Nu speli în mod regulat lenjeria de pat
O persoană obișnuită petrece mai mult de opt ore pe zi întinsă pe saltea. Acest lucru o transformă într-o zonă cu risc crescut de infecție dacă nu este îngrijită corespunzător. În mod normal, un om elimină 500 de milioane de celule ale pielii pe zi, dintre care multe se desprind în timp ce dormi.
De asemenea, aproximativ 1,5 milioane de acarieni de praf din casă se instalează în patul tău în fiecare noapte. Ei își lasă urmele sub formă de urme pe gât, față și brațe, care pot cauza probleme de respirație.
Acarienii de praf, celulele moarte ale pielii, transpirația și saliva din cearșaf și fața de pernă pot transforma patul într-o cutie în care cresc germenii.
De exemplu, Amerisleep, o companie de saltele a comandat un studiu care a dezvăluit că lenjeria de pat lăsată neschimbată chiar și o săptămână a avut cu 24.631 de bacterii mai multe decât clanța unei uși de baie, iar fețele de pernă lăsate nespălate timp de o săptămână au adăpostit de 17.000 de ori mai multe bacterii ca un scaun de toaletă.
Indiferent cât de curată ești ca persoană, cearșafurile tale sunt pline de tot felul de germeni și resturi. Acești alergeni intră în organism prin nas, gură, piele sau ochi. Acest lucru poate duce la alergii și infecții, inclusiv un nas înfundat, inflamarea căilor respiratorii și mâncărime.
În cel mai rău caz, lenjeriile de pat nespălate vor duce la o infecție cu stafilococ.
Spălă mereu lenjeria de pat cu apă caldă. După aceea, pune lenjeria în uscător. Căldura uscătorului poate ucide unii microbi care supraviețuiesc spălării. Folosește și un agent de distrugere a germenilor, cum ar fi înălbitorul, pe cearșafuri. Află de aici cât de des trebuie să speli lenjeria de pat.
Nu îți speli sutienele sau lenjeria în mod regulat
Cât de des trebuie să speli sutienele și lenjeria intimă? Deși nu există o știință exactă pentru această întrebare, un dermatolog de la Cleveland Clinic spune că ar trebui să le speli după fiecare două sau trei purtări.
De asemenea, Mary Begovic Johnson, manager senior de comunicare științifică la Procter & Gamble, a spus într-un interviu că nu ar trebui să porți același sutien de mai mult de trei până la cinci ori la rând.
Motivul este că corpul tău eliberează transpirație, murdărie, sebum, bacterii. Deci, este un obicei prost să porți același sutien sau pantaloni zile întregi fără a le spăla. Acest lucru poate duce la pete și mirosuri persistente, precum și la iritații ale pielii, erupții cutanate sau infecții locale.
Lenjeria intimă transpirată este una dintre cele mai frecvente cauze ale acneei corporale.
Împrumutarea periuței de dinți, a aparatului de ras sau a periei de păr
Produsele tale de îngrijire personală sunt un exemplu perfect de lucruri care nu sunt pentru a fi împărțite. Obiceiurile proaste de igienă orală sunt destul de rele. Cu siguranță ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca bacteriile din gura altcuiva să o infectează pe a ta.
Și răspândirea infecțiilor și a bolilor la scară masivă este ceea ce se poate întâmpla atunci când folosești periuța de dinți, aparatul de ras sau peria de păr a altcuiva. Diferite tipuri de bacterii se află în gură. Unul dintre ele este streptococul mutans.
Când această bacterie digeră zaharurile din gură, creează un acid suficient de puternic pentru a-ți eroda smalțul cauzând carii.
Dacă îți împarți periuța de dinți, ai putea să împarți și sângele și saliva. Acest lucru te expune și la viruși transmiși prin sânge, cum ar fi herpesul și hepatita.
Nici împrumutarea aparatelor de ras nu este recomandată. Nu numai că răspândește infecții ale pielii, cum ar fi stafilococul, dar poate transmite viruși precum hepatita și HIV-ul. Împrumutarea periilor de păr te poate expune riscului de apariție a păduchilor și a erupțiilor cutanate.
Mersul desculț într-o toaletă publică
Toaletele publice sunt o parte necesară a vieții, cu excepția cazului în care ești o persoană care nu părăsește niciodată casa. Dar mersul desculț într-o baie sau toaletă publică este un obicei prost și nu este bun pentru igiena ta.
Transpirația, părul și urina care se adună pe podea pot genera bacterii, ciuperci și mucegai. Poți culege cu ușurință pecingine, picior de atlet, ciuperca unghiilor și alte boli, mergând acolo desculț.
Aceste boli sunt foarte greu de tratat. De exemplu, pecingine (o infecție fungică a pielii) poate fi tratată cu antifungice topice. Cu toate acestea, piciorul atletului e o afecțiune mult mai persistentă.
În cel mai rău caz, piciorul unui atlet poate provoca o infecție secundară care duce la febră și complicații ale sistemului limfatic.
Așadar, când ai nevoie să folosești o toaletă publică, trebuie să ai grijă să nu mergi fără șlapi sau încălțări, deoarece acolo crește riscul de a contracta infecții. Acest lucru se poate întâmpla cel mai des vara, atunci când mergi la plajă sau la piscină.
Igiena ta personală este importantă dacă vrei să fii sănătoasă. Expunerea la bacterii, ciuperci și alte microorganisme dăunătoare prin aceste obiceiuri proaste te poate face vulnerabilă la atacurile diverselor boli.