Deși rețeta este veche, producătorii locali continuă să o păstreze cu mare grijă și astăzi, iar succesul lor nu a scăzut. Aproape 700 de kilograme de virșli sunt produse săptămânal în Brad, iar interesul este tot mai mare.
Ce sunt virșli și cum se prepară
Acești cârnați sunt celebri pentru savoarea lor puternică și intensă, fiind făcuți tradițional dintr-o amestec de carne de capră și oaie. Deși originile exacte ale virșlilor sunt greu de stabilit, se crede că aceștia au apărut în Transilvania, în special în regiunile montane, unde oamenii aveau o tradiție îndelungată în creșterea animalelor.
Numele „virșli” este posibil să își aibă rădăcinile în limbile maghiară sau germană, datorită influenței acestora asupra tradițiilor culinare din Transilvania și Banat.
„Fabricăm virșli după rețeta tradițională, din carne de vită, oaie și porc, dar și virșli 100% din capră. Am știut că există multă concurență, ca în orice domeniu, dar am început cu altă mentalitate: să facem lucrurile așa cum se fac acasă, folosind carne 100% naturală,” spune Cristian Indrieș, unul dintre producătorii de virșli.
Desigur, ingredientul secret nu poate fi dezvăluit, dar se știe că procesul de preparare presupune tocatul și condimentarea cărnii, iar cârnații sunt apoi „hițuiți” pe lemn de fag pentru a capăta aroma de fum caracteristică. „Hițuirea înseamnă, de fapt, coacerea cârnaților.
Se coc cu foc direct sub ei. Când sunt puși la afumătoare, au culoarea cărnii, sunt albi. Iar această culoare este dată exclusiv de foc, fără aditivi sau coloranți,” a explicat Cristian Indrieș, un producător local din Brad, arată cei de la Digi24.ro.
Tradiția acestor cârnați virșli
Virșlii sunt un sortiment de cârnați tradiționali, cunoscuți pentru gustul lor unic și aroma intensă, obținuți printr-o rețetă specială. Combinația de arome care se îmbină perfect în acești cârnați este ceea ce îi face atât de apreciați. Dacă nu ai avut încă ocazia să-i încerci, merită cu siguranță să le dai o șansă.





















