Reclamă

De ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții. Răspunsurile oferite de specialiști

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții? Specialiștii spun că există câteva explicații științifice. Răspunsurile ar avea legătură cu grupa de sânge pe care o ai, dar și cu alți factori importanți.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 5 iulie 2024, 5:13 / Actualizat: 5 iulie 2024, 10:09

Nu doar grupa de gânde influențează motivul pentru care unii oameni sunt mușcați mai des de țânțari. Specialiștii spun că există două feluri de oameni în lume: cei care se întorc din timpul petrecut în aer liber acoperiți de mușcături de țânțari și cei care pot petrece ore întregi în același spațiu fără să aibă parte de acest eveniment nefericit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții

Specialiștii spun că femelele sunt cele care mușcă oamenii și fac acest lucru pentru a obține „hrană din sânge”.

Femelele reușesc să sustragă proteine din sângele uman pentru a-și produce ouăle. Pentru a-și localiza prada, țânțarii femele își folosesc antenele și palpii, organele dintre antene, pentru a detecta dioxidul de carbon și mirosul.

Acest lucru înseamnă că persoanele care au o rată metabolică ridicată și emit mai mult dioxid de carbon tind să fie mai atractive pentru țânțari.

Întrebarea dacă țânțarii preferă o anumită grupă de sânge rămâne cu multe semne de întrebare.

Reclamă

O teorie ar sugera că grupa de sânge „ajută”, de asemenea, la determinarea preferinței pentru țânțari. Un studiu din 2019 a constat că țânțarii ar prefera persoanele cu sânge de tip 0 negativ.

Cu toate acestea, cercetări separate notează că datele experimentale și de laborator care evaluează dacă grupa de sânge face o persoană mai „atractivă pentru țânțari” a alimentat multe speculații, dar știința este contradictorie.

Cercetătorii raportează că probabilitatea de a fi un „magnet pentru țânțari„ este determinată de mirosurile pielii mai mult decât grupa de sânge.

Reclamă

Ce concluzii au tras specialiștii în urma unui teste pe gemeni

Specialiștii spun că unii oameni pot fi mușcați mai mult de țânțari și din cauza structurii genetice. Un studiu pe gemeni din 2015 a descoperit că ADN-ul poate reprezenta 67% din motivul pentru care ești „atrăgător” pentru țânțari.

Studiul a luat două grupuri de femei gemene, un grup identic și celălalt fratern. Cercetătorii au descoperit că gemenii identici, care împărtășeau exact aceleași gene, aveau niveluri asemănătoare de atracție a țânțarilor în comparație cu gemenii fraternali.

Studiul a arătat că gemenii identici împărtășesc mai multe mirosuri corporale similare decât gemenii care nu sunt identici.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că genele joacă un rol crucial în mirosul corporal și implicit atracție țânțarilor.

Țânțarii pot fi periculoși în anumite situații

Dacă vrei să scapi de mușcăturile de țânțari, atunci specialiștii sugerează să folosești un produse repelent. Totodată, există o mulțime de metode naturale prin care poți încerca să ții la distanță țânțarii.

O mușcătură de țânțar poate să nu pară mare lcuru, dar aceste insecte pot fi o amenințare mortală, spun cei de la Pfizer.com. Țânțarii sunt vectori care pot transmite agenți patogeni infecțioși, inclusiv boli transmise de țânțari precum dengue, Zika, chikungunya și febra West Nile.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aceste tipuri de boli transmise prin vectori sunt legate de peste 700.000 de decese anual, făcând țânțarii printre cele mai mortale insecte de pe pământ.

Cum te poți proteja de mușcăturile de țânțari

Specialiștii de la Healthline spun că te poți proteja de țânțari cu ușurință. Specialiștii recomandă să porți cămăși și pantaloni lungi, în special țesături tratate cu un agent de respingere al insectelor.

Aceștia recomandă, de asemenea, să aplici substanțe care resping insecte care conțin ingrediente care țin la distanță țânțarii. Dacă preferi soluțiile naturale, atunci poți să apelezi la uleiul de lămâie, uleiul de eucalipt și uleiul de lavandă.

De asmenea, poțu lua măsuri penru a ține țânțarii la distanță de casa ta prin instalarea unei plase speciale. Totodată, plantele care țin la distanță țânțarii te pot ajuta să te ferești de mușcăturile acestor insecte.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×