Reclamă

Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în urma deciziei luate în Parlamentul European

Românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora ceasului. Atunci când se apropie anotimpul rece, atunci oamenii trebuie să schimbe ceasul. Acest moment are loc în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul se dă cu o oră înapoi, însă Parlamentul European a ținut mai multe conferințe pentru a renunța la acest obicei vechi. Descoperă și tu ce se întâmplă cu ora de iarnă în anul 2023. Vezi dacă trebuie să schimbi ceasul și anul acesta.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 19 septembrie 2023, 6:31

Trecerea la ora de iarnă se va face și în acest an. Anul acesta va avea loc pe data de 28 octombrie. În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Astfel, ora 2:00 devine ora 1:00.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ora de iarnă 2023

Ultima zi de duminică din uan octombrie va fi considerată cea mai lungă zi a acestui an. Studiile au arătat că schimbarea orei are un impact semnificativ asupra sănătății organismului. Multe persoane suferă din cauza acestor schimbări.

De cele mai multe ori, organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a se putea adapta la aceste schimbări. În țara noastră sistemul de schimbare al orei este vechi.

Acesta a fost implementat încă din anul 1932, până atunci ora schimbându-se în prima duminică din luna aprilie și prima duminică din luna octombrie.

Se spune că primii care ar fi introdus ora de vară au fost germanii. După ce se va schimba ora, ziua va deveni mai scurtă, iar noaptea mai lungă.

Reclamă

Țările membre ale Uniunii Europene au fost nevoite să decidă dacă vor rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. În ciuda discuțiilor care au existat, nu toate țările membre au luat o decizie definită. Astfel, România va trece la ora de iarnă 2023.

Această schimbare are loc pentru a profita cât mai mult de lumină, însă specialiștii spun că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă ar putea fi dăunătoare pentru sănătate. Atunci când vom trece la ora de iarnă vom putea dormi cu o oră mai mult.

Ultima duminică din luna octombrie va avea 25 de ore. Descoperă cum au arătat lucrurile la schimbarea orei de iarnă în anul 2022. De atunci au avut loc câteva modificări în ceea ce privește această decizie.

Reclamă

Ce decizie s-a luat în Parlamentul European

Parlamentul European a convocat reprezentanții țărilor membre în vederea luării unei decizii cu privire la trecerea de la ora de vară la cea de iarnă. Discuțiile au fost deschise încă din anul 2018. La nivelul Uniunii Europene s-a cerut renunțarea la schimbarea orei.

Această cerere s-a făcut tocmai din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții susțin că o persoană are nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a se adapta la noua oră. Oamenii suferă de insomnii, confuzie sau tot felul de tulburări ale organismului.

Ziua mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări rapide de dispoziție, susțin specialiștii pentru Healthline. Comisia Europeană a lansat un chestionar care a fost completat de milioane de oameni.

Peste 80 % dintre participanți au cerut renunțarea la schimbarea orei în Europa. Totuși decizia finală rămâne la latitudinea fiecărui stat membru. În România se va face în continuare trecerea de la ora de vară la ora de iarnă, a scris A1.ro

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O tănără care stă singură pe un pod pentru a ilustra una dintre cele trei zodii care adoră să fie singure
Horoscop
Zodii care adoră să fie singure. Nativii care preferă o viață departe de ceilalți
Astrele dezvăluile mai multe amănunte despre acele zodii care adoră să fie singure. Acești nativi preferă o viață departe de ceilalți, iar de cele mai multe ori sunt secretoși și misterioși. Unele persoane preferă...
2
Harta zodiacului chinezesc pe un fundal maro
Horoscop
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
În zodiacul chinezesc pe ani, fiecare animal are propriile sale trăsături. Semnificațiile și predicțiile se instalează în funcție de anul nașterii. Sunt 12 animale în acest zodiac și fiecare dintre acestea sunt asociate unui...
3
Un candy bar cu mai multe prăjituri pentru a ilustra ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie
Horoscop
Ce desert ți se potrivește, în funcție de zodie. Nativii care adoră prăjiturile delicioase
Mesele sunt complete doar atunci când te-ai răsfățat și cu un mic desert. Astrologii spun că preferințele pentru prăjituri diferă de la un nativ la altul. Descoperă și tu ce desert ți se potrivește,...
4
Kate Middleton și Prințesa Kate la o fermă de alge
Divertisment
Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport. Ea și Prințul William au mers la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire
Prințesa de Wales s-a alăturat Prințului William pentru o vizită la stația de bărci de salvare St Davids RNLI din Pembrokeshire. Prințesa Kate a purtat blugi skinny și pantofi sport, dar chiar și așa...
5
Kanye West, acoperit din cap până în picioare, în haine de culoare neagră
Divertisment
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți
Bianca Censori continuă să depășească limitele în Italia. Prietenii sunt „extrem de îngrijorați” de situația celor doi soți. Au fost criticați pentru ieșirile lor în excursie, atât în ceea ce privește ținutele, dar și...
PARTENERI
×