Reclamă

Excursie de weekend la 3 ore de București. Locul de vis pe care puțini români îl știu

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai pitorești orașe din Bulgaria și se află pe lista multor turiști pentru un motiv. Veliko Tarnovo este situat pe frumosul râu Yantra, care formează o potcoavă în jurul orașului. Orașul este construit pe trei dealuri, dintre care cel mai înalt se numește Tsarevets și găzduiește o fortăreață istorică masivă. Și unde mai pui că e o excursie de weekend la 3 ore de București. Te poți bucura alături de cei dragi de clipe minunate, relaxante.

Publicat: 8 aprilie 2023, 7:52

Arhitectura sa unică și statutul de fostă capitală a Imperiului Bulgar sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care Veliko Tarnovo este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Bulgaria.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Excursie de weekend la 3 ore de București, în Veliko Tarnovo

Poți vizita Veliko Tarnovo ca o excursie de o zi, dar ar fi prea puțin, cu o mare parte a timpului petrecut pe drum. Specialiștii în travel recomandă să-i faci măcar o vizită de două zile și să te cazezi peste noapte. Poți alege una dintre numeroasele pensiuni din centrul orașului.

Indiferent dacă optezi pentru o excursie de o zi sau alegi să stai mai multe nopți, iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face în Veliko Tarnovo.

Vizitează cetatea Tsaravets

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria și este supranumit „Orașul Țarilor”. Cetatea Tsaravets, unul dintre multele castele din Bulgaria, a fost construită pe unul dintre cele trei dealuri din Veliko Tarnovo. A servit drept casă pentru mulți dintre țari de-a lungul secolelor. Din 1185 până în 1393, a fost sediul principal al puterii Bulgariei și a fost casa Palatului Regal.

Reclamă

Astăzi, cetatea este puțin degradată. Dar ruinele încă au rămas și oferă o perspectivă asupra vieții regalității bulgare din secolele trecute. Cetatea este masivă, compusă din mii de metri de ziduri din piatră. Acoperă o suprafață totală de peste 50.000 de metri pătrați.

Admiră picturile din interiorul Catedralei Patriarhale

Catedrala Patriarhală se află în vârful cetății Tsaravets. Este una dintre cele mai ciudate biserici, cu lucrări de artă religioasă extrem de neobișnuite în interior. În timp ce exteriorul bisericii este tradițional, realizat în stil bizantin cu un exterior tradițional din piatră, interiorul este pur și simplu ciudat.

Reclamă

Fă un tur gratuit pe jos

Există un tur gratuit în Veliko Tarnovo. Întâlnirea are loc la ora 11:00 în fața Centrului de Informare Turistică. Acesta acoperă orașul vechi, așa că vei afla despre stilul arhitectural unic din Veliko Tarnovo, monumente și repere importante din oraș și o mulțime de fapte istorice interesante.

Treci peste podul Stambolov

Podul Stambolov este podul care străbate râul Yantra. Te va aduce într-un punct în care poți realiza fotografiile emblematice cu Veliko Tarnovo pe care le-ai văzut în foarte multe postări de pe Instagram cu siguranță.

Construit în 1892, podul este din oțel și beton și a fost unul dintre primele poduri de oțel construite în Balcani. Mergi pe pod până la monumentul lui Asen, admiră priveliștile, apoi alege o cafeneaua din apropiere ca să te poți bucura de priveliște.

Podul Stambolov este podul care străbate râul Yantra
pe Instagram cu siguranță.

Construit în 1892, podul este din oțel și beton și a fost unul dintre primele poduri de oțel construite în Balcani / Shutterstock

Alege un restaurant cu vedere la râul Yantra

Există mai multe restaurante pe strada principală din Veliko Tarnovo, care oferă atât mese delicioase, cât și priveliști uimitoare ale râului dintr-o poziție privilegiată de pe vârful dealului. Unul dintre restaurantele recomandate din Sofia, Shtastliveca, și-a început de fapt povestea chiar în Veliko Tarnovo.

Shtastliveca originală este încă deschisă și servește mâncăruri delicioase bulgărești, cum ar fi salata shopska, vinete umplute și carne mixtă la grătar, precum și mâncăruri italiene fantastice.

