Reclamă

Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Specialiștii au explicat care este motivul pentru care credem în horoscop. Concluziile lor au fost complet surprinzătoare. Probabil și tu ai citit horoscopul la un moment dat în viață și te-ai întrebat care este motivul pentru care atât de mulți oameni sunt curioși să afle ce anume le rezervă astrele.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 2 iunie 2023, 7:08

Dacă te numeri printre persoanele care cred în horoscop, specialiștii susțin că există o explicație în spatele acestui lucru. De cele mai multe ori, horoscopul întrunește câteva caracteristici generale ale zodiei. Acesta ne face să ne simțim înțeleși de către cei din jur.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motivul pentru care credem în horoscop

Specialiștii susțin că se află o explicație logică în spatele motivului pentru care credem în horoscop. Aceștia susțin că totul se întâmplă din cauza unui efect numit „Barnum sau Forer”. Efectul Barnum, numit și Forer, îi face pe ceilalți să creadă în mod eronat că descrierile de personalitate generaliste, precum cele enumerate de horoscop, sunt corecte și se pot aplica oricui.

Acest fenomen psihologic obișnuit îi face pe ceilalți să acorde mai multă încredere descrierilor personalității lor. Aceste descrieri par a fi adaptate lor. De fapt, descrierile sunt vagi și generale și pot fi aplicate unui grup mai mare de persoane.

Efectul este numit după Phineas Taylor Barnum. Acesta a fost un adevărat showman care a trăit în secolul al XIX-lea. El a devenit cunoscut pentru farsele și înșelătoriile sale.

Acest efect psihologic te poate convinge că persoana din spatele afirmațiilor are cu adevărat puteri supranaturale.

Reclamă

Descoperă și care sunt cele mai bogate zodii.

Ce presupune experimentul Forer

În anii 1950, un psiholog pe nume Bertram Forer a inițiat un experiment cu studenții de la cursul său de introducere în bazele psihologiei. Forer le-a dat studenților săi un text și le-a spus că acelea sunt rezultatele unui test de personalitate pe care l-au completat anterior.

Reclamă

Forer le-a cerut studenților săi să ridice mâna dacă au considerat că descrierea personalității lor se potrivește cu ceea ce sunt de fapt.

Elevii au rămas surprinși atunci când au văzut că aproape toată clasa a ridicat mâna. Surprinderea studenților a fost atunci când aceștia au realizat că toți au primit același text de la profesorul lor. Forer a vrut să demonstreze cum ne putem lăsa păcăliți de câteva afirmații generaliste, scriu publicațiile internaționale.

Ce se află în spatele efectului Barnum

Specialiștii spun că motivul pentru care cei mai mulți dintre noi se pot raporta cu ușurință la aceste descrieri generale este pentru că toți avem trăsături asemănătoare, însă în grade diferite. Nu lipsa sau prezența acestor caracteristici ne definesc, ci măsura în care le avem.

De exemplu, toți putem fi timizi în anumite momente, dar există oameni care au anxietate socială, care experimentează timiditatea într-un grad mult mai mare.

Forer susține că: „Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele pot fi găsite în toată lumea, dar în grade diferite.”

Horoscopul întrunește, de cele mai multe ori, caracteristici generale, motiv pentru care avem impresia că acestea ni se potrivesc în cea mai mare măsură, susțin specialiștii. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×