Reclamă

De câte ori trebuie să faci duș pe săptămână. Ce spun specialiștii

Un duș înainte de culcare poate fi una dintre cele mai bune modalități de relaxare după o zi lungă, mai ales vara când temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. Dar uneori, din cauza oboselii acumulate peste zi, poate nu ai chef să te speli. Cu siguranță și tu te-ai întrebat de câte ori trebuie să faci duș pe săptămână.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 9 iulie 2024, 7:19

Ai mai jos sfaturile dermatologilor cu privire la cât de des trebuie să faci duș, ce se întâmplă dacă nu faci duș în fiecare zi și cum să știi când trebuie să te speli.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori trebuie să faci duș pe săptămână

Fiecare are nevoi diferite, dar nu trebuie să stai mai mult de câteva zile fără o spălare. Frecvența dușurilor depinde de mulți factori diferiți, care variază de la persoană la persoană. Printre aceștia se numără producția de ulei a pielii, transpirația și nivelul de activitate, expunerea la bacterii, afecțiunile de bază ale pielii. În general, este recomandat dușul zilnic, sau de cel puțin 2 până la 3 ori pe săptămână, spune medicul dermatolog Rachel Nazarian.

„Deși importanța igienei personale nu poate fi subestimată, pielea fiecăruia este diferită”, spune medicul dermatolog în cosmetică Michele Green. „În funcție de anotimp, piele și preferințe, frecvența dușurilor săptămânale poate varia pe parcursul anului.”

Potrivit lui Nazarian, există câteva semne care indică că este timpul să faci duș. „Mirosul corporal și apariția afecțiunilor cum ar fi dermatita seboreică, sunt semne că nivelul bacteriilor și uleiul/transpirației sunt în creștere și trebuie curățate de piele mai des”, spune Nazarian.

„Pentru persoanele care fac duș mult mai rar decât este necesar, pielea poate deveni mai întunecată și mai groasă pe măsură ce celulele moarte ale pielii și murdăria se acumulează.”

Reclamă

Nu sta mai mult de câteva zile fără a face duș. Pentru unii oameni, frecvența ideală este o dată la două zile. Pentru alții, dermatologii recomandă să facă duș în fiecare zi. Fă duș zilnic dacă ai oricare dintre semnele de mai sus.

Cine ar trebui să facă duș în fiecare zi

În timp ce Nazarian spune că e în regulă să faci duș la două zile, există persoane care trebuie să facă duș în fiecare zi.

Reclamă

Chiar dacă nu intri cu tot corpul în apă, asta nu înseamnă că anumite părți nu trebuie igienizate zilnic. Fața, axilele și zonele intime, mai ales când transpiri abundent, trebuie curățate.

„Cei care se antrenează în mod constant ar trebui probabil să facă duș după aceea, ceea ce, dacă este făcut corect, nu este dăunător pielii”, adaugă dermatologul Lisa Chipps.

Când vrei să-ți cureți fața, apa caldă și un demachiant delicat va curăța foarte bine.

În ceea ce privește axilele, în funcție de tipul de deodorant pe care îl utilizezi, poate fi necesar să te speli mai des cu apă și săpun.

Dacă ai probleme cu pielea sau ai pielea sensibilă, cel mai probabil vei avea nevoie de un duș rapid zilnic. În afară de miros, trebuie să acorzi atenție acneeei și iritațiilor.

Pentru a ameliora orice erupții ale pielii, ar trebui să faci duș mai des decât alte persoane deoarece „produsele pentru acnee și dermatită seboreică funcționează mai eficient atunci când sunt utilizate zilnic pentru a reduce erupțiile”, mai spune Nazarian.

Cât de des ar trebui să faci duș vara

Probabil vara petreci mai mult timp în aer liber și probabil că ești mai activă decât de obicei. De regulă, în sezonul cald, oamenii tind să facă duș mai des decât este necesar.

Majoritatea oamenilor fac duș în fiecare zi. Adevărul este că e mai mult decât trebuie, cel puțin din motive sanitare. Potrivit Dr. C. Brandon Mitchell pentru Time Magazine, „Cred că majoritatea oamenilor fac baie în exces”. El continuă explicând că un număr prea mare de spălări îți poate usca pielea. Dușurile repetate pot strica protecția naturală a corpului și pot distruge echilibrul bacteriilor bune.

Acestea fiind spuse, dermatologii spun că probabil ar trebui să mărești numărul de dușuri în lunile de vară. E foarte important să ții cont de mediul tău, nivelul de activitate și cunoașterea corpului.

În mediile umede poți aduna mai multă murdărie decât în mediile uscate și ar trebui să faci dușuri mai dese. În plus, un nivel de activitate crescut înseamnă, de asemenea, că este posibil să ai nevoie să te speli cu mai multă regularitate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală pe un fundal auriu
Horoscop
Nativii care își găsesc adevărata fericire pe 5 septembrie 2024. Sunt pregătiți să se bucure de viață
Nativii care își găsesc adevărata fericire pe 5 septembrie 2024 sunt mai pregătiți decât oricând să se bucure de viață și să-și urmeze propria cale pentru a obține împlinirea sufletească care i-a cam ocolit...
2
Fată fericită stă pe o canapea cu un laptop în brațe pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
4 zodii care sunt favoritele astrelor până pe 22 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Venus în Balanță deschide oportunități pentru optimism și romantism. 4 zodii care sunt favoritele astrelor până pe 22 septembrie 2024 își vor duce planurile la bun sfârșit. Deși nativii vor profita de aceste schimbări...
3
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
4
Georgina Rodriguez în costum de baie alături de Cristiano Ronaldo pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată. Presa susține că acesta ar fi dat de înțeles că s-a căsătorit în...
5
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
PARTENERI
×