Reclamă

Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Specialiștii au explicat care este motivul pentru care credem în horoscop. Concluziile lor au fost complet surprinzătoare. Probabil și tu ai citit horoscopul la un moment dat în viață și te-ai întrebat care este motivul pentru care atât de mulți oameni sunt curioși să afle ce anume le rezervă astrele.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 2 iunie 2023, 7:08

Dacă te numeri printre persoanele care cred în horoscop, specialiștii susțin că există o explicație în spatele acestui lucru. De cele mai multe ori, horoscopul întrunește câteva caracteristici generale ale zodiei. Acesta ne face să ne simțim înțeleși de către cei din jur.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motivul pentru care credem în horoscop

Specialiștii susțin că se află o explicație logică în spatele motivului pentru care credem în horoscop. Aceștia susțin că totul se întâmplă din cauza unui efect numit „Barnum sau Forer”. Efectul Barnum, numit și Forer, îi face pe ceilalți să creadă în mod eronat că descrierile de personalitate generaliste, precum cele enumerate de horoscop, sunt corecte și se pot aplica oricui.

Acest fenomen psihologic obișnuit îi face pe ceilalți să acorde mai multă încredere descrierilor personalității lor. Aceste descrieri par a fi adaptate lor. De fapt, descrierile sunt vagi și generale și pot fi aplicate unui grup mai mare de persoane.

Efectul este numit după Phineas Taylor Barnum. Acesta a fost un adevărat showman care a trăit în secolul al XIX-lea. El a devenit cunoscut pentru farsele și înșelătoriile sale.

Acest efect psihologic te poate convinge că persoana din spatele afirmațiilor are cu adevărat puteri supranaturale.

Reclamă

Descoperă și care sunt cele mai bogate zodii.

Ce presupune experimentul Forer

În anii 1950, un psiholog pe nume Bertram Forer a inițiat un experiment cu studenții de la cursul său de introducere în bazele psihologiei. Forer le-a dat studenților săi un text și le-a spus că acelea sunt rezultatele unui test de personalitate pe care l-au completat anterior.

Reclamă

Forer le-a cerut studenților săi să ridice mâna dacă au considerat că descrierea personalității lor se potrivește cu ceea ce sunt de fapt.

Elevii au rămas surprinși atunci când au văzut că aproape toată clasa a ridicat mâna. Surprinderea studenților a fost atunci când aceștia au realizat că toți au primit același text de la profesorul lor. Forer a vrut să demonstreze cum ne putem lăsa păcăliți de câteva afirmații generaliste, scriu publicațiile internaționale.

Ce se află în spatele efectului Barnum

Specialiștii spun că motivul pentru care cei mai mulți dintre noi se pot raporta cu ușurință la aceste descrieri generale este pentru că toți avem trăsături asemănătoare, însă în grade diferite. Nu lipsa sau prezența acestor caracteristici ne definesc, ci măsura în care le avem.

De exemplu, toți putem fi timizi în anumite momente, dar există oameni care au anxietate socială, care experimentează timiditatea într-un grad mult mai mare.

Forer susține că: „Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele pot fi găsite în toată lumea, dar în grade diferite.”

Horoscopul întrunește, de cele mai multe ori, caracteristici generale, motiv pentru care avem impresia că acestea ni se potrivesc în cea mai mare măsură, susțin specialiștii. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×