Reclamă

Ce este variola maimuței. Care sunt simptomele și cum se poate trata

Variola maimuței, o boală considerată a fi extrem de rară, a fost descoperită și la pacienții din Europa și Statele Unite ale Americii. Un pacient care s-a întors recent dintr-o călătorie în Canada a fost internat la un spital din Massachusetts. Mai multe cazuri au fost raportate și în Europa în țări precum Marea Britanie, Italia, Spania și Portugalia.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 21 mai 2022, 7:41

Boala nu este nouă, aceasta s-a identificat pentru prima dată la maimuțe, de acolo și numele. Variola maimuței se răspândește, de obicei, prin contact direct și este deseori întâlnită în Africa Centrală și de Vest. Motivul de îngrijorare a fost tocmai răspândirea în Europa și Statele Unite. Valul recent de cazuri a dus la îngrijorarea medicilor specialiști. Iată tot ce trebuie să știi despre variola maimuței și despre modul în care se manifestă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt principalele simptome pe care le poți identifica dacă ai variola maimuței

Variola maimuței este o boală virală, iar de obicei are o formă ușoară. Semnele principale caracteristice ale acesteia sunt erupția cutanată și febra. Virusul ar avea o perioadă de incubație ce se poate încadra într-o săptămână și 14 zile.

Simptomele sunt cele asemănătoare cu cele ale gripei. Inițial apare febra, mai apoi pot apărea frisoane, dureri de cap și o stare generală de oboseală. Ultimul simptom ține de inflamarea ganglionilor limfatici, cei care sunt responsabili cu lupta împotriva infecțiilor și bolilor.

Imediat după aceste simptome persoana poate să sufere o erupție răspândită pe întreg corpul și pe față. Variola maimuței poate apăra inclusiv pe palme și tălpi. Pustulele sunt de obicei pline cu un lichid și sunt înconjurate de cercuri roșii.

Pentru tratarea acestora nu există un tratament sau un vaccin specific. De regulă pustulele se usucă într-o perioadă de două-trei săptămâni. În prezent nu există medicamente specifice pentru tratare acestei boli.

Reclamă

În cazul în care crezi că prezentați simptome ale acestei boli este important să vă prezentați la medic pentru ca acesta să vă pună diagnosticul corect și să vă ajute cu medicamentele necesare pentru tratarea sa. Este important să ai un sistem imunitar puternic care să poată lupta cu acest virus. Iată o listă cu alimente care îți întăresc sistemul imunitar.

Cât de contagioasă este variola maimuței

Conform publicației Digi24.ro în prezent se cunosc două tulpini principale ale acestui virus. Tulpina Congo, care ar fi cea mai severă, are o rată de mortalitate mai ridicată, ajungând până la 10%. Cea de-a doua tulpină, Africa de Vest, are o rată a mortalității mult mai scăzută- de 1%.

Reclamă

Până în acest moment nu a fost identificat niciun caz în România. Din nefericire nu există un vaccin specific pentru această boală. Britanicii au oferit mai multor angajați sanitari și pacienților un vaccin simplu pentru variola obișnuită.

Virusul se răspândește în urma contactului apropiat cu persoana infectată. Infecția cu acest virus se mai poate transmite și prin fluid corporal sau prin contactul cu lenjeria contaminată. Transmiterea se mai poate face și prin inhalare. Crustele care se usucă pot transporta virusul, iar acestea se dezintegrează de multe ori sub formă de particule de praf.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, vaccinul împotriva variolei are o eficiență de aproximativ 85%.

Primul caz din Europa a apărut la începutul lunii mai în Marea Britanie. La acel moment călătorul infectat se întorsese dintr-o călătorie pe care a făcut-o în Nigeria. De la acel moment Portugalia a înregistrat peste 10 cazuri, Spania și Suedia au confirmat și ele cazuri cu persoane infectate cu variola maimuței. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×