Reclamă

Cum să depășești vinovăția financiară dacă cheltui prea mult. Care sunt sfaturile specialiștilor

Există șanse mari să fi crescut auzind expresia „banii nu pot cumpăra fericirea”. Dar odată ce ajunge la maturitate, mulți încep să realizeze că povestea înseamnă mult mai mult decât atât. În timp ce oamenii cu foarte mulți bani pot fi nemulțumiți de viața lor sau de persoana lor, cei care care se confruntă cu neajunsuri simt adesea că banii le-ar putea rezolva problemele și le-ar putea oferi o viață mult mai fericită. Află cum să depășești vinovăția financiară dacă cheltui prea mult și care sunt sfaturile specialiștilor.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 26 mai 2023, 7:37

Absența banilor poate îmbunătăți bunăstarea mentală și emoțională și poate crea o viață cu mult mai puțină anxietate și stres. Ceea ce poate fi incomod pentru cei cu bani este catastrofal pentru cei care nu îi au. De ce? Pentru că nu au o plasă de siguranță financiară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să depășești vinovăția financiară

S-ar putea să te întrebi adesea câți bani ar trebui să ai în fondul de urgență. În cele din urmă, a învăța cum să gestionezi banii în mod responsabil este un pas important înainte. Te poate ajuta să eviți vinovăția financiară a cheltuielilor excesive.

Înțelege unde se duc banii tăi

Primul pas în atingerea bunăstării financiare se învârte în abordarea unora dintre convingerile negative pe care le-ai dezvoltat despre bani. Poate că simți că alții câștigă bani cu ușurință. Acest concept despre bani îi determină adesea pe mulți să cheltuiască în exces sau pur și simplu să evite să-și urmărească cheltuielile. Ei simt că nici măcar nu merită să viseze la obiective financiare mari.

Din păcate, fără o direcție clară, probabil că te vei trezi că cheltuiești bani fără țintă pentru lucruri pe care nu ți le dorești cu adevărat sau de care nu aveai nevoie, ceea ce poate duce la o vinovăție majoră și perpetuează mentalitatea negativă. Potrivit Mind, există o corelație directă între sănătatea mintală și opțiunile financiare.

Reclamă

Recunoașterea emoțiilor din spatele deciziilor tale de cumpărare te poate ajuta să fii mai bine intenționată cu cheltuielile tale. Fie că faci cumpărături impulsiv, fie că te orientezi spre cumpărături emoționale, sau cheltui bani atunci când te simți copleșită emoțional, recunoașterea oricăror factori declanșatori mentali sau emoționali te va ajuta să pui bariere pentru a crea obiceiuri de cheltuieli mai sănătoase.

Stabilește obiective financiare pentru a afla cum să depășești vinovăția financiară

Odată ce ai identificat cauza principală a cheltuielilor excesive și sursa vinovăției financiare, poți începe să faci un plan. Acesta te poate ajuta să iei decizii sănătoase și benefice. Acest lucru va începe probabil cu deschiderea către prieteni apropiați sau membri ai familiei. Să ai în jurul tău oameni care te trag la răspundere poate fi dificil. Dar comunicarea sinceră despre luptele tale te poate ajuta să-ți stabilești obiective financiare.

Reclamă

Adesea, cheltuielile frivole apar atunci când nu există un buget pentru diferite categorii, cum ar fi facturi, alimente, haine și divertisment. Există două lucruri principale de care trebuie să ții cont atunci când faci un buget. Concentrarea în mod special pe obiectivele pe termen lung sau pe termen scurt și crearea de pași care să te ajute să le atingi.

De exemplu, dacă ai de plătit o datorie, începe cu un fond de urgență sau economisește până strângi de un avans pentru o casă. Dacă aceste obiective au stat în tăcere, ele pot duce la vinovăție financiară după ce faci achiziții care mai târziu par inutile. Un buget îți oferă libertatea de a cheltui doar în zonele pe care le-ai stabilit deja.

Oferă-ți libertatea de a cheltui bani

În timp ce realizarea unui buget poate părea copleșitoare, totul se rezumă la matematică. Trebuie să iei suma totală de venit în fiecare lună și să o aloci bani în diferitele categorii pe care le-ai creat. Începeți cu facturile care trebuie plătite, cum ar fi chiria sau rata, utilitățile și alimentele. Apoi, trece la achiziții pe care le dorești, dar de care nu ai nevoie urgentă. De exemplu, ieșit în oraș, îngrijire a pielii, machiaj.

Un aspect esențial al bugetului este, de asemenea, să adaugi bani în contul de economii, sau cel pentru achitarea datoriilor. Gândește-te care sunt cele mai importante obiective financiare ale tale și dedică-le o bună parte din buget în fiecare lună. Atunci când decizi cât să pui în aceste categorii, este recomandat să utilizezi jumătate din salariul de acasă pentru facturi. Adică aproximativ o treime pentru achizițiile dorite și aproximativ un sfert pentru datorii sau economii.

Este surprinzător de ușor să faci progrese când știi cât de curând vei culege beneficiile muncii tale. Crearea unui buget este un act de disciplină financiară. Odată ce acesta este stabilit, va controla toate deciziile de cumpărare pe care le iei.

Canalizează-te spre minimalism

În timp ce minimalismul poate părea un stil de viață foarte extrem pentru cei cărora le place să dețină o mulțime de lucruri, sentimentul poate fi benefic pentru oricine. Scopul unui stil minimalist este să deții doar articole care aduc cu adevărat valoare în viața ta. În loc să facă dezordine, achizițiile tale ar trebui să fie semnificative.

Acesta este, de asemenea, un concept grozav pentru cei care tind în mod natural să cheltuiască excesiv. Ajută la transformarea într-un consumator conștient. Odată ce identifici cumpărăturile care aduc cu adevărat bucurie în viață, să îți acorzi permisiunea de a face acele achiziții este de fapt o modalitate de a alinia acțiunile cu valorile pe care le ai.

Nu trebuie să te temi de limite

A te simți vinovată pentru achizițiile financiare anterioare te poate împiedica de fapt să faci progrese către obiectivele tale mai mari. În timp ce banii pot fi un subiect care provoacă anxietate pentru mulți oameni, adăpostirea acelor emoții negative limitează progresul în acest domeniu.

În mod interesant, vinovăția financiară poate fi ceva care se învață de-a lungul timpului prin familie, prieteni sau chiar prin mass-media. Felul în care vezi banii este în mare măsură determinat de modul în care te-au influențat în copilărie. Dacă ai crescut cu o mentalitate de deficit, în care banii au fost întotdeauna o sursă de stres în cadrul familiei tale, poate fi dificil din punct de vedere emoțional să faci achiziții mari ca adult independent financiar. Pe de altă parte, poate fi, de asemenea, foarte greu să stabilești limite de cheltuieli cu prietenii. S-ar putea ca ei să nu înțeleagă poziția financiară în care te afli.

Prin urmare, ar putea fi timpul să porți o conversație sinceră cu cei din jurul tău despre cum vrei să arate viitorul tău. Cei care te susțin cu adevărat ar trebui să le pese de eforturile tale financiare. În cele din urmă, probabil că îți vor admira disciplina.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×