Reclamă

De ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții. Răspunsurile oferite de specialiști

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții? Specialiștii spun că există câteva explicații științifice. Răspunsurile ar avea legătură cu grupa de sânge pe care o ai, dar și cu alți factori importanți.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 5 iulie 2024, 5:13 / Actualizat: 5 iulie 2024, 10:09

Nu doar grupa de gânde influențează motivul pentru care unii oameni sunt mușcați mai des de țânțari. Specialiștii spun că există două feluri de oameni în lume: cei care se întorc din timpul petrecut în aer liber acoperiți de mușcături de țânțari și cei care pot petrece ore întregi în același spațiu fără să aibă parte de acest eveniment nefericit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce unii oameni sunt ciupiți mai mult de țânțari decât alții

Specialiștii spun că femelele sunt cele care mușcă oamenii și fac acest lucru pentru a obține „hrană din sânge”.

Femelele reușesc să sustragă proteine din sângele uman pentru a-și produce ouăle. Pentru a-și localiza prada, țânțarii femele își folosesc antenele și palpii, organele dintre antene, pentru a detecta dioxidul de carbon și mirosul.

Acest lucru înseamnă că persoanele care au o rată metabolică ridicată și emit mai mult dioxid de carbon tind să fie mai atractive pentru țânțari.

Întrebarea dacă țânțarii preferă o anumită grupă de sânge rămâne cu multe semne de întrebare.

Reclamă

O teorie ar sugera că grupa de sânge „ajută”, de asemenea, la determinarea preferinței pentru țânțari. Un studiu din 2019 a constat că țânțarii ar prefera persoanele cu sânge de tip 0 negativ.

Cu toate acestea, cercetări separate notează că datele experimentale și de laborator care evaluează dacă grupa de sânge face o persoană mai „atractivă pentru țânțari” a alimentat multe speculații, dar știința este contradictorie.

Cercetătorii raportează că probabilitatea de a fi un „magnet pentru țânțari„ este determinată de mirosurile pielii mai mult decât grupa de sânge.

Reclamă

Ce concluzii au tras specialiștii în urma unui teste pe gemeni

Specialiștii spun că unii oameni pot fi mușcați mai mult de țânțari și din cauza structurii genetice. Un studiu pe gemeni din 2015 a descoperit că ADN-ul poate reprezenta 67% din motivul pentru care ești „atrăgător” pentru țânțari.

Studiul a luat două grupuri de femei gemene, un grup identic și celălalt fratern. Cercetătorii au descoperit că gemenii identici, care împărtășeau exact aceleași gene, aveau niveluri asemănătoare de atracție a țânțarilor în comparație cu gemenii fraternali.

Studiul a arătat că gemenii identici împărtășesc mai multe mirosuri corporale similare decât gemenii care nu sunt identici.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că genele joacă un rol crucial în mirosul corporal și implicit atracție țânțarilor.

Țânțarii pot fi periculoși în anumite situații

Dacă vrei să scapi de mușcăturile de țânțari, atunci specialiștii sugerează să folosești un produse repelent. Totodată, există o mulțime de metode naturale prin care poți încerca să ții la distanță țânțarii.

O mușcătură de țânțar poate să nu pară mare lcuru, dar aceste insecte pot fi o amenințare mortală, spun cei de la Pfizer.com. Țânțarii sunt vectori care pot transmite agenți patogeni infecțioși, inclusiv boli transmise de țânțari precum dengue, Zika, chikungunya și febra West Nile.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aceste tipuri de boli transmise prin vectori sunt legate de peste 700.000 de decese anual, făcând țânțarii printre cele mai mortale insecte de pe pământ.

Cum te poți proteja de mușcăturile de țânțari

Specialiștii de la Healthline spun că te poți proteja de țânțari cu ușurință. Specialiștii recomandă să porți cămăși și pantaloni lungi, în special țesături tratate cu un agent de respingere al insectelor.

Aceștia recomandă, de asemenea, să aplici substanțe care resping insecte care conțin ingrediente care țin la distanță țânțarii. Dacă preferi soluțiile naturale, atunci poți să apelezi la uleiul de lămâie, uleiul de eucalipt și uleiul de lavandă.

De asmenea, poțu lua măsuri penru a ține țânțarii la distanță de casa ta prin instalarea unei plase speciale. Totodată, plantele care țin la distanță țânțarii te pot ajuta să te ferești de mușcăturile acestor insecte.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie violet și reprezintă zodia nefericită a lunii iulie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii iulie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii iulie 2024 se confruntă cu probleme în această perioadă. Astrologii susțin că zodia care va avea parte de clipe dificile pe parcursul acestei luni este reprezentată de Leu. Această zodie...
2
Dulceață de smochine fără zahăr în borcan cu linguriță
Rețete
Dulceață de smochine fără zahăr. Cum faci un desert delicios din doar 4 ingrediente
Dacă îți plac smochinele și vrei să te bucuri de gustul lor pe tot parcursul anului, le poți conserva la borcan, preparând rețeta de dulceață de smochine fără zahăr. Este o alternativă sănătoasă și...
3
femeie frumoasă îmbrăcată într-o bluză galbenă pe un fndal albastru deschis
Horoscop
Care sunt cele mai pretențioase zodii. Ce așteptări au de la viață
Acești nativi reușesc să întoarcă fiecare situație în favoarea lor. Află care sunt cele mai pretențioase zodii și vezi cum să le gestionezi comportamentul. Fiecare are acel prieten care își dorește fiecare lucru în...
4
Regele Felipe se salută cu fiica sa, Prințesa Leonor
Familia Regală
Regele Felipe și Regina Letizia o copleșesc cu afecțiune pe Prințesa Leonor. Tânăra a absolvit școala militară și a devenit oficial ofițer
Regele Felipe și Regina Letizia o copleșesc cu afecțiune pe Prințesa Leonor. Tânăra a absolvit școala militară și a devenit oficial ofițer. Părinții mândri au avut emoții care au trecut dincolo de statutul lor...
5
cerul luminat de luna plină într-o noapte cu nori răzleți
Horoscop
Calendarul fazelor lunii în iulie 2024. Când e Luna Nouă și pe ce dată pică Luna Plină
Fiecare moment al astrului văzut pe cer este la fel de important. Află care este calendarul fazelor lunii în iulie 2024 și vezi cele mai deosebite momente. Atunci când este Lună Nouă este momentul...
PARTENERI
×