Reclamă

Plante care alungă țânțarii, perfecte pentru balcon sau grădină

Dacă vrei să petreci mai mult timp în aer liber, s-ar putea să ai nevoie de plante care alungă țânțarii din casă și grădină. Pentru sănătatea ta și pentru a-ți asigura starea de bine, ai la dispoziție o mulțime de variante de apărare împotriva acestor insecte supărătoare.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 17 mai 2023, 6:38 / Actualizat: 19 mai 2023, 16:29

Cel mai bine este să folosești modalități naturale pentru a scăpa de insecte. Citește care sunt cele mai bune plante care alungă țânțarii și cum te mai poți apăra de ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plante de apartament care alungă țânțarii

Pentru a preveni momentele în care te asaltează țânțarii în apartament, optează pentru ghivece cu plante ce-i pot respinge. Efectul se menține permanent, în timp ce plantele aduc un aer mult mai plăcut locuinței tale.

Gălbenele – Calendula officinalis

Gălbenelele emit un miros pătrunzător, care îndepărtează țânțarii. Conțin un compus de piretru, care se folosește împotriva acestora. Uleiul său esențial te poate proteja împotriva acestor insecte, făcându-l una dintre plantele respingătoare de țânțari.

Cel mai simplu le poți întrebuința când le pui în ghiveci la intrare. Gălbenelele împiedică țânțarii să intre în casă.

Reclamă

Iarba pisicii – Nepeta cataria

Iarba pisicii se numără printre cele mai bune plante care resping țânțarii datorită unui compus chimic nepetalactonă. Mirosul de iarba pisicii este de 10 ori mai eficient pentru respingerea țânțarilor decât majoritatea spray-urilor.

Ca să-l folosești, umple un borcan cu ulei de măsline și frunze de iarba pisicii tocate și agită bine. Păstrează-l într-un loc întunecat și răcoros timp de aproximativ 6 săptămâni, apoi utilizează-l ca spray pentru respingerea țânțarilor.

Reclamă

Lămâiță – Aloysia citrodora

Frunzele ascuțite de lămâiță emană un miros de lămâie atunci când sunt zdrobite, fiind suficient pentru a îndepărta țânțarii și insectele. Mai mult, poți cultiva lămâița în ghivece împreună cu alte ierburi din această listă pentru a o face mai puternică.

Dacă vrei să o folosești, zdrobește, apoi freacă frunzele de lămâiță pe mâini, pe gât și pe alte zone expuse pentru a te proteja de țânțari.

Citronella – Pelargonium citrosum

Frunzișul mușcatelor Citronella eliberează o aromă plăcută, detestată de muște și țânțari. Potrivit unui studiu, o genă a mușcatei hibride a fost înlocuită cu specii producătoare de citronella. Respinge țânțarii pe o suprafață de 10 metri pătrați, fiind una dintre cele mai bune plante repelente împotriva țânțarilor.

Îi poți mototoli frunzele și îți poți aplica pasta/uleiul pe părțile corpului pentru a te proteja înțepături.

Eucalipt – Eucalyptus globulus

Eucalyptus, în special Eucalyptus globulus și Eucalyptus citriodora, funcționează ca o barieră împotriva țânțarilor, afidelor, muștelor și gândacilor. Menta rece și parfumul asemănător pinului acestui copac îi alungă din împrejurimi.

Plantează acest copac pentru a te feri de țânțari. De asemenea, îi poți folosi uleiul de eucalipt pentru a respinge insectele și afidele.

Busuioc lămâios – Ocimum americanum

Busuiocul lămâios nu numai că adaugă arome multor feluri de mâncare și salate, dar alungă și țânțarii. Are un parfum înțepător și citric ce poate alunga cu ușurință insectele din zonă.

Crenguțele arse de busuioc lămâios pot fi utile pentru a-ți curăța locul de țânțari.

Plantă carnivoră – Carnivorous Plant

Plantele carnivore captează și consumă insecte și artropode. Poți crește Prinde-Muște și Drosera ca plante de apartament. Vor consuma și elimina țânțarii din spațiu.

Este posibil ca aceste plante carnivore să nu respingă țânțarii în mare măsură. Totodată, pot fi atrăgătoare dacă le crești în interior.

Plante de grădină și pomi care alungă țânțarii

Dacă preferi să stai în natură și deții o grădină, ai la îndemână o mulțime de plante și pomi care să te protejeze de țânțari. Pot fi o investiție pe termen lung deoarece vor avea rădăcinile plantate direct în pământ.

Iarbă de lămâie – Cymbopogon

Ambele soiuri de iarbă de lămâie – cymbopogon nardus și cymbopogon winterianus sunt utilizate în realizarea de repelente anti-țânțari. Compușii prezenți în ele, cum ar fi geraniolul și citronelolul, resping țânțarii.

Se folosește dacă storci uleiul zdrobind frunzele și-l aplici pe piele pentru a respinge țânțarii.

Rozmarin – Rosmarinus officinalis

Frunzele și florile parfumate de rozmarin sunt bune la respingerea țânțarilor. Această plantă se folosește nu numai în bucătării, ci și pentru a scăpa de insectele deranjante, datorită mirosului său intens.

