Reclamă

Cât de des e recomandat să faci duș. Sfaturi utile pentru o igienă corectă

Te-ai întrebat vreodată cât de des e recomandat să faci duș? Deși dușul zilnic este considerat unanim o necesitate, intervalul ideal la care e indicat să faci duș diferă la fiecare persoană. Nu există o regulă universal valabilă, ci implică factori obiectivi și subiectivi. Dușul este atât o necesitate practică, dar și un răsfăț, contribuind la starea de bine și echilibru mental.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 31 ianuarie 2024, 6:29

Ca parte a rutinei de îngrijire, dușul este esențial pentru menținerea sănătății și a igienei personale. Dușul ajută să la menținerea corpului curat prin evitarea infecțiilor bacteriene și fungice care se pot dezvolta pe piele. Favorizează, de asemenea, psihicul în mod pozitiv. Totuși, frecvența unui duș poate fi un subiect deschis. Are legătură cu activitatea zilnică, cu profesia, cu starea de sănătate și desigur, cu stilul de viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de des e recomandat să faci duș

Dacă te antrenezi des sau faci exercițiu fizic regulat, precum și dacă ai o meserie care implică efort fizic, dușul zilnic e necesar. Astfel vei putea elimina bacteriile și transpirația. În egală măsură, celor care lucrează în medii toxice sau alergene le este recomandat dușul zilnic.

Persoanele mai puțin active sau care lucrează de acasă pot avea nevoie de duș de 3-4 ori pe săptămână, potrivit Health.com.

A face duș prea frecvent poate dăuna pielii

Pentru alte persoane, dușul este echivalent cu starea de bine și relaxarea mentală. De aceea îl transformă într-un adevărat ritual, o adevărată experiență spa.

Reclamă

A face dușuri prea des sau prea lungi implică un anumit risc, avertizează dermatologii. Astfel, microbiomul pielii poate fi afectat. Pot apărea iritațiile și uscăciunea pielii. A sta prea mult la duș poate crește riscul de piele uscată sau iritată, și chiar apariția ezemelor, explică dermatologul Mamina Turegano.

Dacă faci duș cel puțin de două ori pe zi, riscul de a te expune eczemelor sau ca pielea ta să se usuce în timp este destul de ridicat, completează experta. Pe de altă parte, dacă ai pielea grasă, dușul zilnic îți este benefic, căci echilibrează pH-ul pielii.

Dacă te confrunți cu anumite afecțiuni ale pielii ca psoriazis sau eczemă, este esențial să ceri recomandarea unui medic dermatolog pentru a stabili intervalul optim de duș.  

Reclamă

Nu prea fierbinte, nici prea lung

În ceea ce privește temperatura sau durata dușului, ideal ar fi să te speli cu apă călduță, iar dușul să dureze maxim 15 minute. Cu cât dușul e mai lung și mai fierbinte, cu atât uleiurile naturale și hidratarea pielii sunt îndepărtate de la suprafața ei. De aceea, există riscul ca pielea să devină roșie și cu mâncărimi.

Desigur, dacă nu ai pielea uscată sau sensibilă și nu ai afecțiuni dermatologice, te poți răsfăța ocazional cu un duș lung, fierbinte. Însă trebuie să te asiguri că ai produsele de duș potrivite.

Dematologul Marisa Garshick recomandă evitarea săpunurilor prea dure care conțin surfactanți. Precum și scruburile abrazive sau gelurile de duș foarte parfumate, care pot dezechilibra bariera protectoare a pielii. De preferat sunt gelurile sau spumele de duș care nu afectează uleiurile naturale ale pielii.

Rutina de după duș este la rândul ei importantă. Șterge pielea delicat cu prosopul, apoi aplică o loțiune de corp.

Părul poate fi afectat de dușul prea des sau prea rar

La rândul lui, părul spălat prea dus sau un timp îndelungat poate avea de suferit, mai ales la nivelul sănătății scalpului. Același lucru este valabil și dacă faci duș prea rar.

Dacă ai mătreață sau păr gras, sau dacă ai tendința de rărire a părului, dermatologii recomandă spălatul zilnic sau chiar la două zile. Dacă suferi de mătreață sau dermatită seboreică, părul ar trebui spălat cel puțin o dată pe săptămână, relatează Timelesslife.

Așadar, regula cea mai importantă când vine vorba de frecvența și metoda de a face duș este să observi ce ți se potrivește cel mai bine. Verifică pe pielea ta și pe părul tău, căci acestea știu cel mai bine care le sunt nevoile și preferințele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×