Reclamă

Cele mai sigure și eficiente metode prin care poți scăpa de petele pigmentare

Află care sunt cele mai sigure și eficiente metode prin care poți scăpa de petele pigmentare. Hiperpigmentarea este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii feței. Cicatricile post-acneice se pot transforma în pete pigmentare persistente, care îți dau bătăi de cap.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 iulie 2024, 8:35

Petele hiperpigmentare mai sunt cunoscute ca pete solare sau pete cauzate de vârstă. Din fericire, există numeroase tratamente eficiente prin care poți scăpa de aceste pete, pentru a te bucura de un ten curat și luminos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai sigure metode prin care poți scăpa de petele pigmentare

Petele pigmentare apar din cauza unei supraproducții de melanină în straturile pielii. Melanina este pigmentul din piele care poate fi perturbat de stimuli precum inflamația sau expunerea la razele UV. Astfel, cu cât concentrația de melanină este mai mare, cu atât pielea va fi mai închisă la culoare.

Există două tipuri de pete hiperpigmentare: hiperpigmentarea post-inflamatorie și melasma. Prima dintre acestea apare pe ten în urma vindecării unor leziuni post-acneice sau a unor inflamații, care după vindecare determină pigmentarea. Melasma este reprezentată de petele mici, maro de pe față, prezente la nivelul obrajilor, bărbiei sau a frunții.

Potrivit specialiștilor, printre cele mai eficiente tratamente pentru petele pigmentare sunt peelingurile chimice și laserele pentru gestionarea tenului neuniform.

„Peelingurile chimice acționează prin exfolierea controlată a stratului superior al pielii. Tratamentele cu laser funcționează prin utilizarea energiei luminoase, căldura, pentru a ținti pigmentul din piele.”, a declarat medicul dermatolog Nkem Ugonabo.

Reclamă

Ingrediente care tratează petele pigmentare

Este extrem de important să alegi variantele de tratament potrivite pielii tale și stadiului în care se află petele pigmentare. Discută cu medicul dermatolog înainte de a lua o decizie, pentru a nu avea parte de efecte secundare nedorite.

De asemenea, dacă nu vrei să alegi una dintre variantele de tratement minim invazive, există o serie de ingrediente eficiente, care pot ajuta în tratarea petelor pigmentare.

Reclamă

Protecția solară

Produsele cu protecție solară sunt una dintre cele mai eficiente metode de tratare a petelor și ar trebui utilizate zilnic, pentru prevenirea daunelor UV și a inflamațiilor care pot agrava hiperpigmentarea. Dacă te confrunți deja cu pete hiperpigmentare, nu uita să aplici zilnic crema cu SPF, înainte de a te expune la soare.

Retinolul

Pe lista care conține cele mai sigure și eficiente metode să scapi de petele pigmentare se află și retinolul. Această substanță contribuie la reglarea rotației celulare și promovează exfolierea eficientă, ceea ce ajută la uniformizarea decolorării și la reducerea aspectului hiperpigmentării pielii.

De asemenea, produsele care conțin retinol susțin accelerarea procesului natural de reînnoire a pielii, ceea ce contribuie la reducerea petelor.

Vitamina C

Un alt ingredient benefic în estomparea petelor hiperpigmentare este vitamina C. Prin intermediul acțiunii sale, ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care este una dintre cauzele tonului neuniform al pielii. Vitamina C stimulează producția de colagen și oferă un aspect luminos tenului.

Acid Kojic

Medicii dermatologi recomandă utilizarea acidului Kojic pentru tratarea petelor întunecate, deoarece ajută la reducerea producției de melanină în piele și a hiperpigmentării.

Hidrochinona

Hidrochinona este un iluminator foarte puternic al pielii, care poate fi utilizat pentru perioade scurte de timp. Este recomandată aplicarea acestui ingredient exclusiv sub supravegherea unui medic dermatolog. Hidrochinona este un agent puternic care vine cu efecte secundare dacă îl utilizezi incorect.

De exemplu, dacă intră în contact cu pielea din jurul unei pete pigmentare, poate duce la un grad mai deschis de hipopigmentare a pielii.

Acid tranexamic

Acidul tranexamic este recomandat datorită proprietăților sale de minimizare a hiperpigmentării și a melasmei. Acest aminoacid afectează producția de melanină a pielii, tratează melasma și reduce petele pigmentare.

Acid glicolic

Dacă te confrunți cu pete pigmentare, poți introduce acidul glicolic în rutina ta de îngrijire a pielii. Acest acid contribuie la reducerea inflamației de la nivelul pielii și crește rata de reînnoire a pielii, permițând astfel organismului să vindece petele hiperpigmentare, spun experții de la Parade.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×