Severitatea acneei poate varia de la doar câteva puncte la suprafețe întinse. La fel ca și pe spate, acneea poate apărea pe față, gât și piept. Dacă acneea nu este tratată corespunzător, își pot face apariția punctele negre și cicatricile. Persoanele care sunt predispuse la acnee au glande producătoare de ulei sensibile în mod deosebit la unii hormoni.
Ce cauzează acneea de pe spate?
Suntem obișnuite să discutăm despre acneea facială, dar când vine vorba despre cea de pe spate, situația este diferită. Există o serie de motive pentru care ai putea suferi de această afecțiune, scrie Elle.
Acneea de spate este de obicei cauzată de acumularea de uleiuri și celule moarte ale pielii înăuntrul și în jurul porilor. Porii se pot înfunda și pot atrage bacteriile care se înmuțesc. Acest lucru produce un răspuns inflamator la nivelul pielii și provoacă pustule și umflături.
– Adwo Danso, dermatolog
Probabil ai observat că acneea începe să își facă apariția în jurul perioadei în care hormonii tăi se activează. „Debutul acneei pe spate începe predominant la pubertate și tinde să afecteze mai mult băieții și bărbații. Principalele zone sunt partea superioară și partea inferioară a spatelui și umerii”, potrivit expertizei doctorului Vanita Rattan.
Deoarece este influențată de hormoni, unele persoane ar putea fi mai predispuse la acnee decât altele. „Persoanele cu pielea uleioasă sau care suferă de tulburări hormonale precum sindromul ovarian polichistic sunt mai predispuse la acnee”, crede doctorul Danso.
Cum putem combate acneea de pe spate?
Gelurile de duș foarte cremoase și parfumate sunt cu siguranță plăcute pentru simțurile tale, dar dacă nu conțin ingrediente precum acid salicilic, acid glicolic și acid lactic, atunci s-ar putea să dăuneze acneei.
Acidul salicilic exfoliază stratul superficial al pielii și curăță porii de sebum și de pielea moartă. Acidul glicolic dizolvă stratul superior al celulelor moarte ale pielii pentru a preveni petele și estompa urmele roșii cauzate de acnee. Acidul lactic netezește pielea și previne apariția petelor, la fel ca acidul glicolic, însă acționează mai blând.