Reclamă

Cum oprești căderea părului. Sfaturi şi remedii utile de la specialiștii în frumusețe

Căderea părului poate fi cauzată de mai mulţi factori, între care stres, expunerea la temperaturi ridicate, alimentaţie dezechilibrată şi altele. Astfel, specialiștii spun că este important să eviți factorii care ar putea duce la degradarea sănătății părului tău. Hai să aflăm împreună cum oprești căderea părului.

Publicat: 26 decembrie 2022, 6:00

Uneori căderea părului apare din cauza unei afecțiuni care implică părul însuși, cum este cazul alopeciei, care determină căderea permanentă a părului. De cele mai multe ori, căderea părului are la bază mai mulți factori interni și externi.

Cum oprești căderea părului

Părul sănătos are la bază o cuticulă interioară cu solzi suprapuşi care menţin şuviţele de păr. Atunci când solzii se lasă, devin mai slăbiţi, părul se poate usca şi în cele din urmă se poate „dezlipi”. Aces lucru poate provoca deteriorarea şi căderea firului de păr.

Iată care sunt cele mai frecvente cauzate ale căderii părului şi ce poţi face pentru a preveni acest lucru.

Alimentaţia nepotrivită

Sănătatea părului şi a pielii ţine foarte mult şi de alimentaţia ta. Anumite substanțe nutritive ajută la creșterea părului și previn ruperea firului de păr. Asigură-te că ai o alimentație bogată în zinc, fier și acid folic.

Reclamă

Proteinele și antioxidanții adecvați, gășiți în alimentele vegetale, îţi pot menţine părul bogat, sănătos, fără semne de deteriorare. Anumite vitamine pot, de asemenea, ajuta la creșterea părului.

Stresul

Există o multitudine de cercetări care arată o legătură între stres şi deteriorarea părului, dar oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate dacă stresul poate duce la căderea părului.

Reclamă

Efluviul telogen este un tip comun de alopecie cauzat de stres, cel mai probabil legat de deteriorarea părului. Acest tip de stres îţi face foliculii latenți, astfel încât părul care se află la mijlocul unui ciclu de creștere se poate rupe.

Folosirea unor produse de proastă calitate pentru îngrijriea părului

Părul neobișnuit de uscat poate fi unul dintre precursorii deteriorării și ruperii. Firul de păr poate deveni uscat, casant şi din cauza temperaturilor, fie că vorbim de umiditate scăzută sau de temperaturi mari, caniculare.

Asigură-te că foloseşti apă caldă şi nu fierbinte atunci când îţi speli părul, pentru că apa fierbinte afectează şi mai tare un fir de păr deja uscat. Află mai multe despre măștile naturale de păr. Acestea te vor ajuta să-ți îngreijești mai bine părul.

Dacă vârfurile sunt uscate, ar trebui să iei în considerare înlocuirea şamponului şi utilizarea acestuia doar pe zona scalpului. De asemenea este necesară folosirea unui balsam şi a unei măşti de păr aplicată pe lungimea şi pe vârful firului de păr.

Folosirea exagerată a produselor de styling şi a instrumentelor de coafat

Pentru a obține cele mai bune rezultate de styling atunci când foloseşti uscătorul de păr, placa de păr sau ondulatorul, este necesară folosirea unei temperaturi mai mari.

Totuşi, această opţiune afectează şi mai tare firul de păr, iar folosirea acestora incorect sau prea mult poate duce la deteriorarea cuticulelor, tocmai din cauza temperaturilor prea ridicate, relatează Health Line.

O modalitate de a preveni deteriorarea generală a firului de păr din cauza căldurii este să iei o pauză de la folosirea acestora cel puţin o dată pe săptămână. Pentru a reduce daunele reale cauzate de căldură de la instrumentele de coafare, indicat ar fi să foloseşti versiuni ceramice.

O placă de păr, spre exemplu, din ceramică se va încălzi în mod uniform şi nu va fi nevoie să intervii pe aceeaşi porţiune de păr de mai multe ori.

În plus, este important să îţi protejezi părul înainte de a folosi aparatele pe bază de căldură. Un spray de protecţie poate minimiza daunele. Acest sfat dovedește cum oprești căderea părului.

Spălarea excesivă a părului

Dacă ai pielea uleioasă, cel mai probabil ai şi o producţie în exces de sebum pe scalp. Acest lucru te poate tenta să îţi speli părul mai des decât ar fi necesar.

Deși spălarile zilnice sunt bune dacă ai părul gras, nu ar trebui să îţi speli părul de mai multe ori pe zi. Pe de altă parte, părul extrem de uscat poate avea nevoie doar de șamponare săptămânală.

De asemenea, asigură-te că şamponezi uşor la nivelul scalpului şi aplici balsamul fără probleme pe toată lungimea firului de păr.

Uscarea necorespunzătoare cu prosopul

Mișcare de frecare aplicată firului de păr nu face altceva decât să dăuneze, dat fiind faptul că atunci când este ud, firul de păr este într-o stare vulnerabilă, iar frecarea excesivă îl poate subţia şi poate duce la căderea lui.

