Reclamă

Efectele benefice ale consumului de soia. De ce este recomandată de specialiști

Boabele de soia sunt un tip de leguminoase originare din Asia de Est. Soia stă la baza celor mai multe diete asiatice, iar în prezent se bucură de tot mai multă popularitate. În Asia, boabele de soia sunt deseori consumate întregi, însă în țările occidentale sunt mai frecvente produsele care au la bază soia, precum tofu, laptele de soia, sosul sau uleiul de soia. Hai să descoperim împreună care sunt efectele benefice ale consumului de soia asupra organismului.

Publicat: 4 septembrie 2022, 6:43 / Actualizat: 4 septembrie 2022, 9:30

Boabele de soia conțin antioxidanți și fitonutrienți care sunt legați de prevenirea diverselor boli. Boabele de soia sunt compuse în principal din proteine, dar conțin cantități importante și de carbohidrați și grăsimi. Pentru 100 de grame de boabe de soia vei avea 172 de calorii, 63 % apă, 18.2 grame de proteine, 8.4 grame de carbohidrați și 9 grame de grăsime, scrie publicația Healthline.com. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Efectele benefice ale consumului de soia

Soia se numără printr cele mai bogate surse de proteine pe bază de plante. Conținutul de proteine al boabelor de soia este mult mai ridicat ca al oricărei alte plante. Deși calitatea proteinelor nu este la fel ca cea care provine de la animale, proteina din soia poate fi utilă pentru organismul tău. Principalele tipuri de proteine din boabele de soia sunt glicinina și conglicinina, care reprezintă și 80 % din conținutul total de proteine.

Totuși, specialiștii spun că aceste proteine pot declanșa reacții alergice la unii oameni, prin urmare trebuie consumată cu mare atenție. Studiile spun că proteinele din soia sunt asociate și cu o scădere modestă a colesterolului. Hai să aflăm mai multe despre toate beneficiile boabelor de soia.

Ar putea ajuta la pierderea în greutate

Așa cum am menționat anterior, soia este o sursă excelentă de proteine. Proteinele ajută la repararea și construirea masei musculare. Masa musculară este activă din punct de vedere al sistemului metabolic, astfel cu cât mai multă masă musculară, cu atât vei arde mai multe calorii mai ușor.

Reclamă

Proteinele sunt, de asemenea, sățioase. Astfel vei avea senzația de sațietate pentru mai mult timp și vei consuma mai puține alimente. Soia joacă un rol pozitiv și asupra rezistenței la insulină. Multe studii spun că soia ajută la reglarea și menținerea greutății pe termen lung.

Un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Medicale, care a analizat impactul consumului de soia asupra persoanelor obeze, a constata că proteinele din soia ajută la reducerea greutății corporale. Uite aici o listă cu alte surse de proteină vegetală.

Ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii

Reclamă

Printre efectele benefice ale consumului de soia se numără și prevenirea bolilor de inimă. Studiile au arătat că soia poate ajuta la reducerea colesterolului și implicit la reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

Se pare că proteina din soia  ajută la reducerea lipoproteinelor cu densitate joasă, sau așa numitul colesterol rău. Astfel, consumul de soia a ajuns să fie asociat cu prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățirea sănătății acesteia.

Ar putea ajuta la sănătatea sistemului osos

Pe măsură ce înaintezi în vârstă vei observa că îți va crește riscul de osteoporoză. Mai bine de jumătate din adulții de peste 50 de ani din America sunt expuși riscului de osteoporoză din cauza densității osoase scăzute. Consumul de soia ar putea ajuta la prevenirea fracturilor, spun specialiștii.

Izoflavonele din alimentele din soia sunt legate de îmbunătățirea densității minerale osoase și de prevenirea pierderii densității osoase.  Izoflavonele sunt un tip de fitoestrogen, un compus derivat din plante care se găsește în special în boabele de soia.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copac plin cu bani
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
3
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
4
Julie Andrews într-un sacou alb în timp ce intră într-o mașină
Divertisment
Transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe stradă la 88 de ani
Aceasta este transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe vedeta în vârstă de 88 de ani. Actrița a ieșit la plimbare și s-a bucurat de...
5
Sofia Vergara și Joe Manganiello în timp ce pozează împreună la un eveniment
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI
×