Pentru utilizare, se arde rozmarin uscat în curte, iar fumul se răspândește în împrejurimi.

Balsam de albine – Monarda punctata

Balsamul de albine aparține familiei Lamiaceae. Este ușor de cultivat și are proprietăți asemănătoare cu citronela repelentă. În plus, are un miros intens care derutează țânțarii.

Poți aplica frunzele sale zdrobite pe piele pentru a ține țânțarii departe.

Pufuleții – Ageratum houstonianum

Aparținând genului ageratum, floarea sa este alcătuită din compuși de respingere a țânțarilor cunoscuți sub numele de cumarină, folosiți și la fabricarea pesticidelor. În plus, în afară de a respinge țânțarii, aceste flori pufoase arată și foarte bine.

Aceste flori se plantează în gard viu sau se cresc în recipiente pe balcon sau terasă. Astfel, ele țin țânțarii departe în mod natural.

Lavandă – Lavandula

Datorită compusului chimic linalol, parfumul de lavandă funcționează în ambele sensuri. În mod unic, acest miros este foarte plăcut oamenilor, dar îndepărtează țânțarii.

Pentru folosire, se amestecă uleiul de lavandă cu ulei de cocos sau de măsline și se aplică pe piele. Te va feri de țânțari și îți va hidrata corpul.

Usturoi – Allium sativum

Usturoiul reprezintă cel mai simplu mod de a elimina țânțarii din împrejurimi. În plus, datorită mirosului său puternic, înțepător și picant, usturoiul funcționează ca un repelent natural pentru insecte.

Se pun câțiva căței de usturoi mărunțiți într-un vas de ulei și se lasă acolo timp de o zi. Scoate-i și amestecă-i într-o cană cu apă și câteva picături de lămâie. Pune compoziția într-un pulverizator și stropește pentru a respinge țânțarii.

Lantana – Lantana camara

Mirosul înțepător al florilor de lantana are un efect respingător asupra țânțarilor Aedes. Creșterea lui în case va atrage fluturi și, în același timp, va elimina țânțarii din împrejurimi.

Pentru utilizare, arde frunzele de Lantana Camara. Fumul lor ajută la descurajarea țânțarilor femele Anopheles, care provoacă malarie.

Arbore de Neem – Azadirachta indica

Arborele de Neem a fost folosit în mod popular timp de secole în subcontinentul indian pentru a obține protecție împotriva țânțarilor. Un arbore mare de neem în curte poate ajuta la eliminarea țânțarilor din împrejurimi. Mai mult decât atât, utilizarea frunzelor arse și a formulelor de ulei de neem au fost practicate în scopuri repelente din cele mai vechi timpuri.

Amestecă ulei de neem cu ulei de cocos și aplică-l pe corp. Eventual, arde frunzele uscate de neem pentru a elimina insectele deranjante precum țânțarii, muștele și alte vietăți.

Busuiocul cerbilor – Mentha pulegium

Frunzele de busuiocul cerbilor sunt foarte eficiente în a scăpa de țânțari. Mirosul lor asemănător cu menta nu este pe placul țânțarilor, de aceea este folosit și în soluțiile de respingere a dăunătorilor.

Poți să folosești tulpini zdrobite de busuiocul cerbilor în casă sau le poți păstra în buzunar pentru a respinge țânțarii.

Rădăcina de piatră – Collinsonia canadensis

Rădăcina de piatră, cunoscută și sub denumirea de iarbă bogată, are un miros puternic de citrice care ajută la respingerea țânțarilor. Poți cultiva această plantă în condiții de mediu umed.

Se utilizează prin extragerea uleiului sau prin frecarea frunzelor direct pe piele pentru a evita țânțarii.

Alte metode naturale de a ține la distanță țânțarii

În cazul în care, nu-ți poți permite să îngrijești plante care alungă țânțarii, mai ai la îndemână câteva modalități prin care îi poți ține la distanță.

Folosește IR3535

IR3535 este, de asemenea, cunoscut sub numele de Merck 3535. Este un ingredient activ în unele insecticide repelente.

IR3535 a fost folosit multă vreme în Europa. Poate oferi până la 2 ore de protecție împotriva țânțarilor. Se consideră că IR3535 reprezintă o substanță naturală deoarece are o structură similară cu o substanță chimică naturală.

Scapă de apa stătută

Țânțarii se reproduc în apa care stagnează. Elimină obiectele din curtea ta unde se poate colecta apa, cum ar fi: găleți deschise, huse din plastic, capace de coș de gunoi sau ghivece de flori neplantate.

Dacă ai animale, asigură-te că le schimbi săptămânal apa. De asemenea, dacă ai piscină, păstrează apa curată și tratată.

Folosește ventilatoare

Când aerul se mișcă, țânțarii aterizează cu greu asupra ta. Poți porni un ventilator pe terasa casei. Deși ventilatorul în sine nu descurajează neapărat țânțarii dintr-un spațiu, reduce șansele de a fi înțepată de aceste insecte enervante.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×