Reclamă

Cum să scapi de țânțari. Metode naturale pentru a-i ține la distanță

Oamenii atrag țânțarii atunci când apare o anumită combinație de factori, cum sunt: mirosul, lumina, căldura și umiditatea. Dacă ești un magnet pentru aceste insecte, probabil că te-ai săturat să ai pielea plină de ciupituri care îți provoacă mâncărimi și iritații. Află cum să scapi de țânțari într-un mod eficient, cu ajutorul unor metode naturale.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 17 iunie 2023, 6:37

Aceste insecte pot fi foarte supărătoare, iar în ultimii ani, schimbările climatice și temperaturile tot mai ridicate le-au făcut să devină mai agresive și să se înmulțească. În acest caz, este bine de știut că doar femele înțeapă. Masculii preferă să consume nectar și alte alimente dulci pentru a se hrăni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să scapi de țânțari

Poate fi neplăcut să eviți să deschizi geamurile sau să scurtezi plimbările în grădină. Poți scăpa ușor de țânțari dacă folosești metode naturale. În cazul în care observi că problema reapare sau că insectele se înmulțesc mai mult ca înainte, poate fi nevoie să apelezi la experți, potrivit specialiștilor Express.

Este important să iei măsuri împotriva țânțarilor deoarece aceștia pot transmite diferite virusuri.

Astupă golurile

Când astupi golurile din uși, ferestre și plase de țânțari blochezi toate căile de acces prin care pot ajunge țânțarii la tine acasă. Chiar și o crăpătură mică le poate permite să intre în casă.

Reclamă

Dacă nu ai plase de țânțari, poți oricând să le cumperi. Majoritatea se vând la prețuri mici și le poți instala ușor. Contează să fii atentă la dimensiune.

Citronella sau lumânări de lavandă

Citronella și lumânările de lavandă resping țânțarii într-un mod foarte eficient. Aceștia nu le pot suporta parfumul. Singura parte proastă este că funcționează numai în cazul țânțarilor care se află în proximitatea lumânării.

Reclamă

De asemenea, poți folosi și flori de lavandă. O poți cultiva în grădină sau în ghivece, în interior.

Folosește spray-uri din uleiuri esențiale

Dacă te mai întrebi cum să scapi de țânțari, este indicat să folosești uleiuri esențiale. Unele dintre acestea sunt recunoscute ca fiind eficiente împotriva insectelor. Cea mai bună variantă este să folosești uleiuri din: lămâie, eucalipt, lavandă, iarbă de lămâie (citronella), menta, cuișoare si arbore de ceai.

Poți foarte ușor să prepari un spray împotriva țânțarilor. Pui câteva picături dintr-un ulei esențial în apă și amesteci conținutul. Îl poți folosi în casă, dar este indicat să ai grijă la țesături deoarece le poate păta.

Totuși, uleiurile esențiale nu ar trebui aplicate direct pe piele. De obicei, se recomandă să le diluezi înainte de a le folosi. În plus, se poate întâmpla să dezvolți reacții alergice la ingredientele active din uleiurile esențiale, conform Healthline.

Cumpără o plasă de pat pentru țânțari

Poți cumpăra o plasă de pat pentru țânțari. Aceasta se pune în jurul patului, astfel încât să atingă podeaua pe toate laturile. Numai această măsură poate împiedica în mod eficient insectele să te înțepe în somn, mai ales dacă în apropiere sunt ferestre și uși deschise.

Mută sursele de apă

Cea mai bună metodă de a reduce populația coloniilor de insecte este să elimini zonele în care se pot reproduce.

Din acest motiv, este recomandat să elimini posibilele zone unde ar putea exista apă stătută. Acesta reprezintă unul dintre principalele locuri unde trăiesc și se înmulțesc cel mai des țânțarii.

Curăță jgheaburile

Dacă te mai întrebi cum să scapi de țânțari, este bine de știut că poți face acest lucru dacă începi să cureți jgheaburile. Jgheaburile înfundate și aglomerate pot deveni un loc ideal unde țânțarii se înmulțesc

Această apă este, de asemenea, plină de nutrienți organici din frunze și bastoane. Aceasta poate adăposti țânțari tineri. Curăță jgheaburile de două ori pe an, dacă este posibil, mai ales la sfârșitul primăverii și toamnei. Poți lua în considerare și instalarea de apărători pentru jgheaburi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×