Reclamă

Ce este variola maimuței. Care sunt simptomele și cum se poate trata

Variola maimuței, o boală considerată a fi extrem de rară, a fost descoperită și la pacienții din Europa și Statele Unite ale Americii. Un pacient care s-a întors recent dintr-o călătorie în Canada a fost internat la un spital din Massachusetts. Mai multe cazuri au fost raportate și în Europa în țări precum Marea Britanie, Italia, Spania și Portugalia.

Beatrice Ioana
Publicat: 21 mai 2022, 7:41

Boala nu este nouă, aceasta s-a identificat pentru prima dată la maimuțe, de acolo și numele. Variola maimuței se răspândește, de obicei, prin contact direct și este deseori întâlnită în Africa Centrală și de Vest. Motivul de îngrijorare a fost tocmai răspândirea în Europa și Statele Unite. Valul recent de cazuri a dus la îngrijorarea medicilor specialiști. Iată tot ce trebuie să știi despre variola maimuței și despre modul în care se manifestă.

Care sunt principalele simptome pe care le poți identifica dacă ai variola maimuței

Variola maimuței este o boală virală, iar de obicei are o formă ușoară. Semnele principale caracteristice ale acesteia sunt erupția cutanată și febra. Virusul ar avea o perioadă de incubație ce se poate încadra într-o săptămână și 14 zile.

Simptomele sunt cele asemănătoare cu cele ale gripei. Inițial apare febra, mai apoi pot apărea frisoane, dureri de cap și o stare generală de oboseală. Ultimul simptom ține de inflamarea ganglionilor limfatici, cei care sunt responsabili cu lupta împotriva infecțiilor și bolilor.

Imediat după aceste simptome persoana poate să sufere o erupție răspândită pe întreg corpul și pe față. Variola maimuței poate apăra inclusiv pe palme și tălpi. Pustulele sunt de obicei pline cu un lichid și sunt înconjurate de cercuri roșii.

Pentru tratarea acestora nu există un tratament sau un vaccin specific. De regulă pustulele se usucă într-o perioadă de două-trei săptămâni. În prezent nu există medicamente specifice pentru tratare acestei boli.

Reclamă

În cazul în care crezi că prezentați simptome ale acestei boli este important să vă prezentați la medic pentru ca acesta să vă pună diagnosticul corect și să vă ajute cu medicamentele necesare pentru tratarea sa. Este important să ai un sistem imunitar puternic care să poată lupta cu acest virus. Iată o listă cu alimente care îți întăresc sistemul imunitar.

Cât de contagioasă este variola maimuței

Conform publicației Digi24.ro în prezent se cunosc două tulpini principale ale acestui virus. Tulpina Congo, care ar fi cea mai severă, are o rată de mortalitate mai ridicată, ajungând până la 10%. Cea de-a doua tulpină, Africa de Vest, are o rată a mortalității mult mai scăzută- de 1%.

Reclamă

Până în acest moment nu a fost identificat niciun caz în România. Din nefericire nu există un vaccin specific pentru această boală. Britanicii au oferit mai multor angajați sanitari și pacienților un vaccin simplu pentru variola obișnuită.

Virusul se răspândește în urma contactului apropiat cu persoana infectată. Infecția cu acest virus se mai poate transmite și prin fluid corporal sau prin contactul cu lenjeria contaminată. Transmiterea se mai poate face și prin inhalare. Crustele care se usucă pot transporta virusul, iar acestea se dezintegrează de multe ori sub formă de particule de praf.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, vaccinul împotriva variolei are o eficiență de aproximativ 85%.

Primul caz din Europa a apărut la începutul lunii mai în Marea Britanie. La acel moment călătorul infectat se întorsese dintr-o călătorie pe care a făcut-o în Nigeria. De la acel moment Portugalia a înregistrat peste 10 cazuri, Spania și Suedia au confirmat și ele cazuri cu persoane infectate cu variola maimuței. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Shakira, la Festivalul de Film de la Cannes, la premiera filmului Elvis
Divertisment
Shakira e în vacanță cu copiii într-o zonă montană. E prima apariție a artistei după ce au apărut primele imagini cu Pique și o femeie misterioasă
Shakira e în vacanță cu copiii într-o zonă montană. Recent, artista a mai fost fotografiată și la volanul mașinii sale, în timp ce conducea în drum spre casă. Cântăreața pare slăbită și gânditoare. Imaginea...
2
Ireland Baldwin, la un eveniment monden, într-un costum albastru
Divertisment
Ireland Baldwin e în vacanță în Italia. Modelul s-a pozat sexy în costum de baie în Italia
Ireland Baldwin e în vacanță în Italia. Deși nu are silueta pe care o cere societatea de la femei, modelul se simte bine în corpul ei. Cele mai recente imagini sunt încă o dovadă...
3
Plăcintă cu mere fără zahăr porționată pe un tocător
Rețete
Plăcintă cu mere fără zahăr. Rețetă simplă cu puține calorii
Este vară și te gândești să consumi preparate cât mai dietetice și ușoare, dar pofta de dulce nu-ți dă pace? Îți oferim o rețetă simplă și cu puține calorii de plăcintă cu mere fără...
4
Regina Elisabeta, fără pălărie, la ceremonia de aprindere a torțelor, la Castelul Windsor
Divertisment
Regina Elisabeta s-a tuns după Jubileul de Platină. Au apărut noi fotografii cu Majestatea Sa, surprinse la Castelul Windsor
Regina Elisabeta s-a tuns după Jubileul de Platină. Cele mai noi fotografii cu Majestatea Sa arată că aceasta are părul mult mai scurt. Imaginile au fost realizate în incinta Castelului Windsor. Regina Elisabeta pare...
5
Batoane de cereale fără coacere
Rețete
Batoane de cereale fără coacere. Rețetă de batoane energizante
Dacă îți plac batoanele de cereale delicioase și crocante, află că le poți prepara și acasă, iar rezultatul final va fi mult mai gustos și mai sănătos. Îți oferim mai jos o rețetă de...
PARTENERI
×