Reclamă

Cine a fost Coco Chanel. Povestea impresionantă a creatoarei de modă, la 50 de ani de la moartea ei

Coco Chanel este una dintre cele mai admirate creatoare de modă ale secolului al XX-lea. Viziunea sa a schimbat complet o istorie a ținutelor purtate de doamnele din înalta societate. Gabrielle Bonheur Chanel, pe numele său real, a reușit să creeze un imperiu care continuă să dăinuiască și astăzi.

Publicat: 9 ianuarie 2022, 6:02 / Actualizat: 9 ianuarie 2022, 7:42

Deși nu s-a născut într-o familie bogată, micuța Gabrielle a învățat rapid cum să se facă remarcată printre doamnele din cercurile aristocrate. Povestea creatoarei de modă este una plină de dramă, dar în același timp de ingeniozitate și momente desprinse din filme. Aceasta s-a stins din viață la data de 10 ianuarie 1971. La 50 de ani de la moartea sa, Chanel continuă să se afle pe buzele oamenilor din lumea întreagă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Povestea micuței Gabrielle Bonheur

Povestea Gabriellei Bonheur începe în anul 1883. Deși a încercat să-și ascundă originile, un sâmbure de adevăr a rămas păstrat în istorie. Cei mai mulți autori care au scris despre celebra creatoare de modă spun că aceasta a vrut să-și rescrie copilărie de atât de multe ori, încât niciodată nu puteai fi sigur de sinceritatea cuvintelor sale. Se spune că tatăl său era un vânzător ambulant ed țesături.

Vezi mai multe imagini cu Coco Chanel în Galeria Foto!

Coco Chanel într-un costum creat de ea în anul 1950
Povestea Gabriellei Bonheur începe în anul 1883 / Getty Images

Gabrielle a fost întotdeauna atașată de Albert Chanel și a suferit nespus atunci când acesta a abandonat-o. Mama sa, Jeanne Devolle a murit pe când Chanel avea doar șase ani, lucru care avea să-i schimbe complet viața. Chanel a avut cinci frați, iar Albert s-a văzut în situația de a-și abandona copiii după moartea soției. Viitoarea creatoare de modă a fost dusă la un orfelinat al unei biserici alături de surorile sale.

Reclamă

Acolo a fost puternic influențată de stilul de viață la care nu a putut să se adapteze cu ușurință. Însă viața sa avea să se schimbe complet după ce va împlini vârsta majoratului. Experiența la orfelinat a marcat puternic stilul vestimentar pe care avea să-l creeze mai târziu. Simplitatea hainelor măicuțelor care au îngrijit-o a devenit principala semnătură a creatoarei de modă.

Cum și-a început Coco Chanel cariera

Gabrielle Chanel și-a luat numele de Coco în urma activității pe care o presta la cabaret. După ce a părăsit orfelinatul, aceasta a devenit interpretă între anii 1905-1908. Paralel cu spectacolele pe care le ținea, aceasta lucra la un magazin de stofe pe timpul zilei. Cei mai mulți autori spun că numele și l-a luat datorită melodiilor pe care obișnuia să le cânte, Qui a vu Coco? Și Ko-Ko-Ri-Ko.

Reclamă

Viața sa se va schimba atunci când îl va cunoaște pe etienne Balsan. La vârsta de 23 de ani devine amanta acestuia, iar Balsan o sprijină să-și urmeze talentul de creatoare. În prima parte a noii sale vieți, Chanel va crea foarte multe pălării. Viața alături de Balsan i-a deschis porțile către o nouă lume. Înalta societate a ajuns să o cunoască pe Chanel, iar Coco a învățat rapid cum să adapteze acestui stil de viață nou.

Câțiva ani mai târziu, Chanel îl va întâlni pe Arthur Boy Capel. Cel care îi va deveni cea mai mare iubire a vieții sale, scrie publicația Vogue. Capel va fi cel care o va ajuta să-și deschidă propriul magazin de haine la Paris. La sfârșitul anilor 1920, Chanel cu ajutorul lui Capel, va ajunge să dețină primul său butic.

Acesta continuă să dăiuniască și astăzi și se află pe 31 rue Cambon. De aici, Chanel va urca în rândul celor mai cunoscuți designeri din întreaga lume.

Ideile lui Chanel au revoluționat complet lumea modei

Stilul său vestimentar a fost cel care a propulsat-o rapid în rândul celor mai mari creatori de modă. Chanel a fost cea care le-a ajutat pe femei să renunțe la hainele greu de purtat și să adopte un stil relaxat, dar în același timp elegant și feminin. Coco este considerată prima creatoare de modă care a introdus jerseul în lumea modei. Fără îndoială, stilul lui său a fost unul complet revoluționar pentru anii 1920.

A început prin lansarea pălăriilor simple, ușor de purtat și a ajuns să îmbrace doamnele mari din înalta societate. Spiritul său inovator nu s-a oprit niciodată aici. Coco Chanel a început să deseneze schițe pentru genți, parfumuri, încălțăminte și bijuterii.

Coco Chanel într-un costum negru în timp ce stă în fața unui birou
Chanel va pleca în Elveția pentru mai mulți ani și se va întoarce abia în 1954 pentru a pune pe picioare afacerile pe care le-a abandonat în timpul războiului / Profimedia Images

Chanel a căutat întotdeauna să ofere femeii o nouă imagine. Creatoarea de modă și-a închipuit mereu în creațiile sale o femeie liberă și independentă, o femeie modernă și revoluționară. De altfel, se spune că ea este printre primele femei care au introdus purtarea pantalonilor în rândul doamnelor. Începutul anilor 1920 a venit cu un succes real pentru Chanel, dar și cu o pierdere care avea să-i marcheze viața pentru totdeauna.

Moartea lui Boy Capel într-un accident de mașină va lăsa un gol etern în sufletul creatoarei de modă. În 1922 va lansa celebrul Chanel No 5, parfumul care devine preferatul doamnelor din lumea întreagă. Anul acesta se vor aniversa 100 de ani de la lansarea oficială.

Chanel No 5 continuă să fie și astăzi semnătura multor femei din lumea întreagă. La începutul anilor 1930 începe o colaborare importantă cu mai multe studiouri de teatru și film și ajunge să îmbrace starurile de pe scenă.

Întoarcerea în lumina reflectoarelor

Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial a venit cu o lăvitură puternică pentru imaginea lui Chanel care se vede nevoită să-și închidă magazinele. Creatoarea de modă nu consideră că războiul este un moment bun pentru realizarea de haine și decide să-și concentreze atenția asupra altor probleme. În timpul ocupației germane, Chanel ajunge să se îndrăgostească de un aristocrat german.

Toate aceste lucruri vor ajunge să aibă un impact semnificativ asupra imaginii sale. Sursele spun că Chanel va pleca în Elveția pentru mai mulți ani și se va întoarce abia în 1954 pentru a pune pe picioare afacerile pe care le-a abandonat în timpul războiului.

Chanel a îmbrăcat de-a lungul timpului numeroase nume celebre printre care se numără și Grace Kelly, Elizabeth Taylor și Gloria Swanson. Practic, Coco Chanel se reîntoarce cu adevărat în afaceri a vârsta de 70 de ani, unde continuă să inoveze stilul vestimentar al femeilor din lumea întreagă. Lansează o nouă colecție care este primită cu mai multe critici și inovează până la moartea sa în 1971.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×