Reclamă

Dieta zilnică poate atrage țânțarii. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse pentru a-i ține la distanță

Specialiștii sunt de părere că dieta zilnică poate atrage țânțarii. Chiar dacă toamna a fost mai punctuală decât în alți ani, aceste insecte supărătoare nu au dispărut definitiv. Țânțarii fac nopțile de vară și cele de toamnă să devină insuportabile.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 6 septembrie 2022, 7:55 / Actualizat: 23 iunie 2023, 10:09

Dacă îți dorești să scapi de țânțari se pare că trebuie să ții seama de alimentele pe care le incluzi în alimentația ta zilnică. Mușcăturile de țânțari sunt supărătoare și cauzează, de cele mai multe ori, mâncărimi care dispar cu timpul. Totuși, unii țânțari pot fi mult mai periculoși. Aceștia pot transmite prin mușcătura lor boli precum malaria, febra galbenă și multe altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta zilnică poate atrage țânțarii

Organizația Mondială a Sănătății spune că jumătate din populația lumii este expusă riscului de a contracta malarie din cauza mușcăturilor de țânțari. Schimbările climatice aduc cu sine amenințarea pe care țânțarii o reprezintă pentru populație prin transmiterea bolilor care sunt tot mai răspândite.

Pe lângă culoarea hainelor, temperatura corpului, mirosurile individuale și respirația, pielea determină de multe ori dacă o persoană va fi mușcată de un țânțar. Specialiștii spun că alimentația are un impact direct asupra mirosurilor corporale.

Ceea ce consumi îți poate afecta direct respirația și microbiomul pielii. Un studiu recent a sugerat faptul că alcoolul poate crește compușii organici volatili din corp, compuși care atrag țânțarii. Cercetătorii au invitat mai multe persoane la studiu și au măsurat biomarkerii înainte și după ce respondenții au consumat alcool.

S-a descoperit că procentul de țânțari care aterizează pe indivizii care consumă alcool este mai crescut decât pe cei care nu au consumat băuturi alcoolice.

Reclamă

Un alt studiu spune că oamenii trebuie să fie atenți la cofeină. Se pare că aceasta, alături de băuturile aromate, crește temperatura corpului, iar țânțarii sunt, de regulă, atrași de corpurile mai calde. Mai sunt necesare studii în acest sens, însă specialiștii spun că ar trebui lua în calcul și acest aspect.

Plante medicinale care țin la distanță țânțarii

Nu doar dieta zilnică poate atrage țânțarii. Specialiștii spun că este important să-ți păstrezi pielea curată, să ai o dietă echilibrată și să eviți consumul în exces de alcool sau cofeină. Totodată, dacă vrei să scapi de țânțari poți apela cu încredere la plantele medicinale.

Reclamă

Se pare că lavanda este prima pe lista de soluții. Mirosul de lavandă este insuportabil pentru țânțari, astfel lavanda poate fi aliatul tău de încredere. Lavanda conține linalool, care produce mirosul specific puternic pe care țânțarii nu-l pot suporta.

Uleiul esențial de lavandă sau planta de lavandă va fi exact ceea ce ai nevoie împotriva țânțarilor. Dacă te confrunți în general cu probleme din cauza gândacilor în bucătărie, uite aici o listă cu plante care vor ține dăunătorii la distanță. Specialiștii te sfătuiesc să cultivi lavandă într-un ghiveci sau să o achiziționezi și să o ai în preajmă pentru a ține țânțarii departe.

De-a lungul timpului lavanda a fost folosită ca remediu natural pentru o mulțime de probleme. Lavanda este renumită și pentru faptul că induce cu ușurință o stare de relaxare. Florile de lavandă vor fi aliatul tău de nădejde împotriva acestor dăunători.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×