Reclamă

Lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol: beneficii și mod de administrare

Iată principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol, dacă vrei să începi un tratament în curând. Retinolul este considerat Sfântul Graal al ingredientelor de îngrijire a pielii care te ajută să ai un ten curat și sănătos.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 22 septembrie 2024, 7:39

Retinolul este un derivat al vitaminei A care acționează împotriva liniilor fine, texturii neuniforme, petelor și acneei tenului. Este considerat de către specialiștii în frumusețe standardul de aur în repararea pielii deteriorate, îmbătrânite și predispuse la acnee. Iată cum îl poți introduce în rutina ta zilnică de îngrijire a feței.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol

Atât retinolul, cât și retinoizii sunt derivați ai vitaminei A, dar unii retinoizi sunt disponibili numai pe bază de prescripție medicală. Retinolul este foarte solubil și poate penetra pielea până în straturile cele mai profunde. Acesta are rolul de a accelera refacerea celulară și de a stimula producția de colagen.

Retinolul ajută pielea să elimine celulele moarte și stimulează apariția de celule noi. Se absoarbe ușor în piele, poate atenua vizibil liniile fine și poate uniformiza petele pigmentare. Tenul tău va fi radiant și sănătos.

Specialiștii în îngrijirea pielii te sfătuiesc, la fel ca în cazul utilizării oricărui produs nou, să efectuezi un test pe piele înainte să folosești retinolul pentru prima dată. Aplică pe gât o cantitate mică de produs și așteaptă 24 de ore să vezi dacă pe pielea ta apar sau nu efecte adverse. 

Printre principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre retinol este faptul că acționează prin creșterea rotației celulare. Aceasta elimină celulele moarte ale pielii și sebumul care blochează porii. Deoarece acțiunea lor aduce temporar pielea moartă și sebumul la suprafața pielii, pe ten pot apărea erupții.

Reclamă

Erupția poate dura până la o lună, iar ulterior vei vedea beneficiile utilizării tratamentului cu retinol sau retinoizi.

Ce este purgingul pielii

Simptomele erupției cauzate de utilizarea retinolului presupun apariția de puncte negre, puncte albe sau chiar piele uscată. Spre deosebire de o erupție obișnuită, petele care ies la suprafață în timpul tratamentului cu retinol vor fi uniforme.

Reclamă

Erupția petelor și imperfecțiunilor pe piele are loc de obicei în primele două-trei săptămâni de utilizare a produselor cu retinol. Practic, impuritățile și sebumul acumulate în timp în piele sunt aduse la suprafață simultan prin intermediul acțiunii produsului.

Un ciclu celular complet al pielii durează 28 de zile. Astfel, purgingul va începe să se remită odată ce ciclul este complet. În cazul în care erupțiile durează mai mult de șase săptămâni, este nevoie să mergi la un control dermatologic.

Oricât de frustrant ar fi, nu te îngrijora. Erupțiile sunt de fapt un semn că tratamentul cu retinol funcționează. „Înainte ca noile celule sănătoase ale pielii să poată ajunge la suprafață, excesul de sebum și celulele moarte ale pielii se ridică mai întâi la suprafață.”, spune medicul dermatolog Hadley King.

Cum să introduci produsele cu retinol în rutina de îngrijire a pielii

Fii consecventă cu rutina ta, până când erupțiile vor dispărea și pielea ta va fi netedă și fină. Este important să introduci retinolul progresiv în rutina ta de seară. Specialiștii recomandă să începi prin aplicarea unei cantități mici de produs. Ulterior, poți crește doza treptat pe măsură ce pielea ta se adaptează.

Pentru început, poți aplica produsul cu retinol o dată pe săptămână. După prima săptămână, poți crește frecvența la două-trei aplicări pentru următoarele 14 zile. Nu uita să folosești cremă hidratantă după ce aplici produse cu retinol. Aceasta te poate ajuta să calmezi iritația pielii și să o hidratezi în profunzime.

De asemenea, la fel de importantă este utilizarea cremei cu factor de protecție solară în timpul tratamentului cu retinol. Deoarece este un exfoliant, retinolul sensibilizează pielea. Acțiunea razelor UV poate determina apariția de pete hiperpigmentare pe tenul tău. Cea mai sigură metodă prin care poți scăpa de petele pigmentare este folosirea zilnică a unui produs cu SPF, cu un factor minim de protecție 30.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planta care „se roagă”, într-un ghiveci alb
Timp liber
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea
Ai auzit și tu de planta care „se roagă”? Află de ce este bine să o ai în casă și cum să ai grijă de ea. Frunzele cu model colorat ale acestei plante se...
2
Fată cu zâmbetul pe buze îmbrăcată elegant care ține în mână bani
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
3
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
PARTENERI
×