Lămâiță – Aloysia citrodora
Frunzele ascuțite de lămâiță emană un miros de lămâie atunci când sunt zdrobite, fiind suficient pentru a îndepărta țânțarii și insectele. Mai mult, poți cultiva lămâița în ghivece împreună cu alte ierburi din această listă pentru a o face mai puternică.
Dacă vrei să o folosești, zdrobește, apoi freacă frunzele de lămâiță pe mâini, pe gât și pe alte zone expuse pentru a te proteja de țânțari.
Citronella – Pelargonium citrosum
Frunzișul mușcatelor Citronella eliberează o aromă plăcută, detestată de muște și țânțari. Potrivit unui studiu, o genă a mușcatei hibride a fost înlocuită cu specii producătoare de citronella. Respinge țânțarii pe o suprafață de 10 metri pătrați, fiind una dintre cele mai bune plante repelente împotriva țânțarilor.
Îi poți mototoli frunzele și îți poți aplica pasta/uleiul pe părțile corpului pentru a te proteja înțepături.
Eucalipt – Eucalyptus globulus
Eucalyptus, în special Eucalyptus globulus și Eucalyptus citriodora, funcționează ca o barieră împotriva țânțarilor, afidelor, muștelor și gândacilor. Menta rece și parfumul asemănător pinului acestui copac îi alungă din împrejurimi.
Plantează acest copac pentru a te feri de țânțari. De asemenea, îi poți folosi uleiul de eucalipt pentru a respinge insectele și afidele.
Busuioc lămâios – Ocimum americanum
Busuiocul lămâios nu numai că adaugă arome multor feluri de mâncare și salate, dar alungă și țânțarii. Are un parfum înțepător și citric ce poate alunga cu ușurință insectele din zonă.
Crenguțele arse de busuioc lămâios pot fi utile pentru a-ți curăța locul de țânțari.
Plantă carnivoră – Carnivorous Plant
Plantele carnivore captează și consumă insecte și artropode. Poți crește Prinde-Muște și Drosera ca plante de apartament. Vor consuma și elimina țânțarii din spațiu.
Este posibil ca aceste plante carnivore să nu respingă țânțarii în mare măsură. Totodată, pot fi atrăgătoare dacă le crești în interior.
Plante de grădină și pomi care alungă țânțarii
Dacă preferi să stai în natură și deții o grădină, ai la îndemână o mulțime de plante și pomi care să te protejeze de țânțari. Pot fi o investiție pe termen lung deoarece vor avea rădăcinile plantate direct în pământ.
Iarbă de lămâie – Cymbopogon
Ambele soiuri de iarbă de lămâie – cymbopogon nardus și cymbopogon winterianus sunt utilizate în realizarea de repelente anti-țânțari. Compușii prezenți în ele, cum ar fi geraniolul și citronelolul, resping țânțarii.
Se folosește dacă storci uleiul zdrobind frunzele și-l aplici pe piele pentru a respinge țânțarii.
Rozmarin – Rosmarinus officinalis
Frunzele și florile parfumate de rozmarin sunt bune la respingerea țânțarilor. Această plantă se folosește nu numai în bucătării, ci și pentru a scăpa de insectele deranjante, datorită mirosului său intens.
Pentru utilizare, se arde rozmarin uscat în curte, iar fumul se răspândește în împrejurimi.
Balsam de albine – Monarda punctata
Balsamul de albine aparține familiei Lamiaceae. Este ușor de cultivat și are proprietăți asemănătoare cu citronela repelentă. În plus, are un miros intens care derutează țânțarii.
Poți aplica frunzele sale zdrobite pe piele pentru a ține țânțarii departe.
Pufuleții – Ageratum houstonianum
Aparținând genului ageratum, floarea sa este alcătuită din compuși de respingere a țânțarilor cunoscuți sub numele de cumarină, folosiți și la fabricarea pesticidelor. În plus, în afară de a respinge țânțarii, aceste flori pufoase arată și foarte bine.
Aceste flori se plantează în gard viu sau se cresc în recipiente pe balcon sau terasă. Astfel, ele țin țânțarii departe în mod natural.
