Oamenii mint din nenumărate motive. Unii o fac pentru a ascunde o minciună care există deja, alții pentru a ieși dintr-o situație stânjenitoare. Indiferent de motivul ales, unu lucru este cert, minciuna nu te va duce niciodată departe.
De ce mint oamenii
Anumite minciuni pot fi inofensive. Totuși, acest lucru nu le face mai puțin dificile. Omiterea adevărului duce de multe ori la dezamăgiri. O simplă minciună se poate transforma rapid într-o avalanșă de lucruri pe care trebuie să le ții secrete.
Psihologii au studiat de-a lungul timpului acest comportament și au încercat să înțeleagă de ce mint oamenii. Aceștia au ajuns la câteva concluzii generale prin care au explicat care sunt motivele care îi împing pe cei mai mulți să se folosească de o minciună.
Să evite o situație stânjenitoare
De multe ori este greu să ne dăm seama de ce mint oamenii. Cu toate acestea, există câteva explicații generale care să ne dezvăluie motivele pentru care aceștia aleg să ascundă adevărul. Unul dintre aceste motive este pentru a evita situațiile stânjenitoare.
De multe ori persoanele aleg să spună o minciună pentru a ieși dintr-o situație care îi pune într-o postură neplăcută. Studiile au arătat că oamenii care sunt invitați în oraș și care nu știu cum să refuze propunerea primită preferă să mintă doar pentru a ieși dintr-o situație care i-a pus într-o postură stânjenitoare.
Robert Feldman, cercetător și profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts a declarat că oamenii vor să evite situațiile stânjenitoare pentru a nu răni sentimentele celorlalți și pentru a se face plăcuți. Se pare că cei mai mulți care aleg să mintă din acest motiv nu vor să-i dezamăgească pe cei din jurul lor.