Reclamă

Ce este uleiul de tamanu. Ce afecțiuni ale scalpului sau pielii poate ameliora

Uleiul de Tamanu provine din nuca plantei Calophyllum inophyllum, care este o plantă veșnic verde. Ea mai este cunoscută sub numele de nuc de ulei, lemn de dafin, lemn de catarg, calophyllum de plajă. În mod tradițional, uleiul din această plantă este folosit pentru a ameliora simptomele date de afecțiuni legate de scalp și păr și piele. Află de mai jos ce este uleiul de tamanu.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 15 iulie 2024, 7:05

Există puține cercetări care susțin utilizarea acestui ulei și puține studii au fost efectuate pe oameni. Cu toate acestea, mai multe studii in vitro (eprubetă) arată că beneficiile uleiului sunt promițătoare, iar cercetările privind utilizarea plantei pentru tratarea bolilor de piele continuă să crească.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este uleiul de tamanu și care sunt beneficiile lui

În prezent, se crede că uleiul de tamanu are proprietăți puternice antiinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante și de vindecare a rănilor. Din păcate, din cauza lipsei cercetărilor, multe dintre riscurile și efectele secundare ale uleiului sunt necunoscute.

Cercetările asupra uleiului de tamanu sunt limitate, deși interesul pentru utilizările sale determină mai mulți cercetători să exploreze proprietățile unice ale acestui ulei. Există dovezi care susțin mai multe beneficii potențiale ale uleiului.

Unele cercetări arată că uleiul de tamanu are calități antibacteriene, ceea ce îl poate face un tratament util pentru acnee și alte afecțiuni similare. Un studiu in vitro a constatat că uleiul de tamanu are o activitate antibacteriană ridicată împotriva bacteriilor găsite în infecțiile pielii.

Poate stimula producția de colagen

Reclamă

Cercetările arată că uleiul de tamanu poate stimula producția de colagen în anumite situații. Studiile in vitro au descoperit că uleiul promovează creșterea celulelor noi și încurajează producția de glicozaminoglicani (GAG) – polizaharide care ajută la crearea de colagen și elastina.

Ajută la vindecarea rănilor

Deoarece uleiul de tamanu încurajează producția de colagen, poate fi util și în tratarea cicatricilor de pe piele. Studiile pe animale au arătat că uleiul de tamanu accelerează procesul de vindecare a rănilor. Un studiu a constatat că este mai eficientă în facilitarea vindecării rănilor decât vitamina C.

Reclamă

E considerat un antiinflamator natural

Uleiul de Tamanu conține calofilolidă, o moleculă antiinflamatoare puternică despre care cercetătorii indică că este la fel de puternică ca și hidrocortizonul (un steroid topic comun care reduce durerea și inflamația). Din acest motiv, uleiul de tamanu poate fi util în tratarea afecțiunilor inflamatorii precum psoriazisul, eczema și rozaceea. Cu toate acestea, nu există încă cercetări privind utilizarea directă a uleiului de tamanu pentru aceste afecțiuni ale pielii.

Oferă protecție împotriva soarelui

Uleiul de Tamanu are proprietăți antioxidante puternice, ceea ce înseamnă că ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ, un proces din organism care poate provoca leziuni celulare, și accelerează îmbătrânirea.

Cercetările au arătat, de asemenea, că uleiul de tamanu poate absorbi lumina UV, ceea ce poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de soare.

De obicei, uleiul de tamanu este recomandat pentru o varietate de afecțiuni ale pielii. Iată câteva alte moduri în care poate fi folosit uleiul de tamanu:

  • Atenuarea arsurilor
  • Tratarea rănilor diabetice
  • Reducerea durerii hemoroizilor
  • Hidratarea pielii uscate
  • Minimizarea durerii de sciatică
  • Atenuarea reumatismelor

Cercetările care susțin utilizările de mai sus ale uleiului de tamanu sunt foarte limitate. Cel mai bine este să discuți cu un medic înainte de a utiliza ulei de tamanu pentru a trata o afecțiune gravă sau în combinație cu anumite medicamente.

Cum se folosește uleiul de tamanu

Cea mai frecventă utilizare a uleiului de tamanu este ca ingredient adăugat în produsele de îngrijire a pielii, cum ar fi cremele hidratante și cremele anti-îmbătrânire.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă să testezi orice intenționezi să utilizezi direct pe piele înainte de a-l aplica peste tot. Acest lucru este deosebit de important în cazul uleiurilor derivate din nuci, cum ar fi uleiul de tamanu. Persoanele cu alergii și piele sensibilă vor trebui să fie deosebit de atenți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
2
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
O femeie care bea băutura proteică care te ajută să pierzi în greutate
Sănătate
Băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Cum reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile
Aceasta este băutura proteică pe care vedetele o folosesc pentru a pierde în greutate. Celebritățile susțin că reușesc să aibă un abdomen plat în doar câteva zile cu ajutorul ei. Victoria Beckham este una...
5
Crinul păcii pus pe pervazul geamului pentru a face flori frumoase
Timp liber
Unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori. Locul din casă unde îi merge cel mai bine
Te-ai întrebat vreodată unde așezi crinul păcii pentru a face cele mai frumoase flori? Acest loc din casă promite să prelungească durata de viață a plantei tale. Descoperă și tu unde îi merge cel...
PARTENERI
×