Produsele anti-aging sunt formulate cu retinol și peptide, ambele oferind rezultate uimitoare. Cu toate acestea, deși sunt extrem de populare, sunt puțini cei care știu diferența dintre ele.
Ce trebuie să știi despre peptide și retinol
Pielea noastră este compusă în mare parte din colagen. Colagenul este o proteină formată din lanțuri lungi de aminoacizi, care sunt elementele de bază ale proteinelor. Acesta menține pielea fermă, groasă, elastică și netedă. Pe măsură ce îmbătrânim, colagenul din piele se degradează, iar organismul nu îl înlocuiește complet, deoarece rata de producție încetinește și ea. Acest proces face ca pielea să devină mai subțire, mai uscată și să dezvolte riduri.
Din fericire, în zilele noastre există posibilitatea de a încetini acest proces doar prin aplicarea unor produse topice.
Peptide
Peptidele ajută pielea să producă mai mult colagen. Folosite în produsele cosmetice, peptidele stimulează producția de colagen. Acestea determină organismul să creadă că sunt colagen descompus, ceea ce îl face să genereze mai mult colagen. Un exemplu este Tripeptida-3.
Unele peptide acționează și ca antioxidanți, protejând pielea de daunele cauzate de soare, stres, fumat, poluare și procesul natural de îmbătrânire. De exemplu, palmitoyl tetrapeptide-7 reduce producția de interleukină, o substanță inflamatorie produsă de organism ca răspuns la deteriorarea pielii.
Retinoizii
„Retinoizi” este un termen general pentru derivatul vitaminei A. Cei mai cunoscuți sunt retinolul și tretinoina. Retinolul este prezent în multe seruri și creme, atât profesionale, cât și din supermarketuri. La fel ca peptidele, retinolul netezește ridurile și redă fermitatea pielii, însă oferă rezultate pe termen lung, nu un „efect rapid” precum peptidele.