Muzeul închisorii

Acesta este singurul muzeu al închisorii din Bulgaria. Todorka Nedeva, unul dintre cei mai buni specialiști din istoria lui Veliko Tarnovo, are atât de multe povești interesante de spus despre acest muzeu.

Fosta închisoare, astăzi muzeu, este una dintre puținele clădiri din oraș care nu și-au schimbat scopul. A fost construită și folosită pentru închisoare la mijlocul secolului al XIX-lea. Clădirea are trei etaje, dintre care două subterane. Acolo poți vedea celule restaurate și chiar săli de tortură.

Clădirea a continuat să funcționeze ca închisoare până în 1954. Ulterior a fost transformată în muzeu. Așadar, aproape toate obiectele din muzeu sunt autentice, inclusiv hainele prizonierilor, mijloacele de divertisment și operele de artă realizate de ei.

Cramele din jurul Veliko Tarnovo

Vizitarea cramelor locale este un must în Veliko Tarnovo. Cele mai recomandate sunt Crama Yalovo, în satul Yalovo, la 15 km de Veliko Tarnovo. Pentru o excursie de weekend e perfectă această destinație.

Cum să ajungi la Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Bulgaria. Cu toate acestea, drumul până aici poate fi uneori o provocare. Iată opțiunile:

Dacă pleci din București și folosești mașina personală, drumul durează numai 3 ore, distanța fiind de aproximativ 180 de km.

Dacă preferi trenul, autobuzul sau avionul, opțiunile sunt altele, timpul de călătorie se schimbă în funcție de varianta aleasă, la fel și costul. Pentru acestea trebuie să consulți site-urile de specialitate, în funcție de preferințe, buget și disponibilitate.

Transport public – autobuz și tren către Veliko Tarnovo

Din Sofia la Veliko Tarnovo ai putea călători cu trenul sau cu autobuzul, aproximativ 3 ore. Dacă preferi călătoriile cu trenul, reține că nu există un tren direct către Veliko Tarnovo și ar trebui să schimbi la gara Gorna Oryahovitsa. În cel mai bun caz, dacă nu există întârziere, ai nevoie de aproape 5 ore pentru a ajunge la Veliko Tarnovo. Orarul trenurilor e aici: http://www.bdz.bg/en/ .
Pentru autobuze, aici este site-ul Autogării din Sofia: https://www.centralnaavtogara.bg/#b

Transport public în Veliko Tarnovo

Transportul public local din Veliko Tarnovo nu este deloc complicat. Specialiștii în travel spun că autobuzul 40 se ia din piața Tar Ivan Asen I, lânga poarta dinspre dealul Tsarevets, și te va duce în centrul orașului. De asemenea, poți folosi autobuzele 110 și 50 pentru a ajunge la intrarea în dealul Trapezița și, de asemenea, la biserica Sfinții 40 de Mucenici.

Află de aici și cât ar costa să vizitezi satul Jericho din Wednesday.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
2
Femeie frumoasă, blondă, de peste 50 de ani, fotografie portret
Frumusețe
Tunsori de evitat dacă ai peste 50 de ani. Pot adăuga mulți ani pe chipul tău
Vremea frumoasă de afară te poate împinge pe drumul către un salon de înfrumusețare. Pe măsură ce vremea se încălzește, s-ar putea să vrei să te bucuri de o tunsoare complet nouă și nu...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
4
Lisa Rinna în timp ce ncearcă să se ascundă de fotografi
Divertisment
Intervențiile estetice au făcut-o să se ascundă de fotografi. Vedeta care s-a transformat complet în ultimii ani
Intervențiile estetice au făcut-o să se ascundă de fotografi. Vedeta din imagine spune că s-a transformat complet în ultimii ani. Chipul ei nu mai este același, dar este dispusă să-și repare greșelile. Lisa Rinna...
5
Ouă pe felii de pâine cu firișoare de ceapă
Sănătate
Ce trebuie să mănânci ca să slăbești la burtă. Alimente pentru un abdomen plat
Mulți oameni sunt în căutare de soluții pentru a obține un abdomen plat, mai ales acum că vremea s-a încălzit, iar hainele subțiri lasă la iveală orice acumulare de grăsime. Desigur, un abdomen plat...
PARTENERI
×