Beneficiile ceaiului de mușețel pentru sănătate

Ceaiul de mușețel are beneficii nebănuite pentru sănătate. Această băutură miraculoasă poate să fie un aliat puternic în lupta cu simptomele insomniei sau cele ale anxietății. Află care sunt beneficiile ceaiului de mușețel pentru sănătate.

Publicat: 24 februarie 2021, 22:54 / Actualizat: 24 februarie 2021, 20:55
O ceașcă transparentă de ceai de mușețel pe o masă pe care sunt așezate flori de mușețel
Mușețelul conține substanțe chimice numite flavonoizi, un tip de nutrienți prezenți în multe plante, care joacă un rol semnificativ în efectele medicinale ale mușețelului / Shutterstock

În serile în care bei o ceașcă de ceai de mușețel după cină, s-ar putea să te simți mai relaxată și mai pregătită pentru culcare decât în ​​acele nopți în care nu o faci. Dar nu doar căldura lichidului este liniștitoare. Mușețelul are proprietăți care ajută la îmbunătățirea calității somnului și a dispoziției, susțin sănătatea oaselor și ameliorează durerea.

Eficiența ceaiurilor variază în funcție de cantitatea de mușețel. Ceaiurile mai puternice sunt, de asemenea, mai susceptibile să provoace reacții adverse în cazul persoanelor vulnerabile. Mușețelul conține substanțe chimice numite flavonoizi, un tip de nutrienți prezenți în multe plante, care joacă un rol semnificativ în efectele medicinale ale mușețelului.

Beneficiile ceaiului de mușețel pentru sănătate

Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul de mușețel este folosit ca supliment la alte tratamente, dar nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale obișnuite în cazul bolilor grave.

Îmbunătățește calitatea somnului

Ceaiul de mușețel este folosit de mult timp în tratarea insomniei. Asta pentru că mușețelul conține apigenină, adică un flavonoid. Flavonoizii sunt compuși chimici care dau plantelor culoarea specifică și sunt plini de antioxidanți, ajutând corpul în lupta cu toxinele. Profilul chimic al apigeninei este similar cu benzodiazepinele, medicamente anti-anxietate, potrivit Insider.

Susține sănătatea oaselor

Lisa Richards, consultant certificat în nutriție, susține că flavonoidele din mușețel ajută la repararea și creșterea oaselor. Această constatare poate avea un impact mai mare pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoză odată cu menopauza, deoarece estrogenul scade și masa osoasă se pierde. Un studiu din 2004 sugerează că organismul confundă mușețelul cu estrogenul, de aceea mușețelul are capacitatea de a stimula celulele care construiesc oasele. 

Ameliorează durerile menstruale

Dismenoreea sau durerile menstruale pot afecta până la 93 % dintre femei pe tot parcursul vieții. Monica Auslander Moreno, nutriționist, este de părere că băuturile calde și liniștitoare pot calma durerea. Mușețelul este alegerea potrivită, pentru că la fel ca și menta, are proprietăți care ameliorează spasmele musculare.

 Un studiu din 2010 a demonstrat că ceaiul de mușețel poate fi consumat preventiv pentru tratarea dismenoreei. Rezultatele studiului arată că femeile care au băut ceai de două ori pe zi timp de o săptămână înainte de apariția menstruației, s-au bucurat de ameliorarea durerilor și anxietății.

Reduce anxietatea

Prin îmbunătățirea somnului, relaxarea mușchilor, reducerea tensiunii arteriale și inducerea unei stări de relaxare, ceaiul de mușețel poate reduce simptomele de anxietate, precum insomnia și iritabilitatea.  În cadrul unui studiu, participanți cu tulburări de anxietate au luat doze de 500 mg de mușețel de calitate farmaceutică de 3 ori pe zi. Cercetătorii au descoperit că mușețelul a redus stările de nervozitate, depresie, ritm cardiac crescut, probleme gastro-intestinale și insomnie.

Încetinește și previne osteoporoza

Osteoporoza reprezintă pierderea progresivă a densității osoase. Această pierdere crește riscul de rupere a oaselor. Deși oricine poate dezvolta osteoporoză, afecțiunea este frecventă în rândul femeilor aflate în perioada de post-menopauză.

Un studiu din 2004 a constatat că ceaiul de mușețel ar putea avea efecte anti-estrogenice. De asemenea, contribuie la promovarea densității osoase. Autorii studiului avertizează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dovedi acest beneficiu aparent.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Pilar Rubio și Sergio Ramos, împreună, la ședința foto, de dinaintea nunții, în Sevilla, în 2019
Divertisment
Pilar Rubio a publicat o imagine sexy pe Instagram. Cum s-a pozat soția lui Sergio Ramos
Pilar Rubio a publicat o imagine sexy pe Instagram. Soția lui Sergio Ramos a fost la o ședință foto și le-a oferit fanilor imagini din culise. Imaginea în carea apare fără haine a fost...
3
Portret al actriței Megan Fox care poartă un sacou roșu și privește într-o parte la premiera filmului This Is 40 de la Hollywood în anul 2012
Divertisment
Megan Fox a purtat o bluză transparentă din plasă. Cum a fost fotografiată pe străzile din Los Angeles
Actrița în vârstă de doar 35 de ani nu se teme să-și pună în evidență trupul superb. Aceasta a fost fotografiată pe străzile din Los Angeles într-un mod cu totul inedit. Megan Fox a...
4
Angelina Jolie, la masă, la Critics' Choice Awards, în 2018, în timp ce ascultă un discurs
Divertisment
Angelina Jolie are un tatuaj nou. Semnificația desenului permanent după ce Brad Pitt a câștigat custodia copiilor
Angelina Jolie a fost văzută din nou în New York, în timp ce se bucură de o călătorie prelungită pe Coasta de Est. Actrița a fost fotografiată în vizită la muzee, a mers la...
5
Alex Rodriguez s-a fotografiat recent alături de fosta sa soție
Divertisment
Femeia alături de care Alex Rodriguez s-a fotografiat, după despărțirea de Jennifer Lopez
Femeia alături de care Alex Rodriguez s-a fotografiat, după despărțirea de Jennifer Lopez. Fosta lui logodnică, Jennifer Lopez s-a reîmpăcat cu Ben Affleck, la aproape 20 de ani de la despărțire. Alex Rodriguez a...
PARTENERI
×