Reclamă

Dieta zilnică poate atrage țânțarii. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse pentru a-i ține la distanță

Specialiștii sunt de părere că dieta zilnică poate atrage țânțarii. Chiar dacă toamna a fost mai punctuală decât în alți ani, aceste insecte supărătoare nu au dispărut definitiv. Țânțarii fac nopțile de vară și cele de toamnă să devină insuportabile.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 6 septembrie 2022, 7:55 / Actualizat: 23 iunie 2023, 10:09
O mână mușcată de țânțari pentru a ilustra faptul că dieta zilnică poate influența apariia acestora în jurul corpului
Specialiștii sunt de părere că dieta zilnică poate atrage țânțarii. Chiar dacă toamna a fost mai punctuală decât în alți ani, aceste insecte supărătoare nu au dispărut definitiv / Shutterstock

Dacă îți dorești să scapi de țânțari se pare că trebuie să ții seama de alimentele pe care le incluzi în alimentația ta zilnică. Mușcăturile de țânțari sunt supărătoare și cauzează, de cele mai multe ori, mâncărimi care dispar cu timpul. Totuși, unii țânțari pot fi mult mai periculoși. Aceștia pot transmite prin mușcătura lor boli precum malaria, febra galbenă și multe altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta zilnică poate atrage țânțarii

Organizația Mondială a Sănătății spune că jumătate din populația lumii este expusă riscului de a contracta malarie din cauza mușcăturilor de țânțari. Schimbările climatice aduc cu sine amenințarea pe care țânțarii o reprezintă pentru populație prin transmiterea bolilor care sunt tot mai răspândite.

Pe lângă culoarea hainelor, temperatura corpului, mirosurile individuale și respirația, pielea determină de multe ori dacă o persoană va fi mușcată de un țânțar. Specialiștii spun că alimentația are un impact direct asupra mirosurilor corporale.

Ceea ce consumi îți poate afecta direct respirația și microbiomul pielii. Un studiu recent a sugerat faptul că alcoolul poate crește compușii organici volatili din corp, compuși care atrag țânțarii. Cercetătorii au invitat mai multe persoane la studiu și au măsurat biomarkerii înainte și după ce respondenții au consumat alcool.

S-a descoperit că procentul de țânțari care aterizează pe indivizii care consumă alcool este mai crescut decât pe cei care nu au consumat băuturi alcoolice.

Reclamă

Un alt studiu spune că oamenii trebuie să fie atenți la cofeină. Se pare că aceasta, alături de băuturile aromate, crește temperatura corpului, iar țânțarii sunt, de regulă, atrași de corpurile mai calde. Mai sunt necesare studii în acest sens, însă specialiștii spun că ar trebui lua în calcul și acest aspect.

Plante medicinale care țin la distanță țânțarii

Nu doar dieta zilnică poate atrage țânțarii. Specialiștii spun că este important să-ți păstrezi pielea curată, să ai o dietă echilibrată și să eviți consumul în exces de alcool sau cofeină. Totodată, dacă vrei să scapi de țânțari poți apela cu încredere la plantele medicinale.

Reclamă

Se pare că lavanda este prima pe lista de soluții. Mirosul de lavandă este insuportabil pentru țânțari, astfel lavanda poate fi aliatul tău de încredere. Lavanda conține linalool, care produce mirosul specific puternic pe care țânțarii nu-l pot suporta.

Uleiul esențial de lavandă sau planta de lavandă va fi exact ceea ce ai nevoie împotriva țânțarilor. Dacă te confrunți în general cu probleme din cauza gândacilor în bucătărie, uite aici o listă cu plante care vor ține dăunătorii la distanță. Specialiștii te sfătuiesc să cultivi lavandă într-un ghiveci sau să o achiziționezi și să o ai în preajmă pentru a ține țânțarii departe.

De-a lungul timpului lavanda a fost folosită ca remediu natural pentru o mulțime de probleme. Lavanda este renumită și pentru faptul că induce cu ușurință o stare de relaxare. Florile de lavandă vor fi aliatul tău de nădejde împotriva acestor dăunători.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×