Reclamă

De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi

Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.

Publicat: 27 noiembrie 2021, 6:42
Două fete frumoase care stau de vorbă într-o cameră în timp ce beau împreună cafeaua
Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive pentru care aceștia aleg să ascundă adevărul / Shutterstock

Oamenii mint din nenumărate motive. Unii o fac pentru a ascunde o minciună care există deja, alții pentru a ieși dintr-o situație stânjenitoare. Indiferent de motivul ales, unu lucru este cert, minciuna nu te va duce niciodată departe.

De ce mint oamenii

Anumite minciuni pot fi inofensive. Totuși, acest lucru nu le face mai puțin dificile. Omiterea adevărului duce de multe ori la dezamăgiri. O simplă minciună se poate transforma rapid într-o avalanșă de lucruri pe care trebuie să le ții secrete.

Psihologii au studiat de-a lungul timpului acest comportament și au încercat să înțeleagă de ce mint oamenii. Aceștia au ajuns la câteva concluzii generale prin care au explicat care sunt motivele care îi împing pe cei mai mulți să se folosească de o minciună.

Să evite o situație stânjenitoare

De multe ori este greu să ne dăm seama de ce mint oamenii. Cu toate acestea, există câteva explicații generale care să ne dezvăluie motivele pentru care aceștia aleg să ascundă adevărul. Unul dintre aceste motive este pentru a evita situațiile stânjenitoare.

Reclamă

De multe ori persoanele aleg să spună o minciună pentru a ieși dintr-o situație care îi pune într-o postură neplăcută. Studiile au arătat că oamenii care sunt invitați în oraș și care nu știu cum să refuze propunerea primită preferă să mintă doar pentru a ieși dintr-o situație care i-a pus într-o postură stânjenitoare.

Robert Feldman, cercetător și profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts a declarat că oamenii vor să evite situațiile stânjenitoare pentru a nu răni sentimentele celorlalți și pentru a se face plăcuți. Se pare că cei mai mulți care aleg să mintă din acest motiv nu vor să-i dezamăgească pe cei din jurul lor.

Să-i influențeze pe ceilalți

Reclamă

Cercetătorii au explicat de ce mint oamenii pentru a-i influența pe cei din jurul lor. Se pare că aceștia se folosesc de persuasiune pentru a-i aduce pe ceilalți în punctul în care își doresc. Relațiile toxice au la bază de multe ori minciuni și secrete.

Multe persoane se folosesc de astfel de tehnici pentru a avea parte de anumite beneficii din partea celorlalți. Astfel de comportamente sunt des întâlnite și pot fi foarte greu de detectat. Cei care se lasă influențați cu ușurință acceptă de multe ori acest lucru pentru a face pe placul celorlalți.

Să mențină o minciună spusă anterior

Experții spun că minciunile au tendința să se acumuleze asemenea unui bulgăre uriaș de zăpadă. Pentru a menține o minciună spusă anterior este nevoie să inventezi o poveste nouă. În acest mod vei ajunge într-un cerc vicios.

este unul din motivele principale pentru care oameni aleg să mintă. Pentru a evita o situație stânjenitoare și a fi prinși cu minciuna, cei mai mulți preferă să inventeze încă una. Orice minciună mică te poate prinde într-o avalanșă de înșelăciuni din care vei scăpa cu greu.

Să impresioneze

Nu este foarte greu să-ți dai seama de ce mint oamenii când vine vorba de a se face plăcuți de ceilalți. Încă din cele mai vechi timpuri, persoanele și-au dorit să fie pe placul celorlalți pentru a face parte dintr-un grup.

Această nevoie de a aparține i-a împins de multe ori pe oameni să mintă cu privire la ceea ce sunt cu adevărat. Feldman spune că oamenii mint pentru a-i face pe ceilalți să-i placă, pentru a se face admirați și pentru a-i inspira pe cei din jur. Lipsa încrederii în sine este un motiv suficient care să te facă să minți doar pentru a impresiona.

Cum îți dai seama dacă cineva te minte

Dacă este destul de ușor să ne dăm seama de ce mint oamenii, lucrurile nu sunt la fel de simple când vine vorba de a detecta o minciună. Există totuși câteva aspecte de care poți ține cont pentru a prinde un mincinos atunci când se pregătește să-ți spună o poveste.

Dr. Lillian Glass, expertă în limbajul corpului, a oferit câteva indicii extrem de importante. Aceasta afirmă că oamenii care vor să mintă au tendința să facă mișcări bruște și rapide din cap atunci când li se adresează o întrebare. Totodată, aceasta spune cp ritmul respirației se schimbă și devine mult mai rapid atunci când o persoană minte.

Un alt semn că persoana din fața ta spune o poveste falsă ține de lipsa gesturilor. O persoană care stă complet nemișcată poate de multe ori să ascundă ceva. Totodată, oamenii care mint au tendința să repete de foarte multe ori anumite cuvinte și propoziții în povestea pe care o spun.

Informațiile detaliate sunt un alt semn că acea persoană a gândit mult timp în prealabil minciuna pe care vrea să ți-o spună. Specialiștii spun că mulți oameni care mint au tendința să-și acopere gura sau părțile vulnerabile, precum gâtul. Dacă vrei să afli dacă o persoană te minte sau nu o poți ruga să-ți repete întreaga poveste, în acest fel vei observa că variantele spuse nu se vor potrivi și că persoana respectivă a omis adevărul în mod intenționat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger la un eveniment public din anul 2019
Divertisment
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii. Imagini rare cu fiul lui Arnold Schwarzenegger la 28 de ani
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii, acolo unde și-a expus fizicul de invidiat. Fotografii l-au urmărit la fiecare pas și au încercat să-l surprindă din toate unghiurile. La 28 de ani, fiul...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care se privește în oglindă și își pune în cap uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului
Frumusețe
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul...
3
Kendall Jenner, la un eveniment Harper's Bazaar, într-o rochie transparentă
Divertisment
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. Cizmele care i-au completat ținuta au atras atenția tuturor
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. A atras atenția pentru că ținuta aleasă a fost purtată în mijlocul zăpezii. Aceasta și-a completat look-ul cu o pereche de cizme cu blană, iar...
4
Regina Letizia, cu masca pe față, la un eveniment în Spania
Divertisment
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Ținuta veche de 45 de ani a fost foarte apreciată
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Soția Regelui Felipe al Spaniei a impresionat participanții de la un eveniment cu o rochie purtată de soacra sa pentru prima dată în anul 1977. Regina Letizia...
5
Adele într-un sacou alb în timp ce este invitată la o emisiune, a anunțat amânarea concertelor
Divertisment
Adele a anunțat amânarea concertelor din Las Vegas. Cântăreața a dat vestea printr-un videoclip emoționant
Adele a anunțat amânarea concertelor din Las Vegas. Vestea a fost oferită de cântăreață printr-un videoclip emoționant pe care l-a postat pe rețelele sociale. Fanii artistei au fost anunțați cu doar 24 de ore...
PARTENERI
×