Reclamă

Cum verifici o bijuterie ca să afli dacă este din aur autentic: semne la care sa fii atentă

Femeile adoră bijuteriile, plătesc sume mari pentru ele mai ales dacă conțin și pietre prețioase sau chiar diamante. O femeie fericită este o femeie care se simtă iubită și apreciată. Dar cum orice este de valoare are un preț pe măsură, află cum verifici o bijuterie ca să afli dacă este din aur autentic.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 20 februarie 2024, 7:43

Gramul de aur a ajuns la aproximativ 300 de lei, iar prețul unei bijuterii poate scădea sau urca în funcție de karate sau pietrele pe care le are. Înainte de a detalia mai mult despre semnele care deosebesc aurul pur de cel suflat, află mai multe despre acest metal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum verifici o bijuterie ca să afli dacă este din aur autentic

Știai că fiecare atom de aur real de pe pământ a venit din spațiul cosmic? Aurul se formează în interiorul stelelor care explodează și al asteroizilor care se ciocnesc. Cantitățile mici care au ajuns pe pământ îl fac extrem de rar. Frumusețea și raritatea sa se combină pentru a-l face unul dintre cele mai valoroase elemente de pe pământ.

Cu orice obiect de valoare, are un preț pe măsură. Cei care îl comercializează au găsit însă metode de a-l combina cu alte metale. Așadar, cu sigurană ți tu te-ai întrebat când cumperi aur, cum poți fi sigură că primești aur pur.

Un articol nu poate fi vândut ca aur decât dacă conține suficient aur pentru a atinge o anumită puritate, determinată de karate.

Karatul se referă la diamante sau aur. Pentru diamante, se referă la greutate. Pentru aur, determină raportul dintre conținutul de aur și alte metale din compoziție.

Reclamă

Și pentru că, așa cum spuneam, bijuteriile sunt o parte importantă din viața unei femei, află care este diferența dintre ele, ca să știi cu exactitate ce cumperi. Unele pot arăta ca cele din aur, dar nu sunt aur pur.

 • Placat cu aur
 • Umplut cu aur (de obicei cu argint)
 • Cuprul sau alama sunt făcute să arate ca aurul
 • Pirita, un mineral fragil care arată ca aurul
 • Bijuterii cu aur de 10 karate, cea mai scăzută puritate a aurului.

Un bijutier sau un vânzător va vorbi despre puritate și karate. Nu toată lumea știe în ce se traduce asta. De aceea, ai mai jos un ghid care te poate ajuta să îți clarifici mai bine informațiile.

Reclamă

Așa se traduc karatele în puritate.

 • 24k—99,9%
 • 23k—95,83%
 • 22k—91,6%
 • 20k—83,4%
 • 18k—75%
 • 15k—62,5%
 • 14k—58,33%
 • 10k—41,7% (pragul folosit pentru aurul real în SUA)
 • 9k—37,5%
 • 8k—33,3% (pragul utilizat în alte țări)

Cum îți dai seama că aurul e combinat cu alte metale

Celelalte metale folosite în aur mai mic de 24 de karate sunt cuprul, nichelul, argintul, fierul, staniul, titanul sau cadmiul.

Pentru a știi exact ce tip de metal ții în mână atunci când cumperi o bijuterii, poți urma criteriile de mai jos. Ele te vor ajuta să-ți dai seama dacă vei cumpăra aur pur sau aur combinat cu alte metale.

Test vizual

Aurul de 24k este de culoare galben-portocalie, fără variații în strălucire. Aurul de 18k este galben unt. Aurul de 14k este de culoarea paiului. Aurul în sine nu își schimbă niciodată culoarea, indiferent cât de vechi este.

Ștanța

Producătorul face o ștampilă în aur indicând caratele și puritatea lui. Semnul conține, de asemenea, numele producatorului și data fabricației.

Dacă descoperi numere impare de puritate în semnul distinctiv care nu se potrivesc cu lista de mai sus, e important să îți pui semne de întrebare.

Dacă semnul distinctiv conține unul dintre următoarele simboluri, nu este aur.

 • GP – placat cu aur
 • GE—Gold Electroplated
 • GF—Umplut cu aur
 • GEP—Gold Electroplated (de asemenea)
 • HGP – placat cu aur greu
 • HEG — Heave Gold Electroplated

Bijuteriile mai vechi din aur pot să nu aibă un semn distinctiv. De asemenea, ține cont că și ștanța poate fi ușor de falsificat. Nu te baza niciodată doar pe semnul distinctiv ca dovadă.

Testul atingerii

Ține aurul în mână pentru a vedea dacă uleiurile din piele reacționează la alte metale din aur. Dacă aurul nu își schimbă culoarea pielii, acesta este un semn bun. Dacă se întâmplă, este un alt metal.

Test de zgârietură

Freacă aurul pe o bucată de ceramică nesmălțuită. Dacă lasă o urmă de galben, este aur. Orice altă culoare pe care o vezi este dintr-un alt fel de metal. Din păcate, poți deteriora bijuteriile făcând acest lucru, așa că ai grijă.

Test de greutate

Poți compara bijuteria în cauză cu o piesă din aur, de o anumită puritate și dimensiune. Dacă piesa comparată cântărește mai mult sau mai puțin decât piesa cunoscută, nu este la fel de pură sau nu este aur.

Dacă cântărește la fel, dar este mai mare, acesta este un alt indiciu că nu este real sau de aceeași puritate.

Test magnetic

Acesta este unul dintre primele teste pe care ar trebui să le faci. Aurul care atrage un magnet nu este aur sau este combinat cu alte metale.

O mulțime de metale sunt, de asemenea, nemagnetice, ceea ce face acest test neconcludent chiar dacă magnetul nu atrage spre aur.

Test de apă

Greutatea aurului este de 19 ori mai mare decât a apei. Aurul se va scufunda pe fundul unui recipient plin cu apă.

Alte metale au o densitate mai mică. Multe fie vor pluti, fie nu se vor scufunda până la fund.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii se vor simți preferați de astre în perioada următoare. Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024 vine cu previziuni neașteptate. Există o zodie care are noroc atât la bani, cât și în...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie mov și stă pe unpat de flori de liliac
Horoscop
Zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Nativul care are de luat decizii importante
Astrologii au dezvăluit care este zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Acest nativ va avea de luat multe decizii importante și va fi pus în situații dificile. Se anunță...
3
Liza Minnelli, dusă acasă în scaun cu rotile
Divertisment
Primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni
Au apărut primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni. Liza a fost surprinsă într-o ieșire publică rară...
4
Hartă astrală cu toate zodiile
Horoscop
Ce spun elementele semnului zodiacal despre tine. Personalitatea în funcție de zodie
Dacă te întrebi de ce simți și te manifești într-un anumit mod, e bine să știi că elementele semnului zodiacal în care te-ai născut au o influență certă. Află ce spun elementele semnului zodiacal...
5
O femeie frumoasă care stă în fața lunii și poartă o umbrelă galbenă pe umăr pentru a ilustra zodia nefericită a lunii aprilie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024 se va confrunta cu multe probleme. Acesta nativ va avea de luat decizii importante, iar viața s-ar putea să-l surprindă în perioada ce urmează. Este o lună plină...
PARTENERI
×