Indicat ar fi să îţi ştergi prin tamponare părul sau să îl înfăşori într-un prosop absorbant. Astfel, prosopul va aborbi excesul de apă, fără să supună părul unei frecări excesive. Acest sfat te ajută să înțelegi cum oprești căderea părului.

Folosirea elasticelor pentru păr

Legăturile de păr elastice sunt elemente indispensabile pentru a ține părul departe de față în diferite momente, fie că mergi la sală, găteşti sau pur şi vrei să nu transpire în zilele călduroase.

De asemenea, elasticele de păr pot fi foarte folositoare în zilele în care podoaba ta capilară nu arată foarte bine şi nu ai destul timp încât să îl poţi aranja.

Problema poate fi însă observată uşor atunci când îţi desfaci părul după o zi în care a fost ţinut strâns în coadă. Este posibil să observi multe fire de păr căzute cu fiecare ocazie.

Poţi însă să remediezi acest lucru înlocuind elasticele de păr cu cleşti sau legături de păr din materiale mai prietenoase, cum ar fi satinul.

Pieptănarea incorectă

Poate ai auzit că este indicat să îţi periezi părul cu 100 de mişcări pe zi, însă cercetătorii spun că acest sfat ar fi doar un mit. Ei recomandă să îţi periezi părul doar atunci când trebuie să îl coafezi, nefiind indicată perierea constantă a acestuia.

Potrivit unui studiu clinic din 2009, periajul mai rar a dus la reducerea căderii părului la femei. Indicat este să foloseşti de asemenea piepteni cu dinţi largi şi peri din păr natural pentru a preveni ruperea firului de păr.

Tunderea părului la intervale lungi de timp

Ai putea crede că ăierea frecventă a părului îl poate deteriora, dar în mod ironic, tunerea firelor despicate ajută chiar la menţinerea unui păr sănătos, ajutându-l să crească mai uşor. Află mai multe despre metodele simple și ușoare pentru creșterea rapidă a părului.

Vârfurile despicate pot afecta inclusiv lungimea firului de păr şi pot provoca ruperea acestuia. Discută cu stylistul pentru a obţine mai multe sfaturi în acest sens, în funcţie de lungimea şi textura părului.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul (tulburare scăzută a tiroidei) apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Deși tiroida în sine este de dimensiuni mici, ea joacă un rol important în menținerea funcționării corpului. Aceasta include metabolismul, ritmul cardiac și chiar creșterea părului.

Persoanele cu tiroida scăzută pot observa o deteriorare excesivă a părului, în special sub duș sau după periaj. Dacă ai păr uscat, deteriorat, combinat cu energie scăzută, creștere bruscă în greutate și depresie, consultă medicul pentru un control tiroidian.

Tulburări de alimentație

Deteriorarea părului este un posibil simptom al unei tulburări de alimentaţie. Acest lucru se datorează faptului că unele tulburări de alimentație provoacă malnutriție, cum ar fi anorexia și bulimia nervoasă.

În astfel de cazuri, foliculii de păr nu au nutrienții de care au nevoie pentru a produce fire de păr nou, iar procesul este încheiat cu totul. Este posibil să observi chiar fire de păr noi care se rup la mijlocul ciclului de creștere. Tulburările de alimentație pot duce la consecințe și mai grave și necesită tratament medical.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roz care ilustrează una dintre cele trei zodii care se despart pe 5 februarie 2023
Horoscop
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Astrele spun că sunt trei zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Acești nativi s-ar putea să întâmpine multe probleme pe plan amoros. Zodiile trebuie să învețe să treacă peste problemele...
2
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează cea mai arogantă zodie
Horoscop
Cea mai arogantă zodie. Nativul care intră mereu în conflicte cu cei din jurul său
Te-ai întrebat vreodată care este cea mai arogantă zodie? Astrele spun că acest nativ intră deseori în conflicte cu ceilalți din cauza personalității puternice pe care o are. Dintre cele 12 zodii, aceasta este...
3
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-un costum de zână rea
Horoscop
Zodii care își doresc mereu răzbunare. Nu uită și nu iartă nimic
S-ar putea să fii surprinsă să afli că unele semne zodiacale se mulțumesc să lase lucrurile să meargă mai departe, fără a dori să le facă rău celor care le-au rănit. Apoi sunt cei...
4
O femeie frumoasă cu părul alb care stă în fața unui birou
Frumusețe
Modalități de stilizare a părului alb. Care sunt sfaturile specialiștilor în frumusețe
Părul alb poate arăta incredibil dacă este aranjat corespunzător. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și îți oferă câteva trucuri utile. Iată câteva modalități de stilizare a părului alb. În felul acesta te...
5
O femeie frumoasă care paortă ochelari și zâmbește pentru a ilustra care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Care este principala alegere a stiliștilor în 2023
Stiliștii au dezvăluit care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Aceasta este principala alegere a specialiștilor în frumusețe în anul 2023 pentru clientele lor....
PARTENERI
×