Reclamă

Plante care țin căpușele la distanță: sunt aliați de nădejde

Cum vara și-a intrat în drepturi și temperaturile au început să crească în termometre, fiecare vrea să petreacă cât mai mult timp în afara casei. Cu toate acestea, la ce plante care țin căpușele la distanță poți apela ca să te protejezi. Există o mulțime care te pot ajuta să rezolvi problema ușor, fără costuri prea mari de întreținere.

Publicat: 10 iulie 2021, 7:41

Căpușele pot provoca o mulțime de probleme organismului. Deși mușcătura nu este dureroasă, bolile pe care le pot transmite căpușele pot fi devastatoare. Aceste insecte pot provoca inflamație, mâncărime, neliniște și iritarea pielii, în cel mai fericit caz. Dacă lucrurile se complică se poate ajunge la anemie, tenie și infecții bacteriene. De asemenea, pot transmite viruși, inclusiv: febra africană, anaplasmoza, virusul Heartland, boala Lyme, febra Q, meningoencefalită, tularemie.

Plante care țin căpușele la distanță

Costul tratamentului pentru aceste afecțiuni provocate de căpușe este unul ridicat, dar mușcătura acestei insecte poate provoca și decesul. Soluția ca să scapi de ele nu este dată numai de produse chimice. Există și plante care resping căpușele și le țin la distanță.

Dacă ești interesată de câteva plante care țin căpușele la distanță, atunci acest articol este pentru tine. În cazul în care locuiești la casă, acestea pot fi plantate în curte sau în jurul casei, se întrețin foarte ușor și se adaptează foarte bine atât în exteriorul locuinței, cât și la interior.

Cum funcționează plantele care țin căpușele la distanță

Plantele sunt principala sursă de hrană pentru multe insecte. Cu toate acestea, ele și-au dezvoltat arme de auto-apărare împotriva acestor dăunători. Unele plante produc toxine sau uleiuri esențiale pentru a se proteja de insecte.

Reclamă

Uleiurile esențiale pe care le produc plantele au avantajul de a fi un insecticid natural care ține departe arahnidele, acarienii și insectele. Uleiurile esențiale pot fi un agent de respingere care perturbă metabolismul sau sistemul nervos al insectei. Unele plante au proprietăți antimicrobiene sau proprietăți antifungice pentru a se proteja. De asemenea, puteți găsi plante cu proprietăți antiparazitare.

Fă din plante un aliat de nădejde pentru protejarea proprietății și a organismului tău.

Rozmarinul

Reclamă

Pe lista plantelor care țin căpușele la distanță este rozmarinul. Acesta face parte din categoria plantelor foarte parfumate, care se adaptează ușor și la interior și la exterior. Este o plantă veșnic verde, care ține la distanță o mulțime de insecte. Te poate ajuta să scapi de muște și țânțari, dar este eficient și pentru căpușe și purici. Poți folosi uleiul din rozmarin pe haine pentru un strat de protecție.

Usturoiul

Majoritatea se gândește la usturoi ca la un ingredient pentru mâncare. Mirosul lui este incofundabil și nu e de mirare că se află pe lista plantelor care țin căpușele la distanță. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești cățeii de usturoi și să-i răspândești în perimetrul care te interesează pe tine.

Gălbenele

Gălbenelele sunt îndrăgite pentru culorile lor frumoase și pentru că sunt ușor de întreținut. Acestea se numără printre preferatele pasionaților de grădinărit de la începători până la avansați. Au un parfum subtil și țin la distanță căpușele, puricii, gândacii sau păduchii. Nu e nevoie să le faci nimic pentru a se transforma în inamicii dăunătorilor. Se adaptează ușor în orice fel de mediu, nu ocupă mult spațiu, dar sunt plăcute vizual.

Mușcatele

Mușcatele intră și ele pe lista plantelor care țin căpușele la distanță și sunt foarte eficiente. Mușcata conține o mulțime de uleiuri esențiale care o transformă într-un repelent de temut pentru dăunători precum căpușele. Poate avea consecințe negative pentru sistemul lor senzorial sau pentru organele interne. Uleiurile obține din mușcate sunt puternice, dar sunt suficient de sigure pentru a se aplica direct pe pielea Poți dilua în apă aceste uleiuri pentru a crea un spray care să îți acopere pielea și hainele. Pulverizează-l înainte de a ieși din casă.

Crizantemele

Crizantemele sunt plante care resping căpușele. De obicei sunt plante pe care le vezi pe la mai toate balcoanele sau terasele pentru că sunt ușor de plantat și întreținut. Crizantemele conțin un compus chimic care apare în mod natural în această plantă și care oprește sistemul nervos al căpușelor. Aceste flori se dezvoltă foarte bine în ghivece în interior, în locuri însorite. Crizantemele sunt și pe lista plantelor care purifică aerul în locuință, deci beneficiile lor sunt nenumărate.

Lavanda

Lavanda este bine cunoscută pentru efectele sale sedative și este un ulei esențial popular pentru relaxare și somn. Cu toate acestea, lavanda este, de asemenea, o plantă care respinge căpușele și alte insecte. Are un parfum puternic și dulce, care poate mirosi prea tare în spații mici, dar este minunat în aer liber. Uleiul obținut din lavandă poate face mirosul mai puternic. De asemenea, este posibil să faceți un spray folosind ulei esențial de lavandă și apă.

Trandafirii

Trandafirii sunt plante care țin la distanță căpușele, dar funcționează împotriva lor numai atunci când trandafirii înfloresc. Când planta nu are flori, nu sunt la fel de eficiente. Cu toate acestea, trandafirii sunt foarte rezistenți odată ce prind rădăcini, iar tulpinile lor spinoase îi fac o țintă dificilă pentru orice prădător care i-ar putea ataca. Trandafirii au un miros foarte dulce, care persistă mult timp seara. Sunt eficienți și la respingerea țânțarilor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie lungă, neagră stă pe un tron de culoare neagră
Horoscop
Luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022. Cum sunt influențate zodiile
Începe iarna din punct de vedere astronomic și astrologic, iar luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022 este un semn că timp de o lună nativii vor fi mai retrași și dornici să...
2
Încărcător lăsat în priză
Timp liber
Cât consumă încărcătorul lăsat în priză. Câți bani dai în plus la factura lunară
Dacă vrei să știi cât consumă încărcătorul lăsat în priză și dacă un încărcător conectat folosește energie, răspunsul direct este „Da”. Cu toate acestea, se pare că nu trebuie să te îngrijorezi prea tare...
3
Rita Ora în timp ce prezintă un spectacol de modă
Divertisment
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața a participat la British Fashion Awards 2022
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața internațională a participat la British Fashion Awards 2022. Diva și-a făcut apariție într-o ținută care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta a fost încântată de toată...
4
Meghan și Harry se sărută pe blatul din bucătărie
Divertisment
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. A apărut primul trailer pentru noua serie documentară despre viața Ducilor de Sussex
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. Documentarul despre Ducii de Sussex spune atât povestea de dragoste dintre cei doi, dar și retragerea lor din Familia Regală. Tensiunile care au urmat...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022. Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022 spune că Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Comunicarea va decurge fără niciun fel de probleme în relația de cuplu. Pe zona intimității...
PARTENERI
×