Lavandă – Lavandula
Datorită compusului chimic linalol, parfumul de lavandă funcționează în ambele sensuri. În mod unic, acest miros este foarte plăcut oamenilor, dar îndepărtează țânțarii.
Pentru folosire, se amestecă uleiul de lavandă cu ulei de cocos sau de măsline și se aplică pe piele. Te va feri de țânțari și îți va hidrata corpul.
Usturoi – Allium sativum
Usturoiul reprezintă cel mai simplu mod de a elimina țânțarii din împrejurimi. În plus, datorită mirosului său puternic, înțepător și picant, usturoiul funcționează ca un repelent natural pentru insecte.
Se pun câțiva căței de usturoi mărunțiți într-un vas de ulei și se lasă acolo timp de o zi. Scoate-i și amestecă-i într-o cană cu apă și câteva picături de lămâie. Pune compoziția într-un pulverizator și stropește pentru a respinge țânțarii.
Lantana – Lantana camara
Mirosul înțepător al florilor de lantana are un efect respingător asupra țânțarilor Aedes. Creșterea lui în case va atrage fluturi și, în același timp, va elimina țânțarii din împrejurimi.
Pentru utilizare, arde frunzele de Lantana Camara. Fumul lor ajută la descurajarea țânțarilor femele Anopheles, care provoacă malarie.
Arbore de Neem – Azadirachta indica
Arborele de Neem a fost folosit în mod popular timp de secole în subcontinentul indian pentru a obține protecție împotriva țânțarilor. Un arbore mare de neem în curte poate ajuta la eliminarea țânțarilor din împrejurimi. Mai mult decât atât, utilizarea frunzelor arse și a formulelor de ulei de neem au fost practicate în scopuri repelente din cele mai vechi timpuri.
Amestecă ulei de neem cu ulei de cocos și aplică-l pe corp. Eventual, arde frunzele uscate de neem pentru a elimina insectele deranjante precum țânțarii, muștele și alte vietăți.
Busuiocul cerbilor – Mentha pulegium
Frunzele de busuiocul cerbilor sunt foarte eficiente în a scăpa de țânțari. Mirosul lor asemănător cu menta nu este pe placul țânțarilor, de aceea este folosit și în soluțiile de respingere a dăunătorilor.
Poți să folosești tulpini zdrobite de busuiocul cerbilor în casă sau le poți păstra în buzunar pentru a respinge țânțarii.
Rădăcina de piatră – Collinsonia canadensis
Rădăcina de piatră, cunoscută și sub denumirea de iarbă bogată, are un miros puternic de citrice care ajută la respingerea țânțarilor. Poți cultiva această plantă în condiții de mediu umed.
Se utilizează prin extragerea uleiului sau prin frecarea frunzelor direct pe piele pentru a evita țânțarii.
Alte metode naturale de a ține la distanță țânțarii
În cazul în care, nu-ți poți permite să îngrijești plante care alungă țânțarii, mai ai la îndemână câteva modalități prin care îi poți ține la distanță.
Folosește IR3535
IR3535 este, de asemenea, cunoscut sub numele de Merck 3535. Este un ingredient activ în unele insecticide repelente.
IR3535 a fost folosit multă vreme în Europa. Poate oferi până la 2 ore de protecție împotriva țânțarilor. Se consideră că IR3535 reprezintă o substanță naturală deoarece are o structură similară cu o substanță chimică naturală.
Scapă de apa stătută
Țânțarii se reproduc în apa care stagnează. Elimină obiectele din curtea ta unde se poate colecta apa, cum ar fi: găleți deschise, huse din plastic, capace de coș de gunoi sau ghivece de flori neplantate.
Dacă ai animale, asigură-te că le schimbi săptămânal apa. De asemenea, dacă ai piscină, păstrează apa curată și tratată.
Folosește ventilatoare
Când aerul se mișcă, țânțarii aterizează cu greu asupra ta. Poți porni un ventilator pe terasa casei. Deși ventilatorul în sine nu descurajează neapărat țânțarii dintr-un spațiu, reduce șansele de a fi înțepată de aceste insecte enervante.