Boabele de soia conțin antioxidanți și fitonutrienți care sunt legați de prevenirea diverselor boli. Boabele de soia sunt compuse în principal din proteine, dar conțin cantități importante și de carbohidrați și grăsimi. Pentru 100 de grame de boabe de soia vei avea 172 de calorii, 63 % apă, 18.2 grame de proteine, 8.4 grame de carbohidrați și 9 grame de grăsime, scrie publicația Healthline.com.
Efectele benefice ale consumului de soia
Soia se numără printr cele mai bogate surse de proteine pe bază de plante. Conținutul de proteine al boabelor de soia este mult mai ridicat ca al oricărei alte plante. Deși calitatea proteinelor nu este la fel ca cea care provine de la animale, proteina din soia poate fi utilă pentru organismul tău. Principalele tipuri de proteine din boabele de soia sunt glicinina și conglicinina, care reprezintă și 80 % din conținutul total de proteine.
Totuși, specialiștii spun că aceste proteine pot declanșa reacții alergice la unii oameni, prin urmare trebuie consumată cu mare atenție. Studiile spun că proteinele din soia sunt asociate și cu o scădere modestă a colesterolului. Hai să aflăm mai multe despre toate beneficiile boabelor de soia.
Ar putea ajuta la pierderea în greutate
Așa cum am menționat anterior, soia este o sursă excelentă de proteine. Proteinele ajută la repararea și construirea masei musculare. Masa musculară este activă din punct de vedere al sistemului metabolic, astfel cu cât mai multă masă musculară, cu atât vei arde mai multe calorii mai ușor.
Proteinele sunt, de asemenea, sățioase. Astfel vei avea senzația de sațietate pentru mai mult timp și vei consuma mai puține alimente. Soia joacă un rol pozitiv și asupra rezistenței la insulină. Multe studii spun că soia ajută la reglarea și menținerea greutății pe termen lung.
Un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Medicale, care a analizat impactul consumului de soia asupra persoanelor obeze, a constata că proteinele din soia ajută la reducerea greutății corporale. Uite aici o listă cu alte surse de proteină vegetală.