Reclamă

De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi

Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.

Publicat: 27 noiembrie 2021, 6:42

Oamenii mint din nenumărate motive. Unii o fac pentru a ascunde o minciună care există deja, alții pentru a ieși dintr-o situație stânjenitoare. Indiferent de motivul ales, unu lucru este cert, minciuna nu te va duce niciodată departe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce mint oamenii

Anumite minciuni pot fi inofensive. Totuși, acest lucru nu le face mai puțin dificile. Omiterea adevărului duce de multe ori la dezamăgiri. O simplă minciună se poate transforma rapid într-o avalanșă de lucruri pe care trebuie să le ții secrete.

Psihologii au studiat de-a lungul timpului acest comportament și au încercat să înțeleagă de ce mint oamenii. Aceștia au ajuns la câteva concluzii generale prin care au explicat care sunt motivele care îi împing pe cei mai mulți să se folosească de o minciună.

Să evite o situație stânjenitoare

De multe ori este greu să ne dăm seama de ce mint oamenii. Cu toate acestea, există câteva explicații generale care să ne dezvăluie motivele pentru care aceștia aleg să ascundă adevărul. Unul dintre aceste motive este pentru a evita situațiile stânjenitoare.

Reclamă

De multe ori persoanele aleg să spună o minciună pentru a ieși dintr-o situație care îi pune într-o postură neplăcută. Studiile au arătat că oamenii care sunt invitați în oraș și care nu știu cum să refuze propunerea primită preferă să mintă doar pentru a ieși dintr-o situație care i-a pus într-o postură stânjenitoare.

Robert Feldman, cercetător și profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts a declarat că oamenii vor să evite situațiile stânjenitoare pentru a nu răni sentimentele celorlalți și pentru a se face plăcuți. Se pare că cei mai mulți care aleg să mintă din acest motiv nu vor să-i dezamăgească pe cei din jurul lor.

Să-i influențeze pe ceilalți

Reclamă

Cercetătorii au explicat de ce mint oamenii pentru a-i influența pe cei din jurul lor. Se pare că aceștia se folosesc de persuasiune pentru a-i aduce pe ceilalți în punctul în care își doresc. Relațiile toxice au la bază de multe ori minciuni și secrete.

Multe persoane se folosesc de astfel de tehnici pentru a avea parte de anumite beneficii din partea celorlalți. Astfel de comportamente sunt des întâlnite și pot fi foarte greu de detectat. Cei care se lasă influențați cu ușurință acceptă de multe ori acest lucru pentru a face pe placul celorlalți.

Să mențină o minciună spusă anterior

Experții spun că minciunile au tendința să se acumuleze asemenea unui bulgăre uriaș de zăpadă. Pentru a menține o minciună spusă anterior este nevoie să inventezi o poveste nouă. În acest mod vei ajunge într-un cerc vicios.

este unul din motivele principale pentru care oameni aleg să mintă. Pentru a evita o situație stânjenitoare și a fi prinși cu minciuna, cei mai mulți preferă să inventeze încă una. Orice minciună mică te poate prinde într-o avalanșă de înșelăciuni din care vei scăpa cu greu.

Să impresioneze

Nu este foarte greu să-ți dai seama de ce mint oamenii când vine vorba de a se face plăcuți de ceilalți. Încă din cele mai vechi timpuri, persoanele și-au dorit să fie pe placul celorlalți pentru a face parte dintr-un grup.

Această nevoie de a aparține i-a împins de multe ori pe oameni să mintă cu privire la ceea ce sunt cu adevărat. Feldman spune că oamenii mint pentru a-i face pe ceilalți să-i placă, pentru a se face admirați și pentru a-i inspira pe cei din jur. Lipsa încrederii în sine este un motiv suficient care să te facă să minți doar pentru a impresiona.

Cum îți dai seama dacă cineva te minte

Dacă este destul de ușor să ne dăm seama de ce mint oamenii, lucrurile nu sunt la fel de simple când vine vorba de a detecta o minciună. Există totuși câteva aspecte de care poți ține cont pentru a prinde un mincinos atunci când se pregătește să-ți spună o poveste.

Dr. Lillian Glass, expertă în limbajul corpului, a oferit câteva indicii extrem de importante. Aceasta afirmă că oamenii care vor să mintă au tendința să facă mișcări bruște și rapide din cap atunci când li se adresează o întrebare. Totodată, aceasta spune cp ritmul respirației se schimbă și devine mult mai rapid atunci când o persoană minte.

Un alt semn că persoana din fața ta spune o poveste falsă ține de lipsa gesturilor. O persoană care stă complet nemișcată poate de multe ori să ascundă ceva. Totodată, oamenii care mint au tendința să repete de foarte multe ori anumite cuvinte și propoziții în povestea pe care o spun.

Informațiile detaliate sunt un alt semn că acea persoană a gândit mult timp în prealabil minciuna pe care vrea să ți-o spună. Specialiștii spun că mulți oameni care mint au tendința să-și acopere gura sau părțile vulnerabile, precum gâtul. Dacă vrei să afli dacă o persoană te minte sau nu o poți ruga să-ți repete întreaga poveste, în acest fel vei observa că variantele spuse nu se vor potrivi și că persoana respectivă a omis adevărul în mod intenționat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×