică pe cap.
Dacă ai încercat toate variantele posibile și imposibile până acum și nimic nu a dat roade, ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să ai mai multă grijă de podoaba ta capilară.
Factorii care influențează frecvența spălărilor pe cap
Există mai mulți factori care te pot determina să te speli pe cap, chiar dacă tu crezi că nu este un pas necesar. Trebuie să fii atentă atât la stilul de viață, cât și la semnalele pe care ți le transmite părul tău, menționează Healthline.com.
Tipul de păr
Dacă te numeri printre femeile cu păr aspru sau ondulat, bucură-te pentru că ești un caz fericit. Sebumul migrează mai greu și în acest fel spălarea părului o dată pe săptămână este suficientă. Persoanele cu părul fin și drept, pe de altă parte, trebuie să se spele pe cap de două, maximum trei ori pe săptămână.
Cum poți afla ce tip de păr ai. A doua zi după ce te-ai spălat pe cap, presează un şerveţel pe pielea din creştetul capului şi un alt şerveţel pe pielea din spatele urechilor. Dacă pe şerveţel nu apare nicio pată de grăsime, înseamnă că ai un păr uscat sau normal. În cazul în care pe şerveţel apar pete de grăsime, ai un păr gras.
Părul normal se întreține uşor şi are o strălucire naturală. Părul gras însă, are mătreaţă, un aspect uleios şi rezistă fără spărare aproximativ 2 zile.
Produsele de coafat „te obligă” să te speli pe cap mai des
Fiecare femeie își dorește să obțină un păr frumos atunci când își propune să se coafeze. Când folosești o spumă sau un gel pentru a-ți araja podoaba capilară, ele sunt cele mai bune prietene ale tale. Cu o singură mențiune: dacă le folosești prea des, riști să provoci iritații la nivelul scalpului. Cu cât folosești mai mult produs de beauty, cu atât mai des va trebui să te speli pe cap.
În această listă intră și șamponul uscat. Acesta te ajută să ai o coafură frumoasă doar pentru câteva zile. După aceea trebuie să-l cureți de pe scalp.
Transpirația și murdăria adunate pe scalp
Ai observat cum după o activitate fizică intensă părul tău începe să fie umed la rădăcină, iar coafura să-și piardă din volum? Frecvența cu care transpiri este egală cu cea cu care ar trebui să te speli pe păr. Astfel, dacă mergi la sală de două-trei ori pe săptămână, cam tot de atâtea ori este recomandat să îți cureți podoaba capilară.
Ce se întâmplă dacă te speli mai des decât ai nevoie
Și în această situație ai nevoie de cumpătare. Dacă faci exces de șampon și alte produse de îngrijire a părului, îți poți supune podoaba capilară unui stres inutil. În cazul în care suferi de vreo afecțiune a scalpului care îți afectează și coafura, îți recomandăm să apelezi la sfatul specialistului, un dermatolog sau chiar un hair stylist.
Spălarea corectă a părului are nevoie de câțiva pași simpli. Udă părul, masează ușor scalpul cu șampon, clătește bine și repetă procesul. Apoi aplică o mască nutritivă pentru câteva minute și dacă este cazul, mai clătește părul încă o dată. Nu uita de protecția termică și de un produs care „îmblânzește” ceva pentru firele